Ένα βιρτουόζικο κολλάζ από πλακάκια ξεδιπλώνεται στο δάπεδο, ανεβαίνει σε τοίχους και ντουλάπια και γίνεται το σήμα κατατεθέν σε αυτή την ανακαίνιση κατοικίας στη Βικτώρια της Αυστραλίας που σχεδίασε το στούντιο εσωτερικής διακόσμησης YSG. Ένας χώρος που παράλληλα αγαπάει το ξύλο και τις αποχρώσεις της Σαχάρας, τα οποία συμμετέχουν στο project σιωπηλά. Πραγματοποιώντας τη ριζική ανακαίνιση αυτού του σπιτιού το στούντιο YSG με έδρα τη Μελβούρνη κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να συνδυάσει αντικρουόμενες επιρροές και στιλ, προκειμένου να ικανοποιήσει το ζευγάρι των ιδιοκτητών, που είχαν μεταξύ τους εντελώς διαφορετικές σχεδιαστικές προτιμήσεις.

Ανακαίνιση κατοικίας & εξισορρόπηση των αντιθέσεων
Το παραδοσιακό ξύλινο οικογενειακό σπίτι στην περιοχή Fitzroy North ήταν ένα από τα πρώτα έργα που ανέλαβε το στούντιο YSG εσωτερικής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής, της Yasmine Ghoniem. Όταν η σχεδιάστρια και η πελάτισσά της γνωρίστηκαν καλύτερα, ανακάλυψαν ότι οι μητέρες τους είχαν το ίδιο όνομα και οι σύζυγοί τους είχαν παρόμοιες επαγγελματικές διαδρομές. “Για να καταλάβετε πόσα κοινά είχαμε, θα σας πω ότι όπως εγώ, έτσι και εκείνη είναι μισή Αυστραλή, μισή Αιγύπτια”, τόνισε η ιδρύτρια του YSG. “Ήταν σχεδόν τρελό το πόσο έμοιαζε η αισθητική μας, οι εμπειρίες μας και οι ρίζες μας. Όλα αυτά με βοήθησαν να καταλάβω εξ αρχής τι ακριβώς ήθελε από την ανακαίνιση κατοικίας”.

Τα τέσσερα υπνοδωμάτια του κλασικού βικτωριανού σπιτιού είχαν το καλύτερο φυσικό φως και την καλύτερη θέα, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν σκοτεινοί και αφιλόξενοι. “Ξοδέψαμε πολλή ενέργεια στο YSG σκεπτόμενοι σε ποια δωμάτια θα περνούσε την καθημερινότητά του το ζευγάρι με τα δύο τους παιδιά και πώς θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φως με την ανακαίνιση κατοικίας τους”, εξηγεί η Ghoniem. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο λειτουργικό, καθώς ο χώρος δεν αντανακλούσε ούτε τις αισθητικές προτιμήσεις των ιδιοκτητών του. Κι εδώ υπήρχε μία ακόμα αντίφαση, καθώς εκείνη λαχταρούσε τις γήινες αποχρώσεις της Αιγύπτου, ενώ ο Δανός σύζυγός της αγαπούσε το ξύλο.

Έτσι, η αρχιτεκτονική ομάδα του YSG για την ανακαίνιση κατοικίας αποφάσισε να κατεδαφίσει το πίσω μέρος του σπιτιού και να το επανασχεδιάσει από το μηδέν. Η νέα επέκταση χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό δάπεδο με πολύχρωμα πλακάκια εμπνευσμένο από περσικά χαλιά, τα οποία δημιουργούν έναν οπτικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης αισθητικής.

“Λίγοι άνθρωποι θα είχαν το θάρρος να πλακοστρώσουν το σπίτι τους με ένα τόσο πολύχρωμο γεωμετρικό μοτίβο”, δηλώνει η Ghoniem. Η σχεδιάστρια δημιούργησε ένα pixelated σχέδιο από επισμαλτωμένα πλακάκια, τα οποία διατρέχουν το δάπεδο και τους τοίχους, αγκαλιάζουν την κουζίνα, την τραπεζαρία, τα μπάνια και το υπνοδωμάτιο. Η ίδια προσέγγιση εφαρμόστηκε και στα παράθυρα. Στην κουζίνα, γύρω από το θολωτό καθιστικό, τετράγωνα γυάλινα διακοσμητικά στα τζάμια αντικατοπτρίζουν τα πολύχρωμα δάπεδα, προσθέτοντας στον χώρο νότες από τα χρώματα των μπαχαρικών. “Θέλαμε το δωμάτιο να πλημμυρίσει με φυσικό φως, οπότε τα διακοσμητικά γυάλινα πλακίδια στα παράθυρα, σαν βιτρό, έμοιαζαν με φυσική επιλογή”, εξηγεί η Ghoniem μιλώντας για την ανακαίνιση κατοικίας.

Στην υπόλοιπη κουζίνα, η ανακαίνιση κατοικίας ισορρόπησε τις διαφορετικές προτιμήσεις του ζευγαριού. Το τραπέζι πρωινού, με το οδοντωτό φινίρισμα, θυμίζει μπισκότο, ενώ η ξύλινη νησίδα, με χώρους αποθήκευσης από τιρκουάζ γρανίτη, είναι ιδανική για την αποθήκευση φρέσκων φρούτων. “Αυτές οι λεπτομέρειες προσφέρουν μια παιχνιδιάρικη ανατροπή του παραδοσιακού”, σχολιάζει η ομάδα του YSG. Και οι αναπάντεχοι συνδυασμοί συνεχίζονται.


Στην τραπεζαρία, οι καρέκλες Arne Jacobsen πλαισιώνουν ένα μπρούντζινο τραπέζι με αιγυπτιακή ψάθινη επιφάνεια, ενώ ένα πράσινο φωτιστικό από συνθετική ρητίνη προσθέτει μια φρέσκια, ζωηρή αντίθεση. Στο κεντρικό μπάνιο, η καμπίνα ντους διαθέτει ένα μεγάλο παράθυρο, από το δάπεδο έως την οροφή, με πολύχρωμα τετράγωνα τζάμια που δημιουργούν ένα όμορφο εφέ όταν τα χτυπά το πρωινό φως. Στο παιδικό μπάνιο, μια μεγάλη εντοιχισμένη μπανιέρα με πλακάκια και περιμετρικό πάγκο που θυμίζει χαμάμ, είναι ιδανικά για μια χαλαρωτική εμπειρία στο τέλος της ημέρας.



Το στούντιο YSG έχει αδυναμία στα πλακάκια, θεωρώντας ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για να ενοποιήσεις κάποιους χώρους σε μια ανακαίνιση κατοικίας. “Τα μωσαϊκά με τα χρωματιστά πλακάκια, η τερακότα και η τραβερτίνη δίνουν στα σχέδια δυναμική, προσφέροντας χαριτωμένες αντιθέσεις και ενισχύοντας τη χωρική συνέχεια”. Τα ψηφιδωτά δάπεδα με κόκκινα, ροδακινί και baby blue πλακάκια ενισχύουν την ενοποίηση του χώρου συνδυάζοντας σύγχρονα με vintage στοιχεία και διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές. “Το κοινό μας ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή μυθολογία”, επισημαίνει η Ghoniem, “οδήγησε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κομματιού – ενός χαλιού από τον Louis Barthelemy με αιγυπτιακή εικονογραφία”.

Ακόμα και στον κήπο, οι δύο κουλτούρες γεφυρώνονται. Η οικοδέσποινα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κάιρο, ρώτησε τη σχεδιάστρια αν χρειαζόταν να φέρει κάτι για το σπίτι. Τελικά, έφερε και κρέμασαν στα κλαδιά ενός δέντρου ανατολίτικα μεταλλικά φανάρια, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτή η ανακαίνιση κατοικίας αποδεικνύει πως το χρώμα, το φως και η γεωμετρία μπορούν να ενοποιήσουν αντίθετες αισθητικές, συνθέτοντας έναν χώρο μοναδικό και γεμάτο ζωή.
Φωτογραφίες: Anson Smart
To κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο MAISON & DECORATION Άνοιξη 2025.