Ανακαίνιση κατοικίας: Αρμονία με πλακάκια & ξύλινα details

Ανακαίνιση κατοικίας: Αρμονία με πολύχρωμα πλακάκια 

Ένα βιρτουόζικο κολλάζ από πλακάκια ξεδιπλώνεται στο δάπεδο, ανεβαίνει σε τοίχους και ντουλάπια και γίνεται το σήμα κατατεθέν σε αυτή την ανακαίνιση κατοικίας στη Βικτώρια της Αυστραλίας που σχεδίασε το στούντιο εσωτερικής διακόσμησης YSG. Ένας χώρος που παράλληλα αγαπάει το ξύλο και τις αποχρώσεις της Σαχάρας, τα οποία συμμετέχουν στο project σιωπηλά. Πραγματοποιώντας τη ριζική ανακαίνιση αυτού του σπιτιού το στούντιο YSG με έδρα τη Μελβούρνη κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να συνδυάσει αντικρουόμενες επιρροές και στιλ, προκειμένου να ικανοποιήσει το ζευγάρι των ιδιοκτητών, που είχαν μεταξύ τους εντελώς διαφορετικές σχεδιαστικές προτιμήσεις.

Ανακαίνιση κατοικίας: Αρμονία με πολύχρωμα πλακάκια 
Μετά την ανακαίνιση κατοικίας, τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καταργούνται χάρη στα μεγάλα συρόμενα κουφώματα.

Ανακαίνιση κατοικίας & εξισορρόπηση των αντιθέσεων

Το παραδοσιακό ξύλινο οικογενειακό σπίτι στην περιοχή Fitzroy North ήταν ένα από τα πρώτα έργα που ανέλαβε το στούντιο YSG εσωτερικής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής, της Yasmine Ghoniem. Όταν η σχεδιάστρια και η πελάτισσά της γνωρίστηκαν καλύτερα, ανακάλυψαν ότι οι μητέρες τους είχαν το ίδιο όνομα και οι σύζυγοί τους είχαν παρόμοιες επαγγελματικές διαδρομές. “Για να καταλάβετε πόσα κοινά είχαμε, θα σας πω ότι όπως εγώ, έτσι και εκείνη είναι μισή Αυστραλή, μισή Αιγύπτια”, τόνισε η ιδρύτρια του YSG. “Ήταν σχεδόν τρελό το πόσο έμοιαζε η αισθητική μας, οι εμπειρίες μας και οι ρίζες μας. Όλα αυτά με βοήθησαν να καταλάβω εξ αρχής τι ακριβώς ήθελε από την ανακαίνιση κατοικίας”.

YSG: Αιγυπτιακή αισθητική σε ένα σπίτι στην Αυστραλία
Η μίνιμαλ ξύλινη κουζίνα με νησίδα και το “κεντημένο” δάπεδο που ανεβαίνει σε αυτή ως και την μπάζα. Στη συνέχειά της, βρίσκουμε “τη γωνιά του πρωινού”, με τζαμαρία ημικύκλιο και πολύχρωμα τζάμια που δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς βρίσκονται σε “συνομιλία” με το δάπεδο. Το φωτιστικό PH 5 Pendant είναι του Poul Henningsen για τη Louis Poulsen, το πάνω μέρος του τραπεζιού είναι σχεδιασμένο από το YSG, η βάση Pion είναι της εταιρείας Sancal και οι καρέκλες Frames Chair του Jaime Hayon για την Expormim.

Τα τέσσερα υπνοδωμάτια του κλασικού βικτωριανού σπιτιού είχαν το καλύτερο φυσικό φως και την καλύτερη θέα, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν σκοτεινοί και αφιλόξενοι. “Ξοδέψαμε πολλή ενέργεια στο YSG σκεπτόμενοι σε ποια δωμάτια θα περνούσε την καθημερινότητά του το ζευγάρι με τα δύο τους παιδιά και πώς θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φως με την ανακαίνιση κατοικίας τους”, εξηγεί η Ghoniem. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο λειτουργικό, καθώς ο χώρος δεν αντανακλούσε ούτε τις αισθητικές προτιμήσεις των ιδιοκτητών του. Κι εδώ υπήρχε μία ακόμα αντίφαση, καθώς εκείνη λαχταρούσε τις γήινες αποχρώσεις της Αιγύπτου, ενώ ο Δανός σύζυγός της αγαπούσε το ξύλο.

YSG: Αιγυπτιακή αισθητική σε ένα σπίτι στην Αυστραλία
Στο καλοκαιρινό καθιστικό, τα πλακάκια της εταιρείας Ocean & Merchant είναι τοποθετημένα με δημιουργικό τρόπο. Η πολυθρόνα Womb είναι του Eero Saarinen, το σκαμπό f Pouf της &Tradition (Myran – Scandinavian Design) και το τραπέζι New Volumes Echo Low του Thomas Coward. Το επιτοίχιο έργο είναι της Jahnne Pasco-White, το λευκό φωτιστικό τοίχου Lampe de Marseille του Le Corbusier και ο καναπές EJ315 του Erik Ole Jorgensen.

Έτσι, η αρχιτεκτονική ομάδα του YSG για την ανακαίνιση κατοικίας αποφάσισε να κατεδαφίσει το πίσω μέρος του σπιτιού και να το επανασχεδιάσει από το μηδέν. Η νέα επέκταση χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό δάπεδο με πολύχρωμα πλακάκια εμπνευσμένο από περσικά χαλιά, τα οποία δημιουργούν έναν οπτικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης αισθητικής.

YSG: Αιγυπτιακή αισθητική σε ένα σπίτι στην Αυστραλία
Στην τραπεζαρία, που αποτελεί συνέχεια της κουζίνας και του καλοκαιρινού καθιστικού, εντυπωσιάζει το δάπεδο, με το παζλ από πλακάκια να θυμίζει περσικό χαλί. Μια διακριτική ξύλινη ντουλάπα κρύβει τα σερβίτσια και όλα τα απαραίτητα για ένα πολυτελές δείπνο. Το τραπέζι με τα μπρούτζινα πόδια είναι της Shewekar Elgharably, οι καρέκλες Series 7 Velvet του Arne Jacobsen για τη Fritz Hansen και το φωτιστικό Archae Pendant Lamp n.411, της Las Animas.

“Λίγοι άνθρωποι θα είχαν το θάρρος να πλακοστρώσουν το σπίτι τους με ένα τόσο πολύχρωμο γεωμετρικό μοτίβο”, δηλώνει η Ghoniem. Η σχεδιάστρια δημιούργησε ένα pixelated σχέδιο από επισμαλτωμένα πλακάκια, τα οποία διατρέχουν το δάπεδο και τους τοίχους, αγκαλιάζουν την κουζίνα, την τραπεζαρία, τα μπάνια και το υπνοδωμάτιο. Η ίδια προσέγγιση εφαρμόστηκε και στα παράθυρα. Στην κουζίνα, γύρω από το θολωτό καθιστικό, τετράγωνα γυάλινα διακοσμητικά στα τζάμια αντικατοπτρίζουν τα πολύχρωμα δάπεδα, προσθέτοντας στον χώρο νότες από τα χρώματα των μπαχαρικών. “Θέλαμε το δωμάτιο να πλημμυρίσει με φυσικό φως, οπότε τα διακοσμητικά γυάλινα πλακίδια στα παράθυρα, σαν βιτρό, έμοιαζαν με φυσική επιλογή”, εξηγεί η Ghoniem μιλώντας για την ανακαίνιση κατοικίας.

YSG: Αιγυπτιακή αισθητική σε ένα σπίτι στην Αυστραλία
Το χειμωνιάτικο καθιστικό συνδυάζει το μπλε χρώμα με την τερακότα. Ο καναπές Maralunga είναι του Vico Magistretti για την εταιρεία Cassina (Δελούδης) και το coffee table PK61A της Fritz Hansen. Το χαλί Rabari 1 είναι των Nipa Doshi + Jonathan Levien για τη Nanimarquina.

Στην υπόλοιπη κουζίνα, η ανακαίνιση κατοικίας ισορρόπησε τις διαφορετικές προτιμήσεις του ζευγαριού. Το τραπέζι πρωινού, με το οδοντωτό φινίρισμα, θυμίζει μπισκότο, ενώ η ξύλινη νησίδα, με χώρους αποθήκευσης από τιρκουάζ γρανίτη, είναι ιδανική για την αποθήκευση φρέσκων φρούτων. “Αυτές οι λεπτομέρειες προσφέρουν μια παιχνιδιάρικη ανατροπή του παραδοσιακού”, σχολιάζει η ομάδα του YSG. Και οι αναπάντεχοι συνδυασμοί συνεχίζονται.

Στην τραπεζαρία, οι καρέκλες Arne Jacobsen πλαισιώνουν ένα μπρούντζινο τραπέζι με αιγυπτιακή ψάθινη επιφάνεια, ενώ ένα πράσινο φωτιστικό από συνθετική ρητίνη προσθέτει μια φρέσκια, ζωηρή αντίθεση. Στο κεντρικό μπάνιο, η καμπίνα ντους διαθέτει ένα μεγάλο παράθυρο, από το δάπεδο έως την οροφή, με πολύχρωμα τετράγωνα τζάμια που δημιουργούν ένα όμορφο εφέ όταν τα χτυπά το πρωινό φως. Στο παιδικό μπάνιο, μια μεγάλη εντοιχισμένη μπανιέρα με πλακάκια και περιμετρικό πάγκο που θυμίζει χαμάμ, είναι ιδανικά για μια χαλαρωτική εμπειρία στο τέλος της ημέρας.

Ανακαίνιση κατοικίας: Αρμονία με πολύχρωμα πλακάκια 
Το master en-suite μπάνιο μετά την ανακαίνιση κατοικίας, με νιπτήρα από μάρμαρο Verde Riviera και μικρά 10×10 χειροποίητα πλακάκια. Τα παζλ με τα χρωματιστά τζάμια προσφέρουν βικτωριανό χαρακτήρα στον κατά τα άλλα μίνιμαλ χώρο.

Το στούντιο YSG έχει αδυναμία στα πλακάκια, θεωρώντας ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για να ενοποιήσεις κάποιους χώρους σε μια ανακαίνιση κατοικίας. “Τα μωσαϊκά με τα χρωματιστά πλακάκια, η τερακότα και η τραβερτίνη δίνουν στα σχέδια δυναμική, προσφέροντας χαριτωμένες αντιθέσεις και ενισχύοντας τη χωρική συνέχεια”. Τα ψηφιδωτά δάπεδα με κόκκινα, ροδακινί και baby blue πλακάκια ενισχύουν την ενοποίηση του χώρου συνδυάζοντας σύγχρονα με vintage στοιχεία και διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές. “Το κοινό μας ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή μυθολογία”, επισημαίνει η Ghoniem, “οδήγησε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κομματιού – ενός χαλιού από τον Louis Barthelemy με αιγυπτιακή εικονογραφία”.

YSG: Αιγυπτιακή αισθητική σε ένα σπίτι στην Αυστραλία
Ένα μπάνιο με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η χτιστή μπανιέρα είναι καλυμμένη με τα μωσαϊκά πλακάκια Wyldefel Mosaic Tile, ενώ οι μπρούντζινες βρύσες είναι από την Astra Walker.

Ακόμα και στον κήπο, οι δύο κουλτούρες γεφυρώνονται. Η οικοδέσποινα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κάιρο, ρώτησε τη σχεδιάστρια αν χρειαζόταν να φέρει κάτι για το σπίτι. Τελικά, έφερε και κρέμασαν στα κλαδιά ενός δέντρου ανατολίτικα μεταλλικά φανάρια, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτή η ανακαίνιση κατοικίας αποδεικνύει πως το χρώμα, το φως και η γεωμετρία μπορούν να ενοποιήσουν αντίθετες αισθητικές, συνθέτοντας έναν χώρο μοναδικό και γεμάτο ζωή.

Φωτογραφίες: Anson Smart

To κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο MAISON & DECORATION Άνοιξη 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ