Φαντασία, πολυποίκιλοι σχεδιασμοί και μοντέρνα έργα καταξίωσαν σε παγκόσμιο επίπεδο μια ομάδα εκλεκτών δημιουργών. Οι Philippe Starck, Doshi Levien, Ronan & Erwan Bouroullec και Antonio Citterio συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη λίστα με τους 10 καλύτερους designers της εικοσαετίας που αξίζει να ανακαλύψεις.
Philippe Starck: Παγκόσμια φήμη και ακούραστη εφευρετικότητα
Έχει σαφώς αναγνωρίσιμη σχεδιαστική γραφή, που δηλώνει την πολύ ξεκάθαρη άποψή του για το design, μια πλούσια σταδιοδρομία με περισσότερες από 10.000 δημιουργίες, παγκόσμια φήμη και ακούραστη εφευρετικότητα, που όμως δεν επισκιάζει ποτέ το ουσιαστικό, όπως ο ίδιος δηλώνει. Με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, επιμένει ότι: “Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα, απλώς πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στη δημιουργία”. O Starck είναι ένας πολίτης του κόσμου που μοιράζεται το ανθρωπιστικό του όραμα ως κύριο καθήκον και με ηθική ιδεολογία για έναν ισότιμο πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.
Είναι περιττό να αναφερθούμε στις συνεργασίες του με τις κυριότερες σύγχρονες εταιρείες παραγωγής, τα δεκάδες ξενοδοχεία, καταστήματα και κατοικίες επωνύμων που έχει σχεδιάσει, μιας και πρόκειται για τον πιο παραγωγικό designer του αιώνα που διανύουμε και ίσως και του προηγούμενου. Η εμβληματική του παρουσία στον σύγχρονο σχεδιασμό και τη διακόσμηση άλλαξε τη λειτουργία των ξενοδοχείων μετατρέποντάς τα σε σημεία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.
Σχεδίασε mega-yachts, κτίρια, σπίτια για την Ikea αλλά και δεκάδες αντικείμενα, όπως τον λεμονοστίφτη “Juicy Salif” για την Alessi, που μέχρι σήμερα ανήκει στα αγαπημένα items των design addicts. Έχει υπογράψει τη διάφανη “Louis Ghost” καρέκλα για την Kartell, που παραμένει ένα από τα πιο εμπορικά κομμάτια της εταιρείας, ενώ πρόσφατα έβαλε δυναμικά στην αγορά του σύγχρονου επίπλου τον οίκο μόδας Dior, με τις προτάσεις του για την “Dior Medallion Chair”, αγαπημένη του μεγάλου δημιουργού μόδας.
Doshi Levien: Δημιουργίες και multi-ethnic επιρροές
Το σχεδιαστικό δίδυμο απαρτίζουν η γεννημένη στη Βομβάη Nipa Doshi και ο Σκοτσέζος Jonathan Levien. Σκηνοθέτησαν έναν δικό τους κόσμο πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, όταν δημιούργησαν το στούντιό τους σε ένα πρώην εργαστήριο του 19ου αιώνα στο East End του Λονδίνου. Μια κατά κάποιον τρόπο διαπολιτισμική κοινότητα που οι multi ethnic επιρροές της καταγράφονται σε όλες τους τις δημιουργίες.
Αυτό το πολυεθνικό φίλτρο παραμένει άφθαρτο εδώ και δύο δεκαετίες, καθοδηγώντας σχεδιαστικά το ύφος τους τόσο στα αντικείμενα περιορισμένης παραγωγής για την γκαλερί τους, Kreo, στο Παρίσι όσο και για τις συνεργασίες των designers με εταιρείες όπως οι Moroso, Hay, Cappellini, Kettal, Nanimarquina, B&B Italia, Arper. Όπως, για παράδειγμα, μια συλλογή επηρεασμένη από την εμβληματική αρχιτεκτονική των κτιρίων του μοντερνιστή Le Corbusier στην Ινδία.
Oι ίδιοι, όπως δηλώνουν, θέλουν στη δουλειά να συγκεντρώσουν διαφορετικούς κόσμους, όχι τόσο ως αισθητική γλώσσα όσο ως φιλοσοφική προσέγγιση, έναν δημιουργικό τρόπο θεώρησης για την παγκοσμιοποίηση. Μια θετική διαδικασία ανταλλαγής πολιτισμών, αξιών, υλικών και μεθόδων παραγωγής.
Ronan & Erwan Bouroullec: Πρωτοπορία στο σύγχρονο design
Η Cappellini τους εντόπισε στο Παρίσι το 1997, μία εταιρεία πρωτοπόρος στο σύγχρονο design, ανακαλύπτοντας και προβάλλοντας, ειδικότερα εκείνη την περίοδο, μια πλειάδα νέων σχεδιαστών. Λίγο αργότερα, ο Issey Miyake, εντυπωσιασμένος από τη σχεδιαστική τους γραφή, τους ανέθεσε τη διακόσμηση μιας νέας μπουτίκ που θα φιλοξενούσε τη συλλογή του, “A-Poc”. Αυτή η πρόταση στάθηκε αφορμή για τη γνωριμία τους με τον πρόεδρο της Vitra και τη μετέπειτα συνεργασία τους με δεκάδες εταιρείες πρώτης γραμμής.
Ligne Roset, Magis, Established & Sons, Flos, Hay, Kettal, Samsung και Alessi άνοιξαν την αγκαλιά τους στο δημιουργικό δίδυμο. Οι designers συνεργάζονται επίσης με την γκαλερί Kreo των Doshi Levien, έχουν εκθέσει συλλογές τους σε μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο και, παράλληλα, πολλές δημιουργίες τους βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές τους, μεταξύ αυτών και στο MoMA, το Centre Pompidou, το Vitra Design, το Museum of Contemporary Art Los Angeles κλπ. H Vitra τους θεωρεί, μαζί με τον Jasper Morrison, την Hella Jongerius και τον Antonio Citterio, τους designers που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της συλλογής της.
Το 2018 ο Ronan δημιούργησε για το Vitra Design Museum μια σειρά από ζωγραφικά έργα που τυπώθηκαν σε high-gloss paper πόστερ, homage στην πρακτική του “διαισθητικού σχεδίου” που προέρχεται από τις λογοτεχνικές ρίζες του σουρεαλισμού. To 2022, παρουσίασαν μεταξύ άλλων και τα νέα αντικείμενα που σχεδίασαν για τη δανική Ηay και την ιαπωνική Koyori.
Antonio Citterio: Σύνθετα έργα αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης
O art director των Maxalto, Arclinea και Azucena παραμένει ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης για πολλές εταιρείες, όπως οι B&B Italia, Vitra, Cassina, Arper, Hermès, Kartell. Από το 1987 έως το 1996 συνεργάστηκε με την Terry Dawn για τον σχεδιασμό πολλών κτιρίων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Το 2000 δημιούργησε με την Patricia Viel ένα πολυεπιστημονικό γραφείο για την αρχιτεκτονική, την εσωτερική διακόσμηση και τα γραφικά. Το γραφείο δραστηριοποιείται διεθνώς, αναπτύσσοντας σύνθετα έργα σε συνέργεια με ένα εξειδικευμένο δίκτυο ειδικών συμβούλων.
Την υπογραφή τους φέρουν το νέο κτιριακό συγκρότημα της Rai, εσωτερικά πολυτελών γιοτ, διακοσμήσεις εστιατορίων, το ξενοδοχείο Bulgari στο Παρίσι και, το 2022, το showroom της Flexform στο Μιλάνο, μεταξύ πολλών ακόμα και αρκετών που βρίσκονται σε καθεστώς under construction και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
Η αρχιτεκτονική γνώση του Citterio, χωρίς αμφιβολία, αποτυπώνεται και στα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπογράφει. Παράλληλα, είναι από τους designers που ενώ στα showrooms θαυμάζουμε τις νέες του δημιουργίες, μπορούμε παράλληλα να ανακαλύψουμε vintage δικά του κομμάτια στα καταστήματα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος.
Kείμενο του Στέλιου Πεντερβάνη στο περιοδικό Maison & Décoration / Χειμώνας 2022-2023.