Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στις περιοχές της Μεσογείου με ιστορία πολλών αιώνων. Ανήκει στην κατηγορία των φρούτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στην καθημερινότητά μας! Κάτι παραπάνω από αντιοξειδωτικός διατροφικός σύμμαχος το φρέσκο σταφύλι είναι γεμάτο βιταμίνες και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.
Λιγότερο από ένα «τσαμπί» σταφύλια μας γεμίζει με βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, ενός υγιούς σκελετού – κι όχι μόνο!
100γρ σταφυλιού περιέχουν:
Ενέργεια: 70 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 18γρ
Φυτικές ίνες: 1γρ
Κάλιο: 191mg
Βιταμίνη C: 11mg (12-15% ΣΗΠ)
Βιταμίνη Α: 66 IU (5-10% ΣΗΠ)
Βιταμίνη Κ: 14,6 mcg (12-16% ΣΗΠ)
Φυτοστερόλες: 4mg
*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Ισχυρός αντιοξειδωτικός σύμμαχος το σταφύλι, είναι πλούσιο και σε ευεργετικά συστατικά όπως είναι οι πολυφαινόλες, η λουτείνη και η ζεαξανθίνη. Μία από τις πολυτιμότερες ουσίες που συναντάμε στα σταφύλια είναι η ρεσβερατρόλη. Ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών κι εντοπίζεται κυρίως στην φλούδα αλλά και στον σπόρο του φρούτου!
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού από κόκκινα, ροζέ, λευκά σταφύλια – με κουκούτσι ή χωρίς! Ποια είναι, όμως, τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία μας;
Αντιοξειδωτική λειτουργία
Το οξειδωτικό στρες αποτελεί μία μεταβολική διεργασία που λαμβάνει χώρα σε κυτταρικό επίπεδο κι ευθύνεται για μία σειρά βλαβών. Έχει συσχετιστεί με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως η νόσος Parkinson, με την πρόωρη γήρανση κ.ά.
Απ΄ την άλλη πλευρά, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις είναι μόρια που δρουν «εξισορροπητικά» σ’ αυτή τη διαδικασία, «πολεμώντας» τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για όσα αναφέρουμε. Τα σταφύλια είναι εξαιρετική πηγή τέτοιων ενώσεων. Ιδιαίτερα τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που τους χαρίζουν, το «βαθύ κόκκινο» χρώμα τους.
Καρδιαγγειακή υγεία
Σημαντικός αριθμός ερευνών δείχνει ότι οι ανθοκυανίνες, που ανάμεσα σε άλλες τροφές συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες και στα σταφύλια, ασκούν προστατευτική δράση στην λειτουργία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, έχει αναγνωριστεί η επίδρασή τους στη ρύθμιση της υπέρτασης, των δυσλιπιδαιμιών, της αθηρωμάτωσης και της γενικότερης εύρυθμης λειτουργίας των αγγείων. Με ποιο τρόπο καταφέρνουν όλα τα παραπάνω; Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που έχουν ανιχνευθεί! Ένα από αυτά είναι η ικανότητα των ενώσεων αυτών να μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το γαστρεντερικό σύστημα, δεσμεύοντάς την. Ένας άλλος «δρόμος» είναι μέσω της αύξησης της παραγωγής νιτρικού οξειδίου – ενός παράγοντα που κάνει τα αγγεία να διαστέλλονται και καθιστά πιο δύσκολη την απόφραξή τους από αθηρωματική πλάκα.
Αντικαρκινική δράση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει παρουσιάσει και η έρευνα πάνω σε ενώσεις φυτικής προέλευσης με προληπτική δράση έναντι της ανάπτυξης κακοηθειών. Η πιο πολλά υποσχόμενη από αυτές είναι η ρεσβερατρόλη. Η αντικαρκινική της δράση σχετίζεται με την ικανότητά της να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ή και να εμπλέκεται στον «θάνατο» των καρκινικών κυττάρων. Αν και οι έρευνες δεν έχουν, ακόμη, καταλήξει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα και οδηγίες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφορετικών κακοηθειών!
Βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου
Κανείς μπορεί να σκεφτεί πως τα σταφύλια – όπως και άλλα φρούτα άλλωστε – είναι υψηλά σε απλά σάκχαρα και άρα ακατάλληλα για ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη. Κι όμως, μία τέτοια άποψη είναι εντελώς εσφαλμένη! Το σταφύλι είναι ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (<55) και δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται σε αυτό, αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία των κυττάρων και κατ’ επέκταση την αφομοίωση της γλυκόζης από αυτά. Ακόμη, φαίνεται να συμμετέχει στην αύξηση του αριθμού των υποδοχέων γλυκόζης στα κύτταρα και άρα στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα!
Ποιος θα το περίμενε ότι ένα τόσο νόστιμο φρούτο θα είχε παράλληλα και τόσα οφέλη για τον οργανισμό μας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να εντάξεις τα σταφύλια στη διατροφή σου: Ως ένα εύκολο σνακ, σε μορφή χυμού, στη σαλάτα σου για μια πιο «γκουρμέ» αίσθηση ή ακόμη καλύτερα .. Σέρβιρε σε ένα πλατό μερικά φρέσκα σταφύλια με ποικιλία τυριών της προτίμησής σου και συνόδευσε τα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί! Καλή απόλαυση!
Κεντρική φωτογραφία Cottonbro.
Κείμενο της Βάλιας Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.valiagrigoriou.gr