Έχεις σκεφτεί ποτέ πως, στο ατελείωτο κυνήγι για την ευτυχία, έχουν έρθει στιγμές που έχεις κάνει εκπτώσεις στα «θέλω» ή στις επιθυμίες σου; Πόσοι από μας, κυνηγώντας μια «καλή ζωή» δεν έχουμε θυσιάσει σχέσεις, όνειρα; Την ίδια την υγεία μας πολλές φορές… Τη λογική μας, ακόμα περισσότερες… Και καταλήγουμε να ζούμε μια λιγότερο ευτυχισμένη ζωή από ότι ελπίζαμε και περιμέναμε; Καταλήγουμε να δουλεύουμε σε δουλειές που δεν μας ικανοποιούν, να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που δεν εκτιμούμε, να υποχωρούμε μπροστά σε άτομα και καταστάσεις που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα ήμασταν ανυποχώρητοι. Κάτω από αυτό το πρίσμα, πόσο εύκολο είναι να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα, ποιο είναι το νόημα της ζωής; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Και μάλιστα, είναι αμιγώς ελληνική. Ευ ζην, Ελληνικός δρόμος.
Η σημασία του «ευ ζην»
Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν φροντίσει χιλιάδες χρόνια τώρα, να μας δείξουν τον δρόμο που οδηγεί στην ευημερία και την ευτυχία. Αυτό που εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, δεν κάνουμε είναι να θυμόμαστε τι δίδαξαν κάποτε για μας οι σπουδαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, που στη γραφή τους υποκλίνεται η παγκόσμια κοινότητα. Ο ελληνικός δρόμος για την ευτυχία δεν είναι απλά μια άποψη που εκφράστηκε. Είναι μια στάση ζωής με φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο.
Όλα όσα μας δίδαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες:
- Για να έχουμε μια ουσιαστική και ευτυχισμένη ζωή, πρέπει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας, να είναι όλα συνδεδεμένα και σε απόλυτη ισορροπία και αρμονία.
- Η ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από τη φροντίδα του εαυτού μας, αλλά και από τη φροντίδα των ανθρώπων γύρω μας, από την οικοδόμηση σωστών σχέσεων μεταξύ μας και την ανάγκη του να βοηθά ο ένας τον άλλον.
- Ο στόχος είναι η αρετή! Κανείς δεν ζει μια καλή ζωή για να πετύχει κάποιον άλλον στόχο. Αρκεί να είσαι καλός άνθρωπος! Αυτός είναι ο στόχος!
- Ο άνθρωπος είναι «κοινωνικό ζώο». Ζει καλύτερα οργανωμένος μέσα σε ομάδες και κοινότητες γιατί αυτή είναι η φύση του.
- Μας δίδαξαν την έννοια της φιλοξενίας. Πάντα υπάρχει χώρος «για έναν ακόμα»!
- Μας δίδαξαν το «γνώθι σ’ αυτόν»! Μια σημαντική αξία του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν η ατελείωτη αναζήτηση του εσωτερικού εαυτού, του πυρήνα της ψυχής και της ύπαρξης. Κανείς δεν μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό του στη ζωή, εκτός εάν είναι εξοικειωμένος με τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, και τον δικό του δρόμο για να αισθάνεται ευτυχισμένος και πλήρης. Αυτό είναι ένα ταξίδι που όλοι κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γνώση του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα της κατανόησης του κόσμου.
- Αν απομακρυνθούμε από τους αυθεντικούς μας εαυτούς, ίσως εστιάζοντας στην επίτευξη ή την απόκτηση «εξωτερικών πραγμάτων», αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό που αντιστοιχεί στη βασική μας ουσία ή στην αληθινή φύση μας, δεν θα συνειδητοποιήσουμε ποτέ τις υψηλότερες δυνατότητές μας. Πίστευαν ότι ο τελικός στόχος της ζωής είναι η ευδαιμονία, μια έννοια που περιλαμβάνει βαθιά εκπλήρωση, εσωτερική και εξωτερική ευημερία.
- Μας δίδαξαν να ονειρευτούμε αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που δεν θέλουμε. Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να μην σταματήσουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Αλλά πάντα να ελπίζουμε στα καλύτερα. «Μην ξοδεύεις αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα, είναι κάτι απ’ όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκες να αποκτήσεις»
- Να μην τα παρατάμε ποτέ και ποτέ μη χάνουμε την πίστη μας.Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα. Η ταπεινοφροσύνη, η αγάπη και η πίστη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή. «Δεν υπάρχει τίποτα «μεγάλο» που δημιουργείται ξαφνικά…
- Μην αντιστέκεσαι στο πεπρωμένο σου. «Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του». «Στον καθένα υπάρχουν τρεις αρετές: Η σύνεση, η δύναμη και η καλή τύχη»
Το πραγματικό νόημα της ζωής
Το πραγματικό νόημα της ζωής δεν θα το βρεις γραμμένο σε κανένα βιβλίο, παλιό ή καινούριο… αρχαίο ή νέο… και σε καμία θεωρία ανεπτυγμένο. Δεν θα στο διδάξει κανένας σοφός και κανένας διανοούμενος. Θα το ανακαλύψεις μόνος σου όταν κάνεις τη βαθιά αυτοκριτική σου, όταν θα έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου, όταν θα έχεις σταματήσει να κάνεις παραχωρήσεις για την ευτυχία σου… Το νόημα της ζωής δεν είναι κανένα καλά κρυμμένο μυστικό. Το συναντάμε ολοφάνερα και καθημερινά μπροστά μας, το νιώθουμε, το αισθανόμαστε αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι είναι, ή ίσως δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε. Το νόημα της ζωής βρίσκεται στις καθημερινές μας ανθρώπινες εμπειρίες. Κοιτάζουμε τον κόσμο μας και αναρωτιόμαστε γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Τι φταίει που ενώ έχουμε μια σπουδαία παρακαταθήκη από τους προγόνους μας για το τι είναι ευτυχία, εμείς ξοδεύουμε μια ζωή για να την ανακαλύψουμε. Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Το ότι είμαστε ζωντανοί είναι η απάντηση! Η αγάπη και ο άνθρωπος είναι η απάντηση! Η αγάπη για τον εαυτό μας και τον άνθρωπο δίπλα μας!
Εμείς μόνοι μας προσδιορίζουμε πως θα ζήσουμε! Και πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας στο μέγιστο βαθμό με το απόλυτο πάθος και σεβασμό. Εμείς δημιουργούμε τις παραμέτρους της ζωής μας με την καθιέρωση των δικών μας αξιών, της δικής μας ηθικής και πνευματικότητας. Ο σκοπός της ζωής, ο σκοπός μας, ορίζεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και ο ένας τον άλλον.
“Ο ήλιος είναι νέος κάθε μέρα”
Όπως μας δίδαξε ο Ηράκλειτος, ο ήλιος είναι νέος κάθε μέρα. Κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία να συνδεθείς ουσιαστικά με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου, να βρεις έναν βαθύτερο σκοπό και να αγκαλιάσεις με αγάπη τη ζωή. Το νόημα της ζωής, το «ευ ζην», το «well being», ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις. είναι κάτι πολύ απλό: ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.
Φωτογραφία: CottonBro
Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.