Η ΔΕΠΥ (δηλαδή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, στα αγγλικά ισχύει ο όρος ADHD) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με πυρηνικά συμπτώματα τη διάσπαση προσοχής, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στο αν ένα παιδί θα αναπτύξει ΔΕΠΥ το περιβάλλον του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στο αν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ θα προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στη ζωή του. Για παράδειγμα, τα παιδιά που είναι επιρρεπή στην εκδήλωση της ΔΕΠΥ μπορεί να ευδοκιμήσουν σε ένα δομημένο και υποστηρικτικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που αφήνονται στην τύχη τους μπορεί να δυσκολευτούν πολύ ακαδημαϊκά και κοινωνικά, με αποτέλεσμα να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη.
Αυτά είναι τα.. οφέλη της Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας για τους ενήλικες
Γνωστικός δυναμισμός. Η αυθόρμητη νοητική δραστηριότητα, οι αναλαμπές ιδεών και, κατά καιρούς, η βαθιά υπερεστίαση, θεωρούνται ότι τροφοδοτούν δημιουργικές, διαφορετικές προοπτικές και περιέργειες για εξερεύνηση.
Θάρρος. Η διαχείριση των απαιτήσεων της ζωής με ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης διαφόρων φόβων και αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τη διάγνωση, θεωρείται ότι δημιουργεί την αξία των προσωπικών διαφορών και της μη συμμόρφωσης.
Ενέργεια. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ περιγράφουν μεγάλη ικανότητα δράσης από ένα πλεόνασμα τόσο σωματικών όσο και πνευματικών ενεργειών. Αυτή η ενέργεια αντιπροσωπεύει επίσης τα πλεονεκτήματα του πάθους και της θέλησης.
Αποδοχή. Σημειώνεται η αποδοχή του εαυτού και η κοινωνική νοημοσύνη στις σχέσεις ατόμων με ΔΕΠΥ, δουλεύοντας με χιούμορ και συναισθηματική επίγνωση, τα οποία πιθανότατα συμβάλλουν σε θετικές προοπτικές.
Ελαστικότητα. Οι επιτυχημένοι ενήλικες με ΔΕΠΥ βρίσκουν τρόπους να επιμείνουν στις προσπάθειές τους απέναντι στις αντιξοότητες, προσαρμόζοντας τις προσεγγίσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Υπέρβαση. Αυτή η δύναμη χαρακτηρίστηκε συνοπτικά ως η εκτίμηση της ομορφιάς και της υπεροχής, που συχνά συνδέεται με συναισθήματα δέους και θαυμασμού.
Τί να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη ΔΕΠΥ
- Η ψυχοθεραπεία για τη ΔΕΠΥ αντισταθμίζει αδυναμίες στις εκτελεστικές λειτουργίες, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο θεμελιώδεις στρατηγικές που βελτιώνουν την απροσεξία. Αυτό γίνεται μειώνοντας τα διασπαστικά ερεθίσματα και αυξάνοντας την πιθανότητα να προσέξουμε ένα σημαντικό ερέθισμα.
- Μέσω της ψυχοθεραπείας αν έχεις ΔΕΠΥ εκπαιδεύεσαι σε στρατηγικές που περιορίζουν την άσκοπη υπερκινητικότητα, διοχετεύοντας την ενέργειά σου σε ασφαλείς και οργανωμένες δραστηριότητες. Επίσης εκπαιδεύεσαι σε στρατηγικές που μειώνουν τον παρορμητισμό, προβλέποντας κι εμποδίζοντας καταστάσεις όπου ο παρορμητισμός θα μπορούσε να σε θέσει σε μπελάδες.
- Η εκπαίδευση στην αργή, βαθιά αναπνοή μπορεί να σε κατευνάσει και να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Με ηρεμία θα αφήσεις στον εαυτό σου περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστείς τις πληροφορίες που έρχονται στο δρόμο σου. Η ηρεμία επιτρέπει επίσης στο μυαλό να ξεκουραστεί για λίγες στιγμές από την παρατεταμένη σκέψη και να εστιάσει σε κάτι αποτελεσματικότερα.
Φωτογραφία, Vitaly.
Κείμενο Dr Μαρίζα Χατζησταματίου,Ψυχολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας. my-psychology.gr