Έτσι θα διαχειριστείς όσους σε “χαλάνε”

1263

Μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί να μας φτάσουν στα όριά μας εξαντλώντας την ενέργεια και την αντοχή μας. Μπορεί να είναι ένας πεισματάρης συνάδελφος, ένας σύντροφος, ένας δυσαρεστημένος πελάτης ή ένα πιεστικό και χειριστικό μέλος της οικογένειας. Εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε πως η σχέση μας μαζί τους, μας κάνει κακό και η καθημερινότητά μας είναι πολύ καλύτερη χωρίς αυτούς. Σαν πρώτη σκέψη έχω να πω, πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις ή τις συμπεριφορές που έχουν οι “δύσκολοι” άνθρωποι, όμως μπορούμε να ελέγξουμε πώς αντιδρούμε εμείς σε αυτές τις προκλήσεις ώστε να μη μας “χαλάνε” τη διάθεση.

Ίσως η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο νου για να αντιμετωπίσεις τους δύσκολους ανθρώπους είναι να απεμπλακείς και να φύγεις μακριά. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια εύκολη επιλογή. Μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατον να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και να χαμογελάς ή να κάνεις υπομονή για πολύ. Γιατί δεν είναι μόνο η στιγμή που αλληλεπιδράς μαζί τους. Αυτό μπορεί να σε ακολουθεί ακόμα κι όταν δεν είσαι κοντά τους. Πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ψυχική σου υγεία. 

Tα χαρακτηριστικά του δύσκολου ανθρώπου

Ο καθένας από μας έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιορρυθμίες. Από μόνες τους, οι διαφορετικές προσωπικότητες δεν δημιουργούν δύσκολες σχέσεις. Συνήθως, αυτό που καταστρέφει τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι η:

  • Κακή επικοινωνία. Μπορεί να μιλάνε με άσχημο τρόπο ή να μην δίνουν ποτέ σημασία σε αυτά που έχεις να πεις. Μπορεί να είναι αγενείς και επιθετικοί. Ό,τι κι αν είναι, η συζήτηση μαζί τους δεν είναι ποτέ απλή. Ποτέ δεν αισθάνεσαι καλά όταν μιλάς ή συναναστρέφεσαι μαζί τους.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης. Μερικά άτομα δεν φαίνεται να νοιάζονται ποτέ για κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους. Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να τους κάνει ιδιαίτερα δύσκολο να τους αντιμετωπίσει κάποιος. Είναι δύσκολοι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν τα συναισθήματα ή τις ανάγκες των άλλων, με αποτέλεσμα να γίνονται αδιάφοροι και ανυπόφοροι.
  • Κριτική. Οι άνθρωποι που ασκούν έντονη κριτική μπορεί να είναι από τους πιο τοξικούς. Η κριτική τους δεν είναι εποικοδομητική αλλά έχει ως σκοπό να συντρίψει την ψυχολογία σου και να σου δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα όπως και έντονα συναισθήματα ενοχής. Δυστυχώς, όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο άτομο, τόσο περισσότερο επηρεάζεσαι από τα σχόλιά του.

Υπάρχει μια φράση που λέει ότι όταν αλλάζεις εσύ, αλλάζουν και οι άλλοι. Το να “δουλέψουμε” πρώτα με τον εαυτό μας είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε όπως εμείς τα θέλουμε. Έχοντας αυτό κατά νου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν αντιμετωπίζει ένα άτομο που του στερεί την ενέργεια και τη χαρά από τη ζωή, είναι να ενεργοποιήσει το αίσθημα της αυτοφροντίδας.

Έτσι θα αντιμετωπίσεις όσους σε χαλάνε

Συνήθως, οι δύσκολοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως κάνουν “κακό” στους άλλους με τη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό και η απομάκρυνση είναι η καλύτερη λύση. Πριν, όμως από αυτό, δεν είναι κακή ιδέα να προσπαθήσεις να τους αντιμετωπίσεις. Και για να μπορέσεις να τους αντιμετωπίσεις, πρέπει πρώτα να προσπαθήσεις να τους καταλάβεις. Τι τρόπους έχεις;

  • Άκουσέ τους. Η ακρόαση είναι το νούμερο ένα βήμα στην αντιμετώπιση των “παράλογων” ανθρώπων. Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι ακούγονται. Καμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί έως ότου το άλλο άτομο αισθανθεί ότι ακούς και τη δική του πλευρά. Προσπάθησε να εστιάσεις πραγματικά σε αυτό που λέει ο άλλος, όχι σε αυτό που θέλεις εσύ να πεις στη συνέχεια. Ακόμα και αν είναι εκνευρισμένος ή αναστατωμένος, άφησέ τον να μιλήσει. Δες το σαν μια άσκηση περιέργειας. Το να προσπαθήσεις να τον ηρεμήσεις σε αυτή τη φάση είναι μάλλον ανέφικτο. Καμιά φορά, οι άνθρωποι αυτοί, αποζητούν απλά την προσοχή.
  • Δείξε τους τη σημασία της λέξης “ενσυναίσθηση” με το να μπεις στη θέση τους και να προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσεις μαζί τους. Όμως, με τον τρόπο αυτό, ανοίγεις το δρόμο για επικοινωνία με σεβασμό και ευγένεια. Μπορείς να τους πεις “μίλησέ μου περισσότερο γι’αυτό για να το καταλάβω” και προσπάθησε να μη λειτουργείς αμυντικά από την αρχή.
  • Αντιμετώπισέ τους με χιούμορ. Το χιούμορ προσθέτει μια αναγκαία δόση ανθρωπιάς και ευφυΐας σε μία συζήτηση. Μερικές φορές, μπαίνουμε σε δύσκολες συζητήσεις επειδή παίρνουμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά. Το να κάνεις ένα αστείο, ή ακόμα και να χαμογελάσεις, μπορεί να βοηθήσει να εκτονωθεί η ένταση.

Καλλιεργώντας την αποδοχή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που μας χαλάνε τη διάθεση. Κάθε μέθοδος όμως ξεκινά με το ίδιο βήμα: Αποδοχή. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, συχνά δεν το κάνουν. Μπορεί να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ή να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο άτομο, αλλά δεν μπορούμε και δεν είναι υγιές να το κάνουμε.

Οι τοξικοί άνθρωποι σπάνια αλλάζουν και οι τοξικές σχέσεις δεν αλλάζουν ποτέ.  Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε στην απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων από τη ζωή μας. Η μονόπλευρη συμπεριφορά τέτοιων σχέσεων προκαλεί μόνο άγχος και απογοήτευση. Όσο πιο γρήγορα απομακρυνθείς, τόσο πιο εύκολο είναι να ζήσεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις επιθυμίες σου.

Η μόνη αλήθεια που έχει σημασία

Αν όλα τα προηγούμενα αποτύχουν, τότε να μάθεις να φεύγεις. Όταν εμπλέκονται τα συναισθήματά μας, νιώθουμε να παρασυρόμαστε στη δίνη μιας σύγκρουσης. Είμαστε τόσο απορροφημένοι που ξεχνάμε ότι μπορούμε απλώς να φύγουμε. Αν δύσκολοι άνθρωποι φτάνουν σε σημείο να είναι μη διαχειρίσιμοι, απομακρύνσου. Μόνο εμείς καθορίζουμε τις συνθήκες που θα ανεχτούμε ή δεν θα ανεχτούμε. Αν κάποιος μας συμπεριφέρεται άσχημα, είναι επειδή το έχουμε επιτρέψει.

Ακολούθησε τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερος άνθρωπος και είμαι σίγουρη πως θα ξεκλειδώσεις τη δύναμη να αγαπάς τον εαυτό σου. Όλες οι καταστάσεις στη ζωή μας είναι ένα παιχνίδι ορίων και είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνο εμείς. Δεν υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε μια ιστορία. Μερικές φορές, υπάρχει μόνο μία. Γίνε ο ήρωας της δικής σου ιστορίας, αποδεχόμενη τίποτα λιγότερο από τη μεταχείριση που σου αξίζει. Καμία σχέση, οποιουδήποτε είδους, δεν αξίζει να μας καταστρέφει και να μειώνει το φως που λάμπει μέσα μας. 


Κεντρική φωτογραφία Mariano Nocetti / Unsplash.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ