Οδηγίες πλοήγησης για την καθημερινή ζωή υπάρχουν πολλές. Όμως στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς οτιδήποτε σε θίγει, ζητάει την άμεση παρέμβαση σου με καθαρό μυαλό. Είτε αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές, είτε την εκθέτει σε υπερβολικά και ανυπόστατα συμπεράσματα, ότι συμβαίνει γύρω σου, έρχεται αυθόρμητα σε αλληλεπίδραση με την προσωπική σου αυτο-εικόνα. Σπανίως μπορεί να έχεις την ευτυχή συγκυρία να βιώσεις ενσυναίσθηση και ενθάρρυνση μέσα από την επαφή σου με άλλους. Τις περισσότερες φορές όμως, οι άνθρωποι σκέφτονται πολύπλοκα και κάνουν υποθέσεις για σένα. Μην το παίρνεις προσωπικά.
Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική σου ισορροπία να μάθεις να ακούς χωρίς να αιφνιδιάζεσαι ή να επηρεάζεσαι από την ψυχολογική κατάσταση των άλλων. Ιδιαιτέρως όταν τα λεγόμενα τους σε φορτίζουν συναισθηματικά και επεμβαίνουν σε ζητήματα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.
Το συναίσθημα είναι πάντα αυτό που δίνει παλμό και ώθηση στην αντίδραση σου, κυρίως αν δεν διαθέτεις την ψυχραιμία και την γνώση να διερευνήσεις τους βαθύτερους λόγους που νιώθεις αδύναμη μπροστά σε αρνητικές συμπεριφορές. Ακόμα και αν κάτι ακούγεται απόλυτα λογικό, δεν παύει να βασίζεται σε προσωπικές αντιλήψεις και βεβαιότητες τρίτων. Αν το σκέφτεσαι με αυτόν τον απλό τρόπο, είναι ευκολότερο να ταξινομήσεις τα τυχόν δυσάρεστα περιστατικά με βάση τις προσωπικές σου αντιλήψεις και αξίες, παρά να ταυτιστείς με μία ιδέα που ίσως προσπαθήσουν να σου επιβάλλουν. Τέλος να θυμάσαι πως κανένας δεν μπορεί να τραβήξει την προσοχή σου ή να ενισχύσει τις ανασφάλειες σου, εάν εσύ δεν αφεθείς να νιώσεις υποτιμημένος. Όπως αντίστοιχα και να τονώσει σκόπιμα την ματαιοδοξία σου, εάν δεν δώσεις την απαραίτητη σημασία.
Το δέχεσαι, αν το πιστεύεις
Είναι ο τρόπος που θα σε κοιτάξει και το πως θα σου μιλήσει κάποιος. Είναι κάτι συχνά απροσδιόριστο στην ενέργεια που διαχέεται στον χώρο και σου αποσπά την προσοχή. Αμφιβολίες για το αν είσαι σωστή στην δουλειά σου, αν αρέσεις η όχι και πολλά άλλα ερωτήματα, που εσφαλμένα σε βασανίζουν κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με την κριτική, την επιδοκιμασία ή την απόρριψη.
“Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας, γίνεται η πραγματικότητα μας.” όπως σωστά έχει πει η Louise Hay. Οι απογοητεύσεις που προέρχονται από προσβλητικές εμπειρίες, δεν θα είχαν καμία δύναμη στον νου σου και στην ζωή σου, αν δεν πίστευες ήδη έστω και ελάχιστα κάτι από αυτά που σου προσάπτουν οι “άλλοι”. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να σε πληγώσει, αν αποδέχεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου.
Το να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά δεν είναι μόνο μία χρήσιμη τεχνική, αλλά και δείγμα ωριμότητας. Σημαίνει πως έχεις δυνατή αίσθηση του εαυτού σου και δεν τον αμφισβητείς, αλλά και επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σου. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, όταν ξέρεις πως το σωστό και το λάθος είναι προσωπική υπόθεση του καθένα και δεν χρειάζεται να την συμμερίζεσαι.
Διψώντας για αποδοχή
Ψάχνεις την αποδοχή του εαυτού σου μέσα από τους άλλους; Επηρεάζεσαι από τα λόγια τους ή τους χαρακτηρισμούς τους; Aν αναζητάς να ανυψωθεί η αυτοεκτίμηση του μέσα από τα μάτια του κόσμου, τότε με βεβαιότητα μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Στην πραγματικότητα εκείνο που έχεις ανάγκη είναι να δεις πιο καθαρά τον εαυτό σου, μέσα από τα μάτια των άλλων.
Κι όμως, είναι μια λανθασμένη τεχνική. Κινδυνεύεις να υιοθετείς αυτόματα τις απόψεις τους και τα συμπλέγματα τους και να έρθεις σε σύγκρουση με τον εαυτό σου. Το μυαλό σου επαναλαμβάνει τα λόγια και την συμπεριφορά των άλλων. Αντί να εισπνεύσεις ήρεμα, να εκπνεύσεις αποφασιστικά και να προσπεράσεις, νιώθεις ένοχη, θυμωμένη και έτοιμη να απολογηθείς. Στις διαπροσωπικές σχέσεις ο καθρέφτης έχει δύο όψεις. Ενίοτε και παραπάνω. Αν προσπαθήσεις να αντιληφθείς τον εαυτό σου μέσα από κάποιον άλλον, είναι σαν να κοιτάζεις στον καθρέφτη και να αντικρίζεις το είδωλο του, αντί για το δικό σου!
Εξαρτημένη από την γνώμη των άλλων
Η αρνητική ανατροφοδότηση είναι ιδιαίτερα καλή για κάποιους γιατί τους τους θυμίσει που βρίσκονται στο τώρα και τους ωθεί να κάνουν μεγαλύτερη πρόοδο. Με την πάροδο του χρόνου όμως τους κάνει εξαρτημένους στην γνώμη των άλλων και περισσότερο ανασφαλής. Σιγά- σιγά αρχίζουν να σκέφτονται πως να συμπεριφερθούν και πως να δράσουν και παύουν να είναι αυθόρμητοι. Ενίοτε νιώθουν την ανάγκη να συγκριθούν ή να ανταγωνιστούν για να αισθανθούν πιο δυνατοί. Συχνά συναντάμε ανθρώπους που προσαρμόζονται με τις αντιλήψεις του περιβάλλοντος τους γιατί έτσι αποκτούν ταυτότητα. Η γνώμη των άλλων βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα τους παρά στα όποια γεγονότα. Είναι προβολή της δικής τους πραγματικότητας. Γίνεται όμως ισχυρή όταν υποστηρίζεται αυτόματα, χωρίς να εξετάζεται η αρνητική ή θετική της ενέργεια.
Κράτα τον έλεγχο των συναισθημάτων σου
.Μπορείς να επικοινωνήσεις καλύτερα με τους άλλους, όταν επικοινωνείς με την αλήθεια μέσα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις πως δεν δίνεις την συναίνεση σου για μία άστοχη κριτική ή μία ξαφνική επίθεση, είναι να παραμείνεις ειλικρινής και ταπεινή. Είναι εκπληκτικό το πως αντιδρούν οι επικριτικοί άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα κάποιου.
Όταν σου είναι σαφές το ποιος είσαι και τι θέλεις, καταλαβαίνεις και πως συμπεριφέρονται οι άλλοι σε σένα. Το θάρρος και η εγκράτεια είναι η ασπίδα σου ή αλλιώς η εσωτερική σου πυξίδα, απέναντι στο επίμονο θράσος και την λαίμαργη ορμή για εξουσία κάποιων ανθρώπων, που τους αρέσει να βλέπουν τους άλλους να παρασύρονται και να αμφισβητούν την παρούσα εκδοχή του εαυτού τους. Αντί να παραλύεις συναισθηματικά, δοκίμασε να πάρεις την απαραίτητη απόσταση από τα γεγονότα και να τα δεις με διάφανη ματιά. Στην αρχή ίσως σου φανεί ιδιαίτερα δύσκολο να απέχεις από κάτι που σε αφορά, αλλά η αποχή αυτή είναι φαινομενική. Στην ουσία τοποθετείς τον εαυτό σου σε ασφαλέστερη θέση, αντί να τον ρίχνεις σε μία άνιση μάχη.. εναντίον του. Έτσι οριοθετείς τον συνομιλητή σου που περιμένει να εκφραστείς παρορμητικά αλλά και εσένα από τις λάθος εκτιμήσεις.
Αντιμετώπισε τις προκλήσεις με σοφία και κράτησε σταθερή την εσωτερική σου συνοχή
-Άκουσε χωρίς να κρίνεις τον συνομιλητή σου. Συνήθως στα λόγια του καθρεπτίζεται κάποια δική του ανησυχία, παρά μία δική σου ανεπάρκεια.
-Απέφυγε να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο αντεπιχειρημάτων, κάνοντας την άμυνα και των δύο πλευρών πιο ισχυρή. Μην το παίρνεις προσωπικά. Μην ενισχύεις την αντιπαλότητα, αλλά την αποτελεσματικότητα.
– Υποστήριξε ανοιχτά και ήρεμα τις δικές σου αξίες. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ασφάλεια σου σε άβολες στιγμές.
-Όταν επικεντρώνεσαι στο αρνητικό σενάριο, εξασθενείς την κρίση σου. Αντί για αυτό, ακολούθησε το ένστικτο σου.
Θυμήσου ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πιστεύουμε πως είμαστε αυτοί που φοβόμαστε ότι είμαστε. Και αυτό τελικά αποτελεί, την γνώμη του εαυτού μας για εμάς!
Φωτογραφία, Anna Rye.
Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου.