Σχέση σε κρίση: 5 σκόπελοι που πρέπει να αποφύγεις

1460
Σχέση σε κρίση: 5 σκόπελοι που πρέπει να αποφύγεις

Λένε πως καμία σχέση δεν είναι τέλεια και αυτό είναι αλήθεια. Πολλές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να αναλάβουν δράση μόνο όταν η κρίση στη σχέση τους, τους χτυπάει την πόρτα. Απιστία, προδοσία, οικονομικό άγχος, διαφορετικότητα χαρακτήρων ή έντονη διαφωνία σε ένα βασικό θέμα, δημιουργούν εντάσεις ικανές να φέρουν τη ρήξη. Πολλές φορές η δράση είναι χωρισμός. Μπορεί, όμως κάποιος να προστατέψει τη σχέση του και να αναλάβει δράση πριν βρεθεί απέναντι σε μια κρίση και κατά συνέπεια να οδηγηθεί στη διάλυση; Η εμπειρία μου, από τα ζευγάρια που έρχονται στο γραφείο μου λέει πως και βέβαια μπορεί. Αρκεί να υπάρχουν κοινοί στόχοι, επιθυμία και υγιείς προθέσεις.

Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις ήδη μια κρίση στη σχέση σου ή να την αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή στο μέλλον. Όσο περνάει ο καιρός και εσύ προσπαθείς να ισορροπήσεις σε όλους τους διαφορετικούς ρόλους που έχεις αναλάβει, καμιά φορά χάνεις την αίσθηση της ταυτότητάς σου και η σχέση σου αλλάζει μορφή καθώς προστίθενται μεγαλύτερες ευθύνες. Εν ολίγοις, θα υπάρξει κάποια στιγμή σε μια μακρόχρονη πορεία, που τα ζευγάρια μπορεί να απομακρυνθούν ο ένας από το άλλον και να χάσουν όλη τη διασκέδαση και την οικειότητα που είχαν προηγουμένως στη σχέση τους.

Τα σημάδια της κρίσης

Υπάρχουν σημάδια που σε προειδοποιούν ότι υπάρχει κρίση. Ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει όταν, για παράδειγμα, εκνευρίζεσαι ή αντιδράς ενοχλημένη σχεδόν κάθε φορά που λέει ή κάνει κάτι ο σύντροφός σου. Όταν δεν μοιράζεστε την καθημερινότητά σας και ενεργείτε αυτόνομα. Όταν δε μιλάτε σχεδόν καθόλου ο ένας στον άλλον, όταν πριν μιλούσατε για τα πάντα. Ξαφνικά όταν μιλάς απαξιωτικά για τον σύντροφό σου στους άλλους ή όταν δεν θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που φιληθήκατε ή αγκαλιάσατε ο ένας τον άλλον.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, οικονομικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης θυμού, κακή επικοινωνία, έλλειψη σεβασμού, κατηγορίες ή συνεχής κριτική, σεξουαλικές δυσκολίες, όλα αυτά δημιουργούν συγκρούσεις. Παντρεμένοι ή όχι, η διατήρηση μιας σχέσης που να είναι ισχυρή μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Προσωπικά, μέσα από την εμπειρία μου, πιστεύω πως η ομορφιά των σχέσεων είναι ακόμα και η ίδια η κρίση, που με άμεση αντιμετώπιση, μπορεί πραγματικά να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πως ο καθένας χειρίζεται διαφορετικά τις αγχωτικές καταστάσεις και τα έντονα συναισθήματα.

Φτάνοντας στην αιτία

Μια κρίση είναι μια σοβαρή πρόκληση που διαστρεβλώνει άσχημα την ενότητα ενός ζευγαριού. Συνήθως, στα αρχικά στάδια μιας σχέσης, ένα ζευγάρι αντέχει όλη την κρίση γενναία, αλλά με τον καιρό αυτό ίσως εξασθενήσει. Πώς όμως, μια αρμονική σχέση φτάνει σε σημείο κρίσης;

  • Έλλειψη κοινών στόχων. Χωρίς αμοιβαίο προσανατολισμό στο στόχο, χωρίς κοινά όνειρα, χωρίς αμοιβαία προσπάθεια, η γαλήνη της σχέσης αυτής κινδυνεύει σε σημαντικό βαθμό. Ένα ζευγάρι είναι ανάγκη να καθορίσει έναν μελλοντικό στόχο, ώστε  να εργαστούν σκληρά και οι δύο για να τον πετύχουν. Η έλλειψη αυτής της κοινής γραμμής, μπορεί να φέρει τη σχέση σας σε κρίση.
  • Απιστία. Η σοβαρότερη παραβίαση της εμπιστοσύνης. Ο προδομένος σύντροφος είναι θυμωμένος και πληγωμένος, οι καυγάδες είναι συχνοί και η αμφιβολία για την ποιότητα και το μέλλον της σχέσης έχει ήδη εγκατασταθεί.
  • Η αβάσιμη ζήλια. Εάν ένας σύντροφος ζηλεύει αδικαιολόγητα και συνεχώς τότε η κρίση είναι γεγονός. Η έλλειψη εμπιστοσύνης πληγώνει βαραίνει τη σχέση.
  • Έλλειψη επικοινωνίας. Αντί να λύνετε τα ζητήματα που προκύπτουν συζητώντας, μπορεί και οι δύο να τα σκουπίζετε κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα να κρατάτε την απογοήτευση που νιώθετε κάτω από την επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να επιλύσετε τα πράγματα και προτιμάτε να μην πείτε τίποτα απολύτως.
  • Επιθετική επικοινωνία. Η άλλη πλευρά της έλλειψης επικοινωνίας είναι η επιθετική επικοινωνία. Εσύ και ο σύντροφός σου μπορεί να τσακώνεστε συνεχώς μεταξύ σας και να μην θέλετε να λύσετε τις αντιπαραθέσεις. Και φυσικά αυτό συμβαίνει όταν ο θυμός κυριαρχεί ως συναίσθημα και στους δυο.

Η λύση

Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις μια κρίση στη σχέση σου και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψεις σε κάποια αίσθηση κανονικότητας. Αλλά αν είστε και οι δύο αποφασισμένοι, θα τα καταφέρετε. Τι να κάνεις;

Μην φοβάσαι να ρωτήσεις τι χρειάζεται ο σύντροφός σου από σένα

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χώρο για να σκεφτούν, κάποιοι χρειάζονται απλά επιβεβαίωση και μερικοί άνθρωποι μπορεί απλώς να θέλουν κάποιον να τους ακούσει. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να σκεφτείς, επίσης, τι χρειάζεσαι και εσύ.

Κατανόηση και επικοινωνία

Μιλήστε. Επικοινωνήστε μεταξύ σας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Ρώτησέ τον για τα συναισθήματά του και δήλωσέ του την υποστήριξή σου. Μπορεί να περνάτε και οι δύο μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία λείπει η κατανόηση και η συγχώρεση. Τόσο του ενός για τον άλλον, όσο και για τον εαυτό σου.

Δημιουργήστε περισσότερες ευχάριστες  αναμνήσεις

Τα ζευγάρια με ευτυχισμένες αναμνήσεις τείνουν να έχουν καλύτερη ικανότητα να χειρίζονται τις προκλήσεις όταν αυτές εμφανίζονται. Όταν έχεις κάτι πολύ όμορφο και διασκεδαστικό να θυμάσαι, μπορείς πάντα να ανατρέχεις σε αυτό και να βρεις έναν λόγο ακόμα να παλέψεις για τη σχέση σου. Δημιουργήστε χρόνο για να βγείτε ραντεβού, να κάνετε περισσότερο σεξ ή να κάνετε ταξίδια μαζί.

Εστιάστε προς τα “μέσα”

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν άλλους για τα λάθη τους. Παραδέξου το δικό σου μερίδιο ευθύνης, συζήτησε με τον σύντροφό σου τις επιπτώσεις που έχουν προκληθεί και αναγνώρισε πως τον πλήγωσες. Αν και εκείνος κάνει το ίδιο, τότε θα αφήσετε και οι δύο στην άκρη τις επιθέσεις και την άμυνα και θα ψάξετε από κοινού για τη λύση.

Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή

Το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σώσεις τη σχέση ή το γάμο σου δείχνει ωριμότητα και συνειδητοποίηση. Αν και είμαι εναντίον της στρατηγικής σε μια συναισθηματική σχέση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μια “θεραπεία” και των δύο πλευρών. Δες το σαν ένα ασφαλές μέρος για να εκτονώσεις και να εξερευνήσεις τα συναισθήματά σου/σας. Χρειάζεσαι, ίσως, μια μικρή βοήθεια για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες σου και να είσαι ειλικρινής σχετικά με την κατεύθυνση που θέλεις να πάρει η σχέση σου.

Μια νέα ευκαιρία

Η σχέση ενός ζευγαριού είναι μια πραγματικότητα που συνεχώς ανακατασκευάζεται και αναδομείται (εξέλιξη). Κάθε σχέση είναι ένας κόσμος από μόνη της. Έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία, όπως έχει και τις δικές του εγγενείς συγκρούσεις. Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ  κρίση στη σχέση τους ή δυσκολίες. 

Να θυμάσαι πάντα ότι εσύ και ο σύντροφός σου είστε φίλοι και όχι εχθροί. Να θυμάσαι τους λόγους για του οποίους γίνατε ζευγάρι, το πάθος σας στην αρχή και την επιθυμία να είστε ο ένας στη ζωή του άλλου. Λέω πάντα,  πως για όλα τα καλά πράγματα στη ζωή αξίζει να παλεύεις. Αν έπρεπε να σου δώσω μόνο μία συμβουλή θα ήταν αυτή: Ακόμα κι αν η σχέση σας είναι σε κρίση, να θυμάσαι πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα αν απλά ο ένας στηριχτεί στον άλλον με αγάπη.


Kεντρική φωτογραφία Olga Solodilova / Unsplash.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ