Μπορεί πολλές φορές να νιώθουμε έτσι όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως θα το θέλαμε, ωστόσο κάποια από τα πιο διάσημα Girl Bosses του κόσμου έχουν διαφορετική άποψη και δίνουν σε όλους μας το καλό παράδειγμα.
Όταν η J.K. Rowling πήρε για πρώτη φορά ένα τσεκ εκατοντάδων χιλιάδων λιρών στα χέρια της, μοίρασε ελπίδα παντού και όλοι συγκινηθήκαμε στην ιδέα μιας άπορης σχεδόν μητέρας να γράφει μόνη στο τρένο μια παιδική ιστορία, χωρίς να φαντάζεται ποτέ ότι το δημιούργημά της θα την έκανε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, τη στιγμή που με το ζόρι τα έβγαζε πέρα.
Διάσημες ιστορίες επιτυχίας μετά από μια ζωή στην ασημότητα είναι αυτές που δίνουν τροφή στα όνειρα των πολλών. Τι συμβαίνει όμως αν ανέβεις πολύ, πολύ ψηλά και δεν καταφέρεις να ανταποκριθείς στα νέα ύψη; Η πτώση φαντάζει τρομακτική και προκαλεί δέος. Και όμως η δική μας καθημερινότητα, έχει κι αυτή τις δικές της, μικρές και μεγάλες αποτυχίες, που δεν κοστίζουν λιγότερο.
Πώς αντιμετώπισαν οι διάσημοι αυτού του κόσμου τα δικά τους fails, πώς μπόρεσαν να ορθοποδήσουν όσοι τα κατάφεραν και ποια πολύτιμα μαθήματα μπορούμε να αντλήσουμε εμείς από την εμπειρία τους;
Η ιστορία της Sophia Amoruso
Κέρδισε εκατομμύρια δολάρια χάρη στο Internet μετατρέποντας τη μεγάλη της αγάπη για τα ρούχα second hand και τα social media σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, το online shop «Nasty Gal», και κάθισε έτσι στο θρόνο με τον επίσημο τίτλο Girl Boss που την έκανε διάσημη.
Λίγο καιρό αργότερα, το 2016, το ηλεκτρονικό κατάστημα κήρυξε χρεοκοπία, αυτό όμως δεν την σταμάτησε. Έβγαλε ακόμη περισσότερα βιβλία μιλώντας για το βίωμά της, απέκτησε τη δική της τηλεοπτική σειρά στο Netflix και δημιούργησε ένα online portal για γυναίκες. Στο www.girlboss.com βρίσκει κανείς άρθρα για το Botox ως αντικαταθλιπτικό δώρο, μέχρι ιστορίες γυναικές που όντας ακόμη τριάντα χρονών κάνουν την πρακτική τους σε κάποια εταιρεία.
Όταν πέφτουμε δημόσια, η πτώση πονάει λιγότερο
Συνήθως το πρόβλημα διαχείρισης της αποτυχίας ξεκινάει με την παραδοχή της, συνεπώς είναι διπλής φύσης. Πιο δύσκολο άραγε να το παραδεχτείς στον εαυτό σου ή στους γύρω σου; Ανάλογα με την προσωπικότητα και το περιβάλλον μας, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και μειώνεται, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα αν δεν κάνουμε το πρώτο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να ομολογήσουμε ότι «δεν το κάναμε καλά». Θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα; Σίγουρα. Γιατί, λοιπόν, η επόμενη φορά να μην είναι αυτή η φορά;
Δημόσια ή ιδιωτική, ανάλογα με τις αντοχές μας, η κάθαρση που επέρχεται μέσω της ανοιχτής δήλωσης μιας αποτυχίας είναι αυτό που μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε για να πάμε παρακάτω. Μια πρόκληση μπορεί μόνο να είναι το «που και πότε και σε ποιον» θα την κάνουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που κατά βάθος όλοι το γνωρίζουμε.
H ιστορία της Lady Gaga
Υπάρχουν βέβαια και κάποια διάσημα ονόματα με τα οποία δεν θα συνδέαμε ποτέ τη λέξη «αποτυχία» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Lady Gaga. Το 2017 η ιδιαίτερη αυτή τραγουδίστρια διαθέτει καταθέσεις 190εκ. δολαρίων, τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, το 2009, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Monsters Ball, «είχα 3 εκατομμύρια στην τράπεζα και τα επένδυσα όλα στο σόου μου. Κατά τη διάρκεια των συναυλιών δεν είχα ούτε εκατό δολάρια στο όνομά μου». Το περίφημο Bad Romance κυκλοφορούσε παντού, τα ραδιόφωνα παραληρούσαν και όμως η ίδια ακόμη δεν είχε δει τις απολαβές. Φυσικά όλα πήγαν καλά και η επόμενη δισκογραφική δουλειά της απέφερε το αστρονομικό ποσό των 40εκ. δολαρίων, ωστόσο το δύσκολο εκείνο διάστημα δεν θα είχε περάσει όπως πέρασε αν δεν είχε, όπως δήλωσε, την στήριξη της οικογένειάς της.
Τίποτα κακό δεν διαρκεί για πάντα
Είτε επενδύσαμε χρόνο, χρήμα, ενέργεια σε ένα δικό μας project ή στο project κάποιου άλλου, η αποτυχία είναι πάντοτε «μέσα στο παιχνίδι» και οι νόμοι της αγοράς είναι ξεκάθαροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί για πάντα, ότι στην επόμενη γωνία δεν θα περιμένει η δεύτερη ευκαιρία και ότι έχουμε μείνει μόνοι μας στον κόσμο.
Σύμφωνα με έρευνες της αγοράς ανθρώπινου δυναμικού, οι head hunters σήμερα βάζουν στην κορυφή της λίστας τα βιογραφικά που ομολογούν μία ή και δύο μεγάλες αποτυχίες, μια που οι συνεργάτες αυτοί θεωρούνται πιο σκληραγωγημένοι, πιο έμπειροι και με λιγότερες πιθανότητες να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος.
Η ιστορία της Tamara Mellon
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα girl bosses του κόσμου, η Tamara ίδρυσε το luxury brand γυναικείων υποδημάτων Jimmy Choo το 1996, για να αποχωρήσει απογοητευμένη από την αντιμετώπισή της από τους υπόλοιπους επενδυτές από την εταιρεία το 2011. Το 2013 κάνει νέα αρχή με το προσωπικό της fashion label, Tamara Mellon, αλλά ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, και τα προϊόντα της πωλούνται μέχρι στο Neiman Marcus, θέματα κακής διαχείρισης την οδήγησαν σε χρεοκοπία μόλις μήνες αργότερα. Φυσικά η Tamara δεν τα έβαλε κάτω και λίγο καιρό πριν, τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποίησε το relaunch του brand αποφασίζοντας πλέον να πουλά άμεσα τα προϊόντα της στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντας μέσω του website στην μισή τιμή από τους ανταγωνιστές. Η επιτυχία; Ήρθε αμέσως.
Η επιμονή και προσήλωση στα προσωπικά προτερήματα πάντα αποδίδει
Μία αποτυχία – ή και δύο – δεν σημαίνει ότι αυτομάτως χάσαμε αυτά που μας έφεραν στο πρώτο σκαλί λίγο καιρό πριν. Η έμπνευση, η δημιουργικότητα, οι ιδέες και η τόλμη μας είναι πάντα εκεί, τσαλακωμένες ίσως λίγο μαζί με τον εγωισμό μας, αλλά πάντα εκεί. Και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και πάλι, να πιστέψουμε σε αυτές και να επενδύσουμε για άλλη μία φορά στον εαυτό μας. Χωρίς ενοχές, χωρίς αυτό-κατηγορίες και πολύ, πολύ σοφότεροι.
Φυσικά και η συγκέντρωση αυτή δεν απαιτεί υπερβολές. Μπορεί η εργασία μας να είναι σημαντική, να παρέχει απολαβές, ηθική και προσωπική ικανοποίηση, αλλά η ζωή δεν αρχίζει και δεν σταματά εκεί. Απαραίτητη για όλους μας είναι η ύπαρξη προσωπικών σχέσεων με γερές βάσεις, αγάπη και εμπιστοσύνη, προκειμένου να βρεθούν και οι απαιτούμενες αντοχές σε μια δύσκολη περίοδο. Αλλά πολλές φορές, ακόμη και η απλή επιθυμία για τέτοιου είδους σχέσεις μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να σηκωθεί κανείς από «τα πατώματα».
Άλλωστε όπως έχεις δηλώσει και η Sophia Amoruso,: «Το να είσαι Girlboss είναι μια στάση ζωής. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αναλάβεις ρίσκα, να παίξεις μέχρι τέλους τα χαρτιά σου, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να γνωρίζεις τις αδυναμίες του. Και όταν η κούραση κορυφώνεται, πρέπει να ξανασηκώνεσαι».