Το να ζούμε αρμονικά με τους άλλους αποφεύγοντας τοξικές συμπεριφορές είναι κάτι που ξεκινάει από εμάς τις ίδιες. Ως ενήλικες έχουμε ένα σπουδαίο εργαλείο συνεννόησης: τη γλώσσα. Ας μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο. Και όχι για να ελέγχουμε, να εκβιάζουμε ή να γινόμαστε χειριστικές. Υπάρχουν ορισμένες τακτικές που είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται.
Να αναφέρεσαι διαρκώς σε λάθη του παρελθόντος.
Σίγουρα το να φλερτάρει με εκείνη την ξανθιά πριν από πέντε χρόνια στον γάμο της κολλητής σου ήταν απαράδεκτο. Αλλά από τότε αυτό το περιστατικό έχει βαλθεί να καταστρέψει τη σχέση σας και τη ζωή σας αφού δεν έχει περάσει εβδομάδα χωρίς να του το θυμίσεις. Γιατί είναι τοξικό: Διότι πολύ απλά ήταν πέντε χρόνια πριν. Έπρεπε να το επεξεργαστείτε και να το λύσετε ή να αποφασίσετε ότι δεν λύνεται 5 χρόνια πριν. Τι να κάνεις: Αντιμετωπίστε συγκεκριμένα προβλήματα τη στιγμή που προκύπτουν. Ας μην κρατάτε ο ένας τον άλλο όμηρο εξαιτίας ενός προηγούμενου λάθους.
Να προδιαγράφεις το μέλλον της σχέσης.
Αν για κάποια περίοδο κατά τη διάρκεια της σχέσης αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου σε παραμελεί δεν χρειάζεται να πείς «Δεν μπορώ να ζω με κάποιον ο οποίος με παραμελεί» θέτοντας έτσι το μέλλον της σχέσης στο τραπέζι. Μπορείς να πείς «Αυτό το διάστημα αισθάνομαι παραμελημένη». Γιατί είναι τοξικό: Είναι λάθος αν πιστεύεις ότι κάθε λεπτό της ημέρας, κάθε ημέρα του μήνα, κάθε μήνα του χρόνου θα είσαι απόλυτα ευτυχισμένη μέσα στη σχέση σου. Αν κάποιες φορές ο σύντροφός σου σε εκνευρίζει τότε καλωσήρθες στο ανθρώπινο είδος. Τι να κάνεις: Έκφρασε την ενόχλησή σου αλλά ποτέ μην αμφισβητήσεις τη δέσμευσή σου προς τον σύντροφό σου.
Να προσπαθείς να διορθώσεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου.
Αυτό το ζήτημα παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δυσλειτουργικών σχέσεων. Το πρόβλημα ξεκινάει είτε από την πεποίθηση ότι μπορούμε να διορθώσουμε τον σύντροφό μας και να τον κάνουμε τέλειο είτε από την πεποίθησή μας ότι είναι ήδη τέλειος. Γιατί είναι τοξικό: Διότι δεν αγαπάς τον σύντροφό σου αλλά κάποιον άλλον. Είτε αγαπάς ένα ιδανικό άντρα που έχει κατασκευάσει η φαντασία σου και απλώς μυθοποιείς τον σύντροφό σου για να ταιριάζει με τον φανταστικό “άλλο”, είτε προσπαθείς να τον αλλάξεις για να γίνει κάποιος “άλλος”. Τι να κάνεις: Αποδέξου ότι όλοι έχουμε ελαττώματα. Αποφάσισε αν μπορείτε να ζήσεις με τα συγκεκριμένα ελαττώματα του συντρόφου σου. Αν όχι φύγε κάνε κίνηση.
Να αγαπάς τη σχέση σου περισσότερο από τον εαυτό σου.
Όλοι έχουμε δει αυτές τις ρομαντικές ταινίες όπου ο πραγματικός έρωτας είναι πάνω από το ίδιο το άτομο. Αλλά αυτές είναι ιστορίες. Όπως τα παραμύθια που τα λατρεύουμε αλλά δεν τα πιστεύουμε. Στον πραγματικό κόσμο χρειαζόμαστε τη δική μας ταυτότητα και ως ένα βαθμό την ανεξαρτησία μας ώστε να μην καταλήξουμε να μας παίρνουν σαν δεδομένο. Γιατί είναι τοξικό: Διότι είναι τόσο παράλογο όσο και η ιστορία του βατράχου που έγινε πρίγκιπας. Αν εσύ δεν έχεις μια ταυτότητα και αφήσεις να σε καταβροχθίσει η σχέση σου τότε δεν υπάρχει κάτι για να αγαπήσει ο σύντροφός σου. Τι να κάνεις: Όταν είσαι σε σχέση με τον Γιώργο, καλό είναι να παραμένεις η Μαρία. Να μην καταλήξεις ποτέ η Μαρία του Γιώργου.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μην κάνουμε τη σχέση μας τοξική. Ακόμα και εάν η τοξικότητα έχει μεταβληθεί σε κυρίαρχο κομμάτι της συνειδητότητας σου, αν το αποφασίσεις τότε σίγουρα μπορείς να την ελέγξεις, να την μειώσεις και να την αποβάλεις σταδιακά. Εάν έχεις επίγνωση του τι κάνεις τότε είναι εύκολο να το σταματήσεις.
Απόσπασμα από το άρθρο “Τοξικές συνήθειες στη σχέση” της Μαρίας Κοκκίνου που δημοσιεύεται στο BEAUTE Μαρτίου.