Iris Apfel

1165

 Η αποκρυπτογράφηση ενός fashion icon 

Το να περιγράψει κάποιος το στιλ της μοναδικής Iris Apfel φαντάζει αδύνατο καθώς –εκτός των άλλων- είναι αυτή που πρώτη φορά εφάρμοσε το mix & match πολύ πριν γίνει τάση, συνδυάζοντας κομμάτια υψηλής ραπτικής με ρούχα από δεύτερο χέρι και εκκεντρικά υπερμεγέθη αξεσουάρ. Χαρακτηριστικό της τα μεγάλα στρογγυλά μυωπικά γυαλιά της σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Γεννημένη στις 29 Αυγούστου του 1921 στην Αστόρια της Αμερικής, ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα μαθήτρια, κερδίζοντας το Vogue Writing Prize και την πρώτη της δουλειά στο Women’s Wear Daily. Συνέχισε σπουδάζοντας Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έπειτα στη σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο του Wisconsin. Σε ηλικία 27 χρονών παντρεύτηκε τον Carl Apfel, με τον οποίο άνοιξαν την βιοτεχνία κλωστοϋφαντουργίας Old World Weavers, η οποία ήταν στην κατοχή τους μέχρι το 1992. Από το 1950 έως το 1992, η Iris Apfel πήρε μέρος σε αρκετά designer projects μεταξύ αυτών και των εργασιών στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Truman, Eisenhower, Nixon, Kennedy, Johnson, Carter, Reagan και Clinton.

Και κάπως έτσι στα 90 της χρόνια κατάφερε να δραστηριποιοείται ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, επιχειρηματίας έχοντας στο ενεργητικό της, μια συνεργασία με την Mac cosmetics αλλά και μια προσωπική συλλογή αξεσουάρ και γυαλιών, και να αποτελεί fashion icon. Όπως δηλώνει η ίδια αγοράζει ρούχα επειδή τα ερωτεύεται και όχι επειδή είναι κάποιου οίκου: «Αγοράζω αυτά που μου αρέσουν και το γούστο μου είναι καθολικό: υψηλή ραπτική και μόδα του δρόμου. Κομμάτια που είναι ζεν ή απίστευτα μπαρόκ. Μου αρέσουν τα έθνικ όσο μου αρέσει και οτιδήποτε μοντέρνο. Είμαι οπαδός και του σοβαρού αλλά και του διασκεδαστικού. Και προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα μαζί». Όταν την ρωτούν ποιο είναι το μυστικό για αξεπέραστο στιλ, εκείνη συμβουλεύει:

«Να μάθεις καλά τον εαυτό σου, να γνωρίζεις τι μπορείς να υποστηρίξεις και τι όχι, μαθαίνοντας τι ταιριάζει στο σωματότυπο, την διάθεση και τον χαρακτήρα σου. Μα πάνω απ´ όλα να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να μην ακολουθείς ρητά τις τάσεις! Το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι να σκοτώνεις την δημιουργικότητά σου, και να γίνεσαι προβλέψιμη!»

 

Έλενα Ψάλτη,

Τεύχος Μαρτίου 2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ