Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή, η ομορφιά όχι μόνο ακμάζει αλλά μοιάζει να αλλάζει υπόσταση. Αν έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου να αναζητά ψαγμένα συστατικά, εκσυγχρονισμένες φόρμουλες αλλά και καλλυντικά που η συσκευασία τους μοιάζει -ή και είναι- πολύτιμο κόσμημα και ξεπερνά τις συνηθισμένες, τότε αντιλαμβάνεσαι πως τα πράγματα πια είναι διαφορετικά. Το luxury beauty έχει εδραιωθεί και ήρθε για να μείνει.
Κάποτε μπορεί να ονειρευόσουν να αποκτήσεις την πανάκριβη τσάντα για την οποία όλοι μιλούσαν, ή αυτό το περιβόητο ζευγάρι γόβες με την υπογραφή του αγαπημένου σου brand. Πλέον, μοιάζει πιο σημαντικό να επενδύσεις σε αυτή τη νέα skincare σειρά που υπόσχεται να μεταμορφώσει την επιδερμίδα σου. Αλλά μήπως τελικά αυτό είναι το λιγότερο;
Οι κινήσεις φροντίδας προς τον εαυτό μας, με ένα skincare προϊόν, ένα ακριβό κραγιόν ή ένα άρωμα, ακόμα και μια επίσκεψη σε ένα spa έχουν το προνόμιο ότι μπορούν να αλλάξουν την διάθεσή μας και να εκτοξεύσουν την αυτοπεποίθησή μας στα ύψη. Το πως νιώθουμε έχει πρωταρχική σημασία. Πιστεύω ακράδαντα πως η επένδυση σε ό,τι μας φροντίζει εξωτερικά μας φροντίζει και εσωτερικά και αυτό έχει τεράστια αξία.

Η “στροφή” μεγάλων οίκων μόδας στην βιομηχανία της ομορφιάς
Δημοφιλή brands που μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τις fashion δημιουργίες τους έχουν στραφεί στον κόσμο της ομορφιάς κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, η μελέτη της αγοράς και ο εντοπισμός των αναγκών και επιθυμιών των καταναλωτών “γεννά” τη δημιουργία νέων μονοπατιών. Και ο κλάδος της ομορφιάς έχει αποκτήσει πια luxury χαρακτήρα.
Πάρε ως παράδειγμα τις σειρές μακιγιάζ που δημιούργησαν μεγάλοι οίκοι όπως oι Hermes και Carolina Herrera. Εντυπωσιακές συσκευασίες, με ξεχωριστές λεπτομέρειες σε συνδυασμό με πολυτελείς συνθέσεις δημιουργούν μια κατηγορία beauty προϊόντων που δελεάζει και έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Ποια δεν θα ήθελε άλλωστε ένα προϊόν το οποίο εκτός από ποιότητα θα έχει και την υπογραφή του αγαπημένου της οίκου;
“Σε αυτή την εποχή των προκλήσεων, οι προσδοκίες των καταναλωτών για μια καλύτερη ζωή και οι κλασικές αξίες παραμένουν υψηλές” ανάφερε στην ομιλία της σχετικά με το θέμα της “Ψηφιακής Καινοτομίας στη Βιομηχανία Ομορφιάς και Πολυτελείας” η Lena Yang, Συνιδρύτρια & Αντιπρόεδρος του WWD China. Η διευρυνόμενη μεσαία τάξη και η αναδυόμενη Gen Z θέτουν μεγάλες προσδοκίες στην αγορά του luxury beauty. Αυτά τα δεδομένα τα λαμβάνουν υπόψιν πολλά brands αντλώντας την ευκαιρία να ακμάσουν ακόμα περισσότερο.

Το “κλειδί” της επιτυχίας ενός luxury brand
Η κυριαρχία των ετήσιων νέων τάσεων της καταναλωτικής αγοράς είναι το κλειδί για την επιτυχία των luxury beauty brands. H TMI και η Boston Consulting Group (BCG) κυκλοφόρησαν από κοινού την Έκθεση για τις ψηφιακές τάσεις της αγοράς πολυτελείας της Κίνας το 2022 και την έκθεση για τις ψηφιακές τάσεις της αγοράς ομορφιάς Prestige της Κίνας το 2022, η οποία ερμήνευσε τις τελευταίες δυναμικές τάσεις στην πολυτελή ομορφιά.
Ο Ding Yi, επικεφαλής του έργου στην BCG και βασικό μέλος του Consumer Practice της BCG, δήλωσε ότι το 50% των καταναλωτών luxury beauty προϊόντων είναι κάτω των 30 ετών, συνεισφέροντας στο 48% των πωλήσεων. Όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες, παραμένουν σταθερές με ανάπτυξη τόσο σε skincare κατηγορίες όσο και σε κατηγορίες αρωμάτων.

Luxury skincare vs makeup
Η αγορά του luxury beauty είναι γεμάτη κρέμες, λοσιόν, ορούς και αντηλιακά. Όσον αφορά την κατηγορία το μακιγιάζ, συγκεκριμένα κραγιόν, σκιές ματιών και foundations, φαίνεται ότι βρίσκονται στην κορυφή του γραφήματος αγορών.
Αντιθέτως, κατά την περίοδο της πανδημίας η περιποίηση του δέρματος πρωταγωνίστησε. Το άγχος για αυτοφροντίδα, τα τελετουργικά ομορφιάς στο σπίτι και το ενδιαφέρον για την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος λόγω της συχνής χρήσης μασκών τροφοδότησαν αυτή την ανάπτυξη.

Όταν μιλούν οι αριθμοί
Η Kavita Khosa, η ιδρύτρια της Purearth, πουλά πολυτελή skincare προϊόντα και limited edition προϊόντα μακιγιάζ. Αποκάλυψε πως οι μάσκες, οι οροί και τα έλαια ήταν τα αγαπημένα των καταναλωτών. Μαζί με ένα έντονο ενδιαφέρον για την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής. Ο Santosh Kumar, DGM Marketing στην Kiehl’s India, δήλωσε πως το ενδιαφέρον από το μακιγιάζ στην περιποίηση της επιδερμίδας μετατοπίστηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η Euromonitor εκτιμά ότι η αγορά ομορφιάς της Ινδίας θα αυξηθεί στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Mε το premium τμήμα να κλιμακώνεται κατά 15%.
Ο τομέας των καλλυντικών μακιγιάζ αναμένεται να αγγίξει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η περιποίηση της επιδερμίδας θα προηγηθεί στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως και τα διαρκώς αναπτυσσόμενα beauty gadgets. Oι αριθμοί αυτοί δηλώνουν πολλά για την εξέλιξη της πολυτελούς ομορφιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η “φρενίτιδα” για την περιποίηση του εαυτού δεν σταματά εδώ. Ξεπερνά τα όρια των προϊόντων και επεκτείνεται σε μια συνολική εμπειρία ομορφιάς. Μια εμπειρία που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ινστιτούτα και spa ή και ολόκληρα ταξίδια αφιερωμένα αποκλειστικά στην περιποίηση. Πλέον φαίνεται ότι η επένδυση σε ένα ολοκληρωμένο beauty experience είναι στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων. Και αν με ρωτάς, είναι από τα ωραιότερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.
Κεντρική φωτογραφία Carolina Herrera.
Κείμενο Αναστασία Βαποράκη.