Το κυριότερο γεύμα της ημέρας είναι μια κλασική συνταγή
Όλοι γνωρίζουμε πως το πρωινό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας, γιατί μας δίνει ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική μας ρουτίνα. Οι περισσότεροι φυσικά δείχνουν να το ξεχνούν, με την βασικότερη δικαιολογία αυτή της έλλειψης χρόνου. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, την στιγμή εκείνη που μετά βίας έχουμε καταφέρει να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να ντυθούμε και να σουλουπωθούμε, αδυνατούμε να μπούμε στη διαδικασία προετοιμασίας του οποιουδήποτε «γεύματος».
Τα αυγά είναι η λύση. Είναι εύκολα, γρήγορα και επιστημονικώς αποδεδειγμένα το καλύτερο πρωινό που μπορούμε να καταναλώσουμε. Από όλες τις πιθανές επιλογές τροφίμων που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιλέξουμε σε αυτόν τον κόσμο, τα αυγά έχουν την υψηλότερη διατροφική ποιότητα σε πρωτεΐνες. Και τα αυγά φροντίζουν την καλή υγεία των οστών μας αλλά και των ιστών μας, αλλά και για υψηλά επίπεδα ενέργειας.
Το δεκατιανό έρχεται να καλύψει τις λιγούρες που νιώθουμε στο γραφείο περίπου στις 12. Μεταξύ μας όμως, πόσες ήταν οι ημέρες εκείνες που πεινάσατε πολύ νωρίτερα; Αυτό φυσικά γίνεται γιατί το στομάχι μας παραμένει άδειο για πολλές ώρες. Τα αυγά μπορούν να μας εγγυηθούν πως θα μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες και σίγουρα δεν θα μετράμε αντίστροφα τις ώρες μέχρι την στιγμή του lunch break. Αποτελούν επίσης βασικό συστατικό για πολλές δίαιτες ακριβώς γι’ αυτό το λόγο – επειδή σταματούν το ενδιάμεσο τσιμπολόγημα!
Ομελέτα, ποσέ, βραστά ή ψητά. Οι τρόποι για να μαγειρέψουμε τα αυγά είναι σχεδόν απεριόριστοι, κάτι το οποίο είναι καλό, δεδομένων των επτά ημερών που έχει μια εβδομάδα. Μια ομελέτα λοιπόν με λαχανικά, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική πρωινή λιχουδιά. Επιπλέον είναι εξαιρετικά γρήγορη σαν διαδικασία.
Ανεξάρτητα από τις φήμες που θεωρούν απαγορευτικό το σενάριο της συνεχούς κατανάλωσης αυγών, οι νέες έρευνες ισχυρίζονται πως τα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου και δεν επηρεάζουν την χοληστερόλη. Οπότε, πάμε για breakfasts και brunches!
Από την Εύη Τσανάκα