Αυτόν τον καιρό ο Maurizio Cattelan έχει γεμίσει το Λονδίνο με τις προβοκατόρικες εικόνες του. Londoners αλλά και περαστικοί ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να δουν τις άκρως προκλητικές αντιπαραθέσεις εικονοκλαστικών εικόνων του που είναι συμβολικά φορτισμένες. Όχι μία αλλά δύο εκθέσεις συγχρόνως από την γκαλερί Gagosian, η μία στην Burlington Arcade, μία από τις εμπορικές στοές αυτής της πόλης και η άλλη στην γκαλερί Davies Street.
Με πηγή έμπνευσης ελληνικούς μύθους, όπως αυτός του Σίσυφου και του Ίκαρου, o Cattelan, δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες για να μιλήσει για την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Εικονοποιεί με επιτυχία μια δύσκολη καθημερινότητα γεμάτη οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές επιβολές.
Οι επισκέπτες μεταξύ άλλων θα δουν νέα έργα όπως ένα γλυπτό που περιλαμβάνει έναν μαρμάρινο ογκόλιθο Carrara με ένα ζευγάρι κέρατα σκαρφαλωμένο πάνω από έναν καναπέ. Η τυπικά απλή διάταξη των νέων έργων θυμίζει την εννοιολογική τέχνη και τον μινιμαλισμό και δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση μορφής και περιβάλλοντος.

Η οικειότητα της Ιστορίας
Νέα έργα του προκλητικού αυτού καλλιτέχνη όπως η Notre Dame, ένα επιβλητικό γλυπτό που βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης και προέκυψε από την επιθυμία του Cattelan να δημιουργήσει ένα αντικείμενο προικισμένο με μια μυθική παρουσία αλλά και την οικειότητα της ιστορίας, ένα αρχαίο τεχνούργημα μετατοπισμένο σε ένα σύγχρονο σκηνικό. Η Παναγία των Παρισίων συνοδεύεται από το Deaf ένα έργο το οποίο δείχνει έναν σκελετό με καλυμμένο πρόσωπο που χτυπά χαλαρά μία κιθάρα. Σφραγισμένο μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι, το στοιχειωμένο έργο μιλά για μια αίσθηση φυλακισμένης μνήμης και τον παραλογισμό της στασιμότητας.



Στην έκθεση στην Burlington Arcade ο επισκέπτης θα δει μερικές από τις ακουαρέλες του Cattelan με θέματα λουλούδια που έχουν πυροβοληθεί, αν και εδώ οι τρύπες από τις σφαίρες είναι ζωγραφισμένες, όχι πραγματικές. Η ακόμη, το εμβληματικό γλυπτό του με την μπανάνα και κολλητική ταινία, που επιβάλλεται πάνω από διάφορες άλλες εικόνες, όπως ένα άστρωτο κρεβάτι και έναν συννεφιασμένο ουρανό.
Η πλούσια σύνθεση σε χρυσό, ένα υλικό που μπορεί να λιώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί δείχνει την σχέση μεταξύ υλικού πλούτου και τη χρήση όπλων.Στην έκθεση αυτήν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία εκδόσεων—πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν ή αναφέρονται σε κλασικά έργα όπως το Him και L.O.V.E.— και αντικείμενα προς πώληση όπως οι μπλούζες που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη.


Photo: Prudence Cuming Associates Ltd Courtesy Gagosian

Photo: Prudence Cuming Associates Ltd Courtesy Gagosian
Αbout Cattelan
Ο Ιταλός Maurizio Cattelan είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες στη σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Παίρνοντας ελεύθερα από τον πραγματικό κόσμο των ανθρώπων και των αντικειμένων, τα έργα του είναι μια ειρωνική λειτουργία που απευθύνεται τόσο στην τέχνη όσο και στους θεσμούς.
Γνωστός εξίσου για το σκοτεινό του χιούμορ και για τα ρεαλιστικά γλυπτά του, απεικονίζει συχνά διασημότητες, ιστορικές προσωπικότητες, ή ταριχευμένα ζώα σε κωμικά παράλογες σκηνές. Θυμηθείτε το έργο με τον μετεωρίτη που χτυπά τον Πάπα, ή έναν μικροκαμωμένο Αδόλφο σε στάση συγχώρεσης. Η παιχνιδιάρικη και προκλητική χρήση υλικών, αντικειμένων και χειρονομιών σε δύσκολα πλαίσια τον έχουν φέρει συχνά σε ένα διάλογο για την στάση του απέναντι σε θρησκευτικές ή ιστορικώς αναγνωρίσιμες προσωπικότητες.



Η σκεπαστή εμπορική αγορά Burlington Arcade χτίστηκε το 1818 “για την πώληση κοσμημάτων και φανταχτερών ειδών μόδας, για την ικανοποίηση του κοινού” αλλά λέγεται επίσης ότι χτίστηκε έτσι ώστε η σύζυγος του Λόρδου που την παράγγειλε να μπορεί να ψωνίζει με ασφάλεια ανάμεσα σε άλλες ευγενικές κυρίες και κύριους μακριά από τους πολυσύχναστους, βρώμικους και εγκληματικούς ανοιχτούς δρόμους του Λονδίνου. Έχει 170 μέτρα μάκρος και συνδέει την ήσυχη Bond Street με τους πολυτελείς διεθνείς οίκους, με την πολύβουη Piccadilly Street.
Οι δύο εκθέσεις του Maurizio Cattelan στη γκαλερί gagosian θα διαρκέσουν μέχρι 24 Μαΐου.
Kεντρική φωτογραφία, Maurizio Cattelan
Κείμενο, Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια / @museum.ephemera