Patrick Fabre @Alma Athens: Σύγχρονοι διάλογοι με αρχέγονες ρίζες

Patrick Fabre @Alma Athens: Σύγχρονοι διάλογοι με αρχέγονες ρίζες

Η γκαλερί Alma παρουσιάζει στο νέο της χώρο στη Σκουφά 24Α, την έκθεση με τίτλο “Αρχέγονες Ρίζες – Σύγχρονοι Διάλογοι” σε συνεργασία με τον Γάλλο συλλέκτη Patrick Fabre. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία που δημιουργεί μια γέφυρα συνάντησης έργων λατρείας φυσιολατρικών πολιτισμών με δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Εδώ γίνεται φανερή η υπάρχουσα σχέση μεταξύ των σύγχρονων εικαστικών πονημάτων με αυτά της αρχέγονης φυσιολατρικής λατρείας που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

Patrick Fabre x γκαλερί Alma: Σύγχρονοι διάλογοι 
Michalis Arfaras, “The promises”, 2022

Σύγχρονη τέχνη & λαϊκή παράδοση

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο είναι καλλιτέχνες της παράδοσης, όπως ο Σωτήρης και Ευγένιος Σπαθάρης (ζωγράφος εκτός από καραγκιοζοπαίκτης), αλλά και σύγχρονοι όπως ο Νίκος Κασκούρας, ο Γιώργος Μήλιος, ο Τάσος Παυλόπουλος και ο Γιώργος Σκλάβαινας που επηρεάστηκαν από την λαϊκή παράδοση.

“Ενα καλλιτεχνικό έργο αποτελεί το μέσο επαφής του ανθρώπου με τον κόσμο του πνεύματος. Εν μέρει, η σύγχρονη τέχνη έχει παράδοση στην αισθητική συνομιλία με τις εικόνες των προϊστορικών καλλιτεχνών. Το αρχέγονο διατηρεί ακόμη άμεση σχέση με τη παράδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας”. Οι επισκέπτες θα δουν μεταξύ άλλων έργων ένα ένδυμα “γλυπτό” από χειροποίητη ψάθα των ιθαγενών (Laari) που ζουν στις επαρχίες Πουλ και Μπραζαβίλ της Δημοκρατίας του Κονγκό, φιγούρες του θεάτρου σκιών και άλλες ζωγραφικές δημιουργίες με σαφείς επιρροές από άλλους μακρινούς πολιτισμούς.

Patrick Fabre x γκαλερί Alma: Σύγχρονοι διάλογοι 
Nikos Kaskouras, “Head”, 2020

Μια μεγάλη συλλογή εθνογραφικού χαρακτήρα.

H έκθεση φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή αφρικανικών, ασιατικών και αμερικάνικων αντικειμένων από τον Patrick Fabre, καταξιωμένο συλλέκτη και εθνογράφο που ζει στην Αθήνα. Γεννημένος στη Γαλλία και γνωστός για τα μακρινά ταξίδια του σε απομακρυσμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ο Fabre, αναζητά και ανακαλύπτει σπάνια έργα πρωτόγονης τέχνης, συνδυάζοντας τις γνώσεις του ως εθνολόγος με την ευαισθησία ενός καλλιτέχνη, ανανεώνοντας διαρκώς μια μεγάλη και πολύτιμη συλλογή εθνογραφικού χαρακτήρα.

Patrick Fabre x γκαλερί Alma: Σύγχρονοι διάλογοι 
Giorgos Milios, “Untitled”, 2002
Patrick Fabre x γκαλερί Alma: Σύγχρονοι διάλογοι 
Eugenios Spatharis, Aliens, carved cardboard, 1975

Τα έργα προέρχονται από τους αυθεντικούς πολιτισμικούς τους τόπους, μεταφέροντας την παράδοση και τη μυσταγωγία των φυλών που τα δημιούργησαν. Κάθε αντικείμενο είναι μοναδικό και φέρει έναν βαθύ συμβολισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχή και τις αξίες της κοινότητας στην οποία ανήκουν. Η συνύπαρξη αυτών των αρχέγονων λατρευτικών αντικειμένων με τη σύγχρονη τέχνη προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ανακάλυψης. Μέσα από τη ματιά του θεατή, αυτοί οι δύο κόσμοι ενώνονται, αναδεικνύοντας τη διαχρονική τους αξία και τον ανεξάντλητο πλούτο της ερμηνείας τους.

Patrick Fabre @Alma Athens: Σύγχρονοι διάλογοι με αρχέγονες ρίζες
Mahongwe people’s relic statues from Central Africa, Patrick Fabre Collection

Ανιμισμός & εθνογραφία στην σύγχρονη τέχνη 

Με τον όρο ανιμισμός (από το λατινικό animus που σημαίνει ψυχή) στη θρησκειολογία και την ανθρωπολογία εννοείται η αρχέγονη ανθρώπινη θρησκεία, η οποία θεμελιώνεται στην πεποίθηση της ύπαρξης πνευματικών υπάρξεων που εμψυχώνουν κάθε μορφή και εκδήλωση του φυσικού κόσμου. Πρόκειται για την αρχαιότερη λατρευτική πρακτική της ανθρωπότητας και τα χαρακτηριστικά της απαντώνται σε γηγενείς πολιτισμούς. Μέσα και από αυτήν την έκθεση θα αποκαλυφθεί πως η παράδοση τέχνης, κουλτούρας και πολιτισμού των Αφρικανικών και Ασιατικών φυλών αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρή κληρονομιά και σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες.


Η έκθεση του Patrick Fabre στην γκαλερί Alma διαρκεί έως 11.01.2025.


Kεντρική φωτογραφία, Giorgos Milios & Patrick Fabre Collection.

Κείμενο, Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια / @museum.ephemera

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ