Τελευταία παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου βλέπω όλο και περισσότερα σχέδια και “ζωγραφιές” επάνω στο κορμί τους. Σημεία όπως χέρια, πόδια, πλάτη ανδρών και γυναικών έχουν χαραχτεί με σχέδια που για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Πώς γεννήθηκε όμως το κοινώς αποκαλούμενο τατουάζ και πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Η λέξη “τατουάζ” προέρχεται από την πολυνησιακή διάλεκτο και δήλωνε το σχέδιο που σου προσφέρει την προστασία των θεών.Εκπροσωπεί επίσης έννοιες όπως “ανεξίτηλο σημάδι”και “σχέδιο στο δέρμα”. Το τατουάζ πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία της παλαιολιθικής εποχής και μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αποτελούσε συνώνυμο του στίγματος και προνόμιο περιθωριοποιημένων ομάδων όπως ήταν οι κατάδικοι,οι ναυτικοί, αλλά και οι ναζί σημαδεύοντας τους Εβραίους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισε να υιοθετείται από μουσικούς της ροκ καθώς και γνωστούς ηθοποιούς. Πλέον ωστόσο έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό σε καθημερινούς ανθρώπους με τις γυναίκες να το θεωρούν σέξι και τους άντρες σημάδι δύναμης.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ: Ο παραδοσιακός τρόπος χτυπήματος τατουάζ στις πρωτόγονες κοινωνίες γινόταν με βελόνες από σκληρό αγκάθι ψαριού ή κόκαλο, τις οποίες χτυπούσαν με σφυρί πάνω στο δέρμα.Πλέον το κύριο εργαλείο του τατουάζ είναι το ηλεκτρικό πιστόλι, το οποίο κινεί μία βελόνα πάνω-κάτω με ρυθμό εκατοντάδων δονήσεων το λεπτό και διεισδύει στο δέρμα χρωστικές ουσίες σε βάθος ενός χιλιοστού.Εκτός από το παραδοσιακό ασπρόμαυρο,το τατουάζ έχει εξελιχθεί σε πολλές μορφές.Έτσι υπάρχει:
• το χρωματιστό
• το total black (όπου σημεία του σώματος καλύπτονται με μαύρο μελάνι)
• το flash tattoo (όπου θυμίζει λίγο τα αυτοκόλλητα τατού που κολλάγαμε στα χέρια μας όταν ήμασταν μικροί σε χρώματα χρυσαφί και ασημί και κάνει θραύση το καλοκαίρι)
• το 3D tattoo
• το crossstitch (δημιουργείται από μικρά χ και ο τρόπος που γίνεται ονομάζεται σταυροβελονιά)
• το τατουάζ που γίνεται από λευκό μελάνι για όσους προτιμούν κάτι πιο διακριτικό
• το UV ή Black light tattoo για το οποίο χρησιμοποιείται ειδικό μελάνι ορατό μόνο σε υπεριώδες φως και εντελώς αόρατο σε κανονικό
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ: Καθώς το τατουάζ αποτελεί ένα σημάδι που θα παραμείνει ανεξίτηλο στο σώμα μας υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ:
1. Πριν χτυπήσουμε στο σώμα μας το σχέδιο που θέλουμε πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι και αποφασισμένοι για το ποιο θα είναι αυτό και να μην αποτελεί προϊόν ενθουσιασμού και παρορμητισμού. Κατά προτίμηση καλό θα είναι να αποφεύγεται το όνομα της τωρινής σχέσης όσο ερωτευμένοι και αν είμαστε καθώς επίσης και να έχουμε ενηλικιωθεί για δύο λόγους:α)το σώμα μέχρι και τα 18 αναπτύσσεται και ενδέχεται το τατουάζ να αλλοιωθεί, β)οι πράξεις μας δεν είναι συνειδητοποιημένες,αλλά παρακινούμενες από έκρηξη ορμονών. Επίσης, ενδέχεται να το βαρεθούμε η να αλλάξουμε γνώμη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αφαιρεθεί με λέιζερ αλλά είναι μία επίπονη διαδικασία που κοστίζει και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να αφήσει κάποια ουλή.
2. Να επιλέξουμε ένα επαγγελματικό στούντιο (στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 40 ειδικευμένα) όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής με εξειδικευμένο προσωπικό.Όλα τα εργαλεία πρέπει να είναι αποστειρωμένα και οι βελόνες μίας χρήσης διότι ενέχουν κίνδυνοι όπως η μετάδοση ηπατίτιδας, αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη.
3. Να ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές και οδηγίες που θα μας πει ο ειδικός. Τo τατουάζ είναι μια ανοιχτή πληγή για το σώμα μας που θέλει φροντίδα για να επουλωθεί. Πρέπει να κρατήσουμε τη ζελατίνα πάνω του για όσο χρειαστεί και να βάζουμε ειδική κρέμα (συνήθως κόκκινη bepanthol) που θα το ενυδατώνει. Επίσης,ο ήλιος αποτελεί εχθρό για το καινούργιο μας τατουάζ καθώς μπορεί να το ξεθωριάσει ειδικά για τις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες γι’αυτό η καλύτερη περίοδος να το χτυπήσουμε είναι μετά το καλοκαίρι μέχρι και την αρχή της άνοιξης.
Τα τατουάζ έχουν πλέον κατακτήσει πλήθος κόσμου είτε λόγω μόδας, καλλωπισμού με τους οπαδούς του να το αντιμετωπίζουν σαν τέχνη και τους εχθρούς του ως στίγμα. Γι’αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και για το σχέδιο και για το σημείο που θα κοσμεί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επικριτικές, καθώς υπάρχουν και πολλές δουλειές που το απαγορεύουν και το θεωρούν ταμπού. Όπως και να’χει είναι κάτι όμορφο και ξεχωριστό για τον καθένα.
Κείμενο: Anna Stilo