3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco

3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco
Ελένη Βεργαδή - Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννα Κεκλίκογλου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρούλα Κόκοτου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθώντας πιστά τη δέσμευσή τους να στηρίζουν ενεργά και με συνέπεια τις γυναίκες στην επιστήμη, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco βράβευσαν στις 28 Μαρτίου, στην 12η τελετή ακόμη τρεις εξαιρετικές Ελληνίδες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας στην Ελλάδα.

“Ο θεσμός L’Oréal-Unesco για τις γυναίκες στην επιστήμη δεν αποτελεί μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας. Αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου. Με μεγάλη χαρά βραβεύουμε για 12η φορά τρείς νέες σπουδαίες Ελληνίδες ερευνήτριες. Οι οποίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεχωρίσουν στους κλάδους των θετικών επιστημών”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco
Δήμητρα Πετρίδη – Corporate affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas, Alex Davison – Γενικός Διευθυντής L’Oréal Hellas, Ιωάννα Κεκλίκογλου – Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Βεργαδή – Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρούλα Κόκοτου –  Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Τζιτζικώστα – Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Πρώην Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Νίκη Λυμπεράκη – Δημοσιογράφος.
 

25 χρόνια δέσμευσης

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal και η Unesco στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες. Στόχος είναι να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση. Nα αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Από την έναρξη του διεθνούς  προγράμματος “για τις γυναίκες στην επιστήμη” το 1998, έχουμε τιμήσει και υποστηρίξει 117 διακεκριμένες επιστήμονες. Kαθώς και πάνω από 3.900 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδιδακτορικές ερευνήτριες, σε πάνω από 110 χώρες.

3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Μαρούλα Κόκοτου.

Βραβεία L’Oréal-Unesco για το 2022

  • Ελένη Βεργαδή.Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης για το ερευνητικό της έργο με τίτλο: “Μηχανισμοί άμυνας του ανοσοποιητικού των φαγοκυττάρων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής”
  • Ιωάννα Κεκλίκογλου.Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το ερευνητικό της έργο με τίτλο “Διερεύνηση νέων συνδυασμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του χημειοανθεκτικού καρκίνου του μαστού”
  • Μαρούλα Κόκοτου.Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ερευνητικό της έργο με τίτλο “Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας, και εφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών τροφίμων και βιολογικών υγρών”.

“Αποτελεί μέρος του DNA της L’Oréal να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Και η επιστήμη βρίσκεται στον πυρήνα του οράματος μας “Να δημιουργούμε την Ομορφιά που κινεί τον κόσμο”. Από το 2006, μέσα από το πρόγραμμα L’Oréal-Unesco “για τις γυναίκες στην επιστήμη”, έχουμε βραβεύσει 32 Ελληνίδες Ερευνήτριες. Οι γυναίκες αυτές, με την δύναμη του έργου τους δημιουργούν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας και στην αντίληψη για το μέλλον του σύμπαντος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων στον χώρο των Επιστημών. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες ερευνήτριες στην προσπάθειά τους. Ωστε να διεκδικήσουν την ισότιμη θέση που αξίζουν”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, Alex Davison.

3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco
Ελένη Βεργαδή, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Νίκη Λυμπεράκη.

Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το ένα τρίτο περίπου των ερευνητών (33%) παγκοσμίως. Ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων μπορεί να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Όμως οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας.

3 Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύονται από τη L’Oréal και την Unesco
Alex Davison, Ιωάννα Κεκλίκογλου.

Το Ίδρυμα L’Oréal και η Unesco συνεργάζονται τα τελευταία 25 χρόνια για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών επιστημόνων. Σκοπός, να επιτύχουν επιστημονική αριστεία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα Ελληνικά Βραβεία που εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα Βραβείων L’Oréal-Unesco για τις γυναίκες στην Επιστήμη δεν στηρίζονται μόνο στην ηθική επιβράβευση. Ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας. Η βράβευσή του συνοδεύεται από χρηματική ενίσχυση αξίας 10,000 ευρώ. Έτσι αυξήθηκε σε 35 ο συνολικός αριθμό Ελληνίδων επιστημόνων που έχουν τιμηθεί από το θεσμό στη χώρα μας.


Επιμέλεια κειμένου, Αναστασία Βαποράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ