Η Άννα Τσεκούρα είναι μια πολυβραβευμένη συγγραφέας και λογοτέχνης που με συγκινεί κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο ή μια ποιητική της συλλογή. Αυτή τη φορά, το νέο της μυθιστόρημα “Άγρια Θάλασσα”, πραγματικά με εντυπωσίασε. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Ένα ερωτικό – αστυνομικό αφήγημα που αποτυπώνει με μια σκληρή ψυχογραφική ματιά, τις σύγχρονες σχέσεις. Μιλάει για το αρχέγονο ένστικτο του έρωτα, που δεν αντιλαμβάνεται κανόνες, λογική και ισορροπίες. Μιλάει για εκείνον τον έρωτα που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Που φτάνει ακόμα και στη “δολοφονία” χαρακτήρων, ψυχών και ανθρώπων.
Ξεδιπλώνοντας τις ψυχολογικές εκφάνσεις του βιβλίου
Το πρώτο που παρατηρεί κάποιος μόλις αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο “άγρια θάλασσα” είναι ότι οι ήρωες, στην αρχή, δεν έχουν ονόματα. Ψυχολογικό τρικ της συγγραφέως; Φυσικά και ναι. Αριστουργηματικό κατά τη γνώμη μου. Διαβάζοντάς το μπαίνεις στη διαδικασία να υποθέτεις, να φαντάζεσαι και να ψάχνεις να βρεις ποιος ήρωας ζει την ιστορία και ποιος βιώνει αυτά τα συναισθήματα. Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεσαι πως καμία σημασία δεν έχει ποιος μιλάει τελικά. Έχεις ήδη αναγνωρίσει τον δικό σου εαυτό εκεί μέσα, σαν ένα κομμάτι της ιστορίας του βιβλίου. Εσύ είσαι ο ήρωας ή η ηρωίδα. Και ζεις όλα εκείνα τα συναισθήματα της αγάπης, του πόνου, της προδοσίας, της εγκατάλειψης, της ελπίδας, του πάθους.
Το επόμενο στοιχείο που με εντυπωσίασε είναι το τόλμημα της συγγραφέως να αγγίξει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπως εκείνο του έρωτα ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά γράφει και η ίδια στο βιβλίο της, “ο έρωτας, ως συναίσθημα έντονο, απόλυτο και καταλυτικό, δεν έχει φύλο”! Περιγράφει, τον έρωτα δύο γυναικών, κάτι που ως γεγονός, ακόμα και τη σημερινή σύγχρονη εποχή θεωρείται ακόμα ταμπού, σε πολύ υψηλότερη κλίμακα από τον έρωτα δύο ανδρών. Ίσως, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από περισσότερα τέτοια βιβλία, για να αποδεχθεί πως το συναίσθημα του πάθους και του έρωτα βιώνεται το ίδιο έντονα από όλα τα φύλα. Ιδιαίτερα ακόμα και τα ονόματα των ηρώων. Πέτρα, Αγριά, Νέμεσις. Κανένα όνομα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ένα απόλυτα ψυχολογικό και αστυνομικό θρίλερ εκτυλίσσεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου και το τέλος σε αφήνει με την προσμονή του επόμενου της τριλογίας.
“Έκρηξη” συναισθημάτων
Το βιβλίο αυτό το διάβασα δύο φορές. Και αυτό που μου προκάλεσε έκπληξη είναι πως μου έβγαλε στην επιφάνεια διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά. Η μαγεία του είναι πως το ερμηνεύεις διαφορετικά αν είσαι χαρούμενος, αν είσαι απογοητευμένος, αν είσαι ερωτευμένος, αν είσαι χωρισμένος, ή αν έχεις βιώσει μια προδοσία. Με κέρδισε ο τρόπος που η συγγραφέας μιλάει για αλήθεια και αξιοπρέπεια, την ίδια στιγμή που κάποιος διαχειρίζεται τον πόνο. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα αγαπημένο μου απόσπασμα από το βιβλίο “άγρια θάλασσα”, θα ήταν το εξής: “Αξιοπρέπεια. Προσποιείται πως δεν τη νοιάζει η ταπείνωση της απόρριψης, η αγένεια της υποκρισίας, μήτε η ταχύτητα της λήθης. Έχει μάθει να δέχεται τον έρωτα που την αδειάζει. Έχει μάθει να δέχεται το “είναι άδικο για σένα” που την πληγώνει”.
Mια ωδή στις αντιθέσεις
Ταυτόχρονα με κέρδισαν και οι αντιθέσεις και ο τρόπος που τις περιγράφει. Αγάπη και πόνος. Έρωτας και προδοσία. Πάθος και πόνος. Απώλεια και ελπίδα. Αλλά και οι ερωτήσεις που, ασυνείδητα, ξέρεις όλες τις απαντήσεις, όμως δε θες να ξεστομίσεις…”Όλοι πρέπει να ξέρουν να αγαπούν.. αλλά ξέρουν;” “Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο; Όσοι βιώνουν με πάθος τον έρωτα ή εκείνοι που με αυθάδεια θα τον συλήσουν;” Με κέρδισε το γεγονός πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν πρόκειται πιο πολύ για ψυχολογικό ή για αστυνομικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές, ίντριγκες και μυστικά. Μάλιστα, ο Γιώργος Κρητικός, ο γνωστός σεναριογράφος, στην παρουσίαση του βιβλίου, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα αστυνομικά θρίλερ που βλέπουμε κατά καιρούς στην τηλεόραση, γεννώντας εικόνες και προσδοκίες για πιθανή μεταφορά του στη μικρή οθόνη.
Παρουσίαση βιβλίου
Η Άννα Τσεκούρα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιες σχέσεις και Μάρκετινγκ. Γράφει από 14 ετών έχει κάνει ραδιόφωνο, θέατρο και έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα και έξι Ποιητικές Συλλογές. Στις 28 Ιουλίου, στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, στις Σπέτσες, ήμασταν όλοι εκεί για την παρουσίαση αυτού του νέου βιβλίου της. Την βραδιά προλόγισε ο εξαιρετικός συγγραφέας Όμηρος Αβραμίδης και μίλησαν, εκτός από μένα, ο πολύ γνωστός σεναριογράφος και στιχουργός Γιώργος Κρητικός και ο φιλόλογος Βασίλης Μπακύρας. Το εξώφυλλο του βιβλίου ζωγράφισε η ταλαντούχα ζωγράφος Εύα Μπρατοπούλου.
Κατά τη γνώμη μου, η συγγραφέας κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα με το κοινό και να φέρει όλους εμάς αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας και τα βαθιά συναισθήματά μας. Λυτρωτικό ή όχι; Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα μας.
Kεντρική φωτογραφία, IslandHopper X / Pexels.
Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.