Custom made κεραμικά σκεύη από την Αντιγόνη Οικονομίδου

Custom made κεραμικά σκεύη από την Αντιγόνη Οικονομίδου

Interior designer που μαγεύτηκε από την τέχνη της εφαρμοσμένης κεραμικής η Αντιγόνη Οικονομίδου κατάφερε να γίνει το όνοµα που εµπιστεύονται οι κορυφαίοι σεφ µε αστέρια Michelin και Χρυσούς Σκούφους. Πάνω από 30 εστιατόρια στην Ελλάδα και άλλα 10 στο Λονδίνο, τα Αραβικά Εµιράτα και την Αλβανία σερβίρουν τα εκλεπτυσµένα πιάτα τους πάνω στα γήινα, µινιµαλιστικά σερβίτσια της, µετατρέποντας το φαγητό σε µια ολοκληρωµένη αισθητική εµπειρία.

Custom made κεραμικά σκεύη από την Αντιγόνη Οικονομίδου

Αντιγόνη Οικονομίδου: “Ο πηλός είναι χώµα, είναι γη. Θέλει φροντίδα, υποµονή”

Αρχικά η Αντιγόνη Οικονομίδου εργάστηκε ως interior designer για µια δεκαετία, ενώ παράλληλα µαγείρευε µε πάθος για τους αγαπηµένους της. Όµως, κάπου ανάµεσα στα χρώµατα των υφασµάτων και τις υφές των υλικών, γεννήθηκε µέσα της µια νέα ανάγκη: να δηµιουργήσει τα δικά της σκεύη, αντάξια της αγάπης της για τη γαστρονοµία. Ήθελε το πιάτο να µην είναι απλώς το µέσο παρουσίασης του φαγητού, αλλά ένα στοιχείο που θα το αναδείκνυε και θα το σεβόταν.

Έτσι, ξεκίνησε µαθήµατα κεραµικής. Λίγα χρόνια αργότερα, εν µέσω πανδηµίας το 2020, άνοιξε το εργαστήριό της στο Κολωνάκι. Στην αρχή, πίστεψε ότι η συγκυρία ήταν λάθος. Την επόµενη του lockdown αµφέβαλλε για την επιλογή της. Όµως, σύντοµα συνειδητοποίησε ότι η αποµόνωση ήταν τελικά δώρο. Της χάρισε πολύτιµο χρόνο να πειραµατιστεί, να τελειοποιήσει τις τεχνικές της, να δηµιουργήσει χωρίς περισπασµούς. Ήδη από τα χρόνια της µαθητείας της στην κεραµική είχε σχεδιάσει τα πιάτα για ένα µπαρ και ένα εστιατόριο στα οποία είχε αναλάβει και τη διακοσμητική επιμέλεια των χώρων.

Αντιγόνη Οικονομίδου: “Θέλω τα κεραμικά σκεύη µου να αντέχουν στον χρόνο”

Η επιτυχία αυτών των πρώτων συνεργασιών τής έδωσε ώθηση. Τα σερβίτσια της είναι λιτά, µε φυσικές αποχρώσεις της άµµου ή του λευκού, σχεδιασµένα ώστε να αναδεικνύουν το φαγητό. “Στα σκουρόχρωµα πιάτα, το φαγητό µερικές φορές χάνεται. Βέβαια, υπάρχουν πιάτα ή γλυκά που τα χρειάζονται, και έχω κάνει πολλές φορές σκουρόχρωµα σκεύη” εξηγεί η Αντιγόνη Οικονομίδου. Τα πιάτα της είναι custom-made, φτιαγµένα στο χέρι και σχεδιάζονται σε συνεργασία µε τους σεφ, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, ακόµα και µε οικοδεσπότες που θέλουν να δώσουν έναν µοναδικό χαρακτήρα στο τραπέζι τους.

“Ο πηλός είναι χώµα, είναι γη. Θέλει φροντίδα, υποµονή. Με κάνει να νιώθω οικεία καθώς του δίνω µορφή”, τονίζει η Αντιγόνη Οικονομίδου. Φυσικά, δεν λείπουν οι δυσκολίες: “Υπάρχουν απώλειες, περίπου 20%, υπάρχουν απογοητεύσεις όταν πειραµατίζεσαι… αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις”. Η ανθεκτικότητα των πιάτων της είναι κάτι που τη γεµίζει υπερηφάνεια. “Χρησιµοποιώ συγκεκριµένο πηλό και ψήνω σε πολύ υψηλές θερµοκρασίες, παραβλέποντας το επιπλέον κόστος. Θέλω τα σκεύη µου να αντέχουν στον χρόνο, στην καθηµερινή χρήση, στην ένταση των επαγγελµατικών κουζινών”.

Πρόσφατα, δηµιούργησε µια retail συλλογή, διαθέσιµη αποκλειστικά στο εργαστήριό της και µέσω του e-shop της. Κάθε εξάµηνο, νέα κοµµάτια θα προστίθενται, σχεδιασµένα ώστε να συνδυάζονται αρµονικά µεταξύ τους. Στα προσεχή σχέδιά της είναι και µία σχολή κεραµικής για παιδιά, καθώς τη συγκινεί ο αυθορµητισµός και η αυθεντικότητα µε την οποία προσεγγίζουν την τέχνη και τη δηµιουργία.

Φωτογραφίες, antigoneceramics.com

To κείμενο της Κατερίνας Ασημακοπούλου δημοσιεύεται στο MAISON & DECORATION Καλοκαίρι 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ