Goodbye Twitter!

Elon Musk Twitter

Με την απόκτηση της πλατφόρμας Twitter από τον Elon Musk και τις ξαφνικές μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της από τον ίδιο, σηματοδοτείται η αρχή του τέλους της εφαρμογής. Και όπως πάντα, η μόδα με τα γρήγορα αντανακλαστικά της δεν δίστασε να απαντήσει στην υποκριτική στάση του δισεκατομμυριούχου με το κατάλληλο τρόπο.

Goodbye Twitter!
Όσο κι αν μοιάζει περίεργο, η Gigi Hadid ήταν η πρώτη fashion persona που αποχώρησε από το Twitter του Elon Musk.

Η αρχή της εξόδου από το Twitter

Η πρώτη ηχηρή fashion αποχώρηση έγινε στις 7 Νοεμβρίου, όταν η Gigi Hadid διέγραψε τον λογαριασμό της στο Twitter. Μια εβδομάδα αργότερα, ακολούθησε ο οίκος Balenciaga των 950.000 followers αποχώρησε επίσημα από το Twitter μετά από τις δηλώσεις του Elon Musk που αυτοχαρακτηρίζεται ως “απολυταρχικός σε ότι έχει να κάνει με την ελευθερία λόγου”. Η απόφαση αποχώρησης Balenciaga δεν ήταν η μόνη. Λίγες μέρες μετά ακολούθησαν τα αμερικανικά μεγαλοκαταστήματα Macy’s. Η λίστα απωλειών, περιλαμβάνει super brands όπως η General Motors και η Dyson που ανέστειλαν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες στο Twitter.

Το Twitter που πιστεύει στην “ελευθερία λόγου”

Από που όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Σε μια μέρα, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Elon Musk, απέλυσε περίπου τους μισούς εργαζόμενους της. Δεν δίστασε να το κάνει αυτό, με μόνη αφορμή ορισμένα παλιά tweets των εργαζομένων που επέκριναν τον ίδιο. Ειρωνικό θα λέγαμε όταν ο δισεκατομμυριούχος έχει μιλήσει δημόσια για την ελευθέρια λόγου που θέλει να ευδοκιμήσει στην εφαρμογή. Τις τελευταίες μέρες παραιτήθηκε και σημαντικός αριθμός τεχνικών του Twitter, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα κατά την πλοήγηση επισκεπτών στην πλατφόρμα.

Goodbye Twitter!

Η υποκρισία του Elon Musk δεν σταματά

Φαίνεται και ο Musk να έχει καταλάβει την ζημιά που έχει προκαλέσει στην εφαρμογή. Δεν φοβάται να αναδείξει για μια ακόμη φορά τον αναιδέστατο χαρακτήρα του, ποστάροντας  μια φωτογραφία με το logo του Twitter πάνω σε μια ταφόπλακα. Με την κίνηση αυτή δείχνει ότι έχει μηδενική ευαισθησία προς τους ανθρώπους που έχασαν την δουλειά τους, άνθρωποι που τόσο καιρό στήριζαν την εφαρμογή για να μην καταλήξει … στον τάφο.

Περίοδος ξεσκαρταρίσματος για τον οίκο Balenciaga

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε δράση έχει και αντίδραση, αντίδραση που η μόδα, και ειδικότερα η high fashion μόδα, τολμά να φωνάξει. Γι’ αυτό και δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση που ο οίκος Balenciaga επέλεξε να αποχωρήσει από την πλατφόρμα, αφού τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να μην συμβιβάζεται με τέτοιους είδους καταστάσεις. Όπως την πρόσφατη αποστροφή της επωνυμίας από τον καλλιτέχνη και σχεδιαστή Kanye West, μετά από δημόσια
αντισημιτικά σχόλιά του.

Η μόδα αποχαιρετά το Twitter

Ενώ η σημασία του Twitter για τη βιομηχανία της μόδας έχει εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια, στο παρελθόν η πλατφόρμα ήταν σημαντική πηγή διαδικτυακού θορύβου για τις περισσότερες επωνυμίες. Αλλά τι σημασία έχει ο θόρυβος, όταν βλέπουμε μια πλατφόρμα με καθήκον την διατήρηση της ελευθερίας λόγου να καταρρέει. Η μόδα δεν θα πρέπει χωράει σε κουτάκια και να τιθασεύεται από αλγόριθμους. Την κίνηση αποχώρησης Balenciaga θα έπρεπε ήδη να ακολουθήσουν και άλλοι, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν ανέχονται απολυταρχικές συμπεριφορές. Άλλωστε υπάρχουν και πολλαπλές επιλογές για την online προβολή των fashion brands. Αντλώντας έμπνευση από την ειρωνική διάθεση του ίδιου του Elon Musk, ίσως ήρθε η ώρα να πούμε… φιλάκια Twitter.

Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.

@respeccte

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ