Αν νιώθεις να αποσπάσαι από συνεχείς ειδοποιήσεις για e-mails, ενημερώσεις στα social και ατελείωτο σερφάρισμα σε stories και reels, δεν είσαι η μόνη – αλλά υπάρχει λύση. Το digital detox στην εποχή μας είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο – δες πώς να το εφαρμόσεις και ποια οφέλη μπορεί να σου προσφέρει όταν το κάνεις πράξη και στάση ζωής.
Είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου τρώνε όλο και περισσότερο χρόνο. Από το να αισθάνεσαι την επιθυμία να δεις τι έχασες στο Instagram μέχρι να παρακολουθήσεις και να “χαζέψεις” αστεία από βίντεο στο TikTok ή στο youtube, θα υπάρχει πάντα ένας λόγος για να παραμένεις στο διαδίκτυο λίγο ακόμα – δηλαδή όλη την ώρα.
Αλλά μια φορά κι έναν καιρό, δεν είχες αυτή τη φαινομενικά αδιάκοπη λαχτάρα να μάθεις τα πάντα για όλους. Ναι μιλάμε για την προ-FOMO εποχή. Εάν λοιπόν οι εφαρμογές στο τηλέφωνό σου καταναλώνουν πολύ από τον χρόνο σου, ίσως είναι ώρα για ένα Digital detox.
Παρακάτω σου έχουμε τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για το Digital detox –ή αλλιώς ψηφιακή αποτοξίνωση–, πώς λειτουργεί και ποια σημάδια πρέπει να λάβεις υπόψη.

Τι είναι το Digital detox
Το Digital detox είναι μια σκόπιμη απόφαση για τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης του χρόνου που αφιερώνεται σε συσκευές, λέει η Pam Skop, LMHC, σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Νέα Υόρκη. Αλλά προτού πεις “πρέπει να καθαρίζω τα εισερχόμενά μου καθημερινά” ή “Διαβάζω το Kindle μου κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ”, να ξέρεις ότι η ψηφιακή αποτοξίνωση του καθενός διαφέρει και δεν χρειάζεται να κάνεις μια πλήρη παύση από τα πάντα” προσθέτει. “Το Digital detox μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως η μη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ ή ο περιορισμός της χρήσης όλων των ψηφιακών συσκευών για συγκεκριμένο αριθμό ωρών ή ημερών”.
Όταν αισθάνεσαι κολλημένη στην ομαδική συνομιλία με τους αγαπημένους σου ή στα μηνύματα από τους συναδέλφους σου, δεν είναι περίεργο που ξεχνάς να παρακολουθείς το περιβάλλον σου. Είτε αφιερώνεις μια σύντομη στιγμή για να ακούσεις τι λένε γύρω σου σε ένα καφέ είτε σταματήσεις για να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο από το γραφείο σου, το μήνυμα είναι το ίδιο. Μπορείς να επωφεληθείς από την προσθήκη περισσότερων ήρεμων στιγμών στην καθημερινότητά σου.
“Οι άνθρωποι κάνουν Digital detox για να μειώσουν το άγχος ή την απόσπαση της προσοχής, να βελτιώσουν την προσοχή, να περιορίσουν τις εθιστικές τάσεις τους προς τα ηλεκτρονικά ή να αυξήσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση”, λέει η Bridget Jones, PsyD, κλινική ψυχολόγος. Η εφαρμογή του Digital detox είναι σημαντική για την ψυχική υγεία. Αλλά το να κάνεις κάτι που έχει νόημα για σένα είναι το δύσκολο κομμάτι.

Έτσι θα το εφαρμόσεις
Η μείωση του χρόνου οθόνης ακούγεται τρομακτική, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προετοιμαστείς με επιτυχία. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνεις Digital detox . Εδώ θα βρεις έχουμε μερικές ιδέες για το πώς γίνεται.
Καθόρισε ευέλικτα ημερήσια όρια: Βάλε μικρούς στόχους για να ξεκινήσεις. Αν βρίσκεσαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τέσσερις ώρες την ημέρα, να είσαι λογική με τις αρχικές σου προσδοκίες και ξεκίνησε χωρίς κοινωνικά μέσα 20 λεπτά πριν κοιμηθείς. Μόλις συνηθίσεις αυτό το πρόγραμμα, μπορείς να αρχίσεις να το ανεβάζεις σιγά σιγά.
Κάνε τον εαυτό σου λιγότερο διαθέσιμο: Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις και αφαίρεσε τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων που δεν χορταίνεις. Όσο λιγότερους περισπασμούς έχεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιμείνεις σε ένα Digital detox, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο. Εάν αισθάνεσαι άβολα με τη σίγαση των ειδοποιήσεων ή τη διαγραφή εφαρμογών από το τηλέφωνό σου, μπορείς να ορίσεις υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σου για αποσύνδεση από μηνύματα ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγη ώρα.
Προγραμμάτισε πριν κάνεις ένα Digital detox: Το να κάνεις ένα μεγάλο βήμα αποχής από την τεχνολογία ενδέχεται να ταρακουνήσει πολύ την καθημερινότητά σου. Λάβε λοιπόν τα μέτρα σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν απενεργοποιείς για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Μη σχεδιάζεις να αποσυνδεθείς εντελώς, ειδικά αν έχεις ένα τρόπο ζωής ή επερχόμενη προθεσμία εργασίας που απαιτεί να είσαι συνδεδεμένη. Κάνε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πότε και πόσο θα διαρκέσει το Digital detox. Το να θέσεις όρια γύρω από τον χρόνο αποτοξίνωσής σου, πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτά τα σημάδια πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψη
Είσαι στο τηλέφωνό σου ενώ περνάς χρόνο με άλλους: Συχνά κοιτάζεις και ασχολείσαι με το τηλέφωνο ενώ απολαμβάνεις ένα γεύμα με τον φίλο, ή τον σύντροφο ή την οικογένειάς σου, σωστά; Το να περνάς χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνήθως σημαίνει λιγότερες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και σύνδεση με του άλλους. Η τεχνολογία μπορεί να σου κλέψει την ικανότητα να είσαι παρών με τον εαυτό σου και τους άλλους. Μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο αφοσιωμένη, διαθέσιμη και ικανή να επικοινωνείς με ουσιαστικούς τρόπους με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου.
Νιώθεις εξαντλημένη και ανίκανη να εστιάσεις: Είναι αρκετά απλό. Οι άνθρωποι δεν προορίζονται να καταναλώνουν τόσες πολλές πληροφορίες όσο εμείς καθημερινά. Η συνεχής απορρόφηση πληροφοριών από διάφορες εφαρμογές και μορφές επικοινωνίας είναι συντριπτική και εξαντλητική. Επιπλέον, η τακτική έκθεση σε ψηφιακό περιεχόμενο επηρεάζει το εύρος της προσοχής και την ικανότητά σου να εστιάζεις.
Αυτός ο ατελείωτος κύκλος ικανοποίησης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου σου να παραμένει προσεκτικός για μεγάλες περιόδους. Ωστόσο, η αφαίρεση των ψηφιακών περισπασμών μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αποτελεσματικότητα και τη συγκέντρωσή σου σε μία μόνο εργασία.
Σκέψου ότι αφιερώνεις χρόνο μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πράξη αγάπης για τον εαυτό σου, προστατεύεις τον εαυτό σου από την αναπόφευκτη σύγκριση.
Κεντρική φωτογραφία Olly, Pexels
Πηγή Like Woman