“Οι γυναίκες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από όλων των ειδών τα μηνύματα που μας προτρέπουν και μας προτείνουν τρόπους για να φαινόμαστε νεότερες, υγιέστερες και πιο όμορφες” σημειώνει η Μαρία Καλλιμασιά στο editorial του φθινοπωρινού τεύχους του BEAUTÉ με τίτλο “Age Filter Free”. “Μας συμπεριφέρονται σαν να είναι η πιο σημαντική μας προτεραιότητα να φαινόμαστε αιώνια νέες, ανταλλάσσοντας τον χρόνο και τα χρήματά μας με τα τελευταία αντιγηραντικά προϊόντα και τις μεθόδους που θα μας κάνουν να δείχνουμε 20 ξανά σε ελάχιστο χρόνο”.
Kαινούργια ταυτότητα, ανεβασμένη αυτοπεποίθηση
“Καθώς όμως μεγαλώνουμε και η μία δεκαετία διαδέχεται την άλλη, δημιουργούνται μέσα μας πολλές αντιφάσεις. Από τη μία πολλές γυναίκες αναφέρουν πως φτάνοντας σε κάποια ηλικία βρίσκουν τον αληθινό τους εαυτό, που είναι απαλλαγμένος από ανασφάλειες και ανεδαφικές προσδοκίες της νιότης, και από την άλλη αρκετές γυναίκες νιώθουν απόρριψη, περιθωριοποίηση και ότι γίνονται αόρατες. Καθώς δεν αποτελούν πια το αντικείμενο της συνεχούς σεξουαλικής επιθυμίας, όπως ήταν στη νεότητά τους, παλεύουν να βρουν μια καινούρια ταυτότητα που να μη συνδέεται με την αέναη και εξονυχιστική εξέταση του ανδρικού βλέμματος.
Δημιουργείται έτσι ένας διχασμός ανάμεσα στη συνεχώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση που νιώθουμε καθώς μεγαλώνουμε και την ανασφάλεια που τη συνοδεύει, η οποία σχετίζεται με τις αλλαγές στο σώμα, το πρόσωπο και το δέρμα καθώς και την ανάγκη να καλύψουμε τα συνεχώς αυξανόμενα γκρίζα μαλλιά. Περνάμε στη φάση όπου μέσα μας νιώθουμε νέες και μαζί σοφές. Ένας συνδυασμός που σίγουρα αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει την εικόνα για τον εαυτό μας. Αλλά όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη βλέπουμε μια γυναίκα που δείχνει αρκετά μεν σοφή, αλλά όχι και τόσο νέα και αυτό τότε γίνεται απειλή για την αξία μας” δηλώνει η Μαρία Καλλιμασιά.
“Μεγαλώνοντας θα έπρεπε να νιώθουμε απελευθέρωση και όχι καταδυνάστευση”
“Kαταλήγουμε να βρισκόμαστε σε μια συνεχή πάλη με την εικόνα μας, γιατί η τοξική εμμονή της κουλτούρας μας επιμένει
ότι πρέπει να παραμείνουμε διαρκώς νέες. Εξαιτίας του ότι εξακολουθούμε να νιώθουμε νέες, η ιδέα ότι έχουμε μικρότερη αξία
από αυτή που είχαμε όταν ήμασταν στην πρώτη μας νιότη είναι απαράδεκτη και ανυπόστατη. Μεγαλώνοντας θα έπρεπε να νιώθουμε απελευθέρωση και όχι καταδυνάστευση. Να στρέφουμε την προσοχή μας από έξω μέσα μας. Να αρχίσουμε να θεραπεύουμε την καρδιά και το μυαλό μας, να διαθέτουμε χρόνο σε ενδιαφέροντα που δεν προλαβαίναμε όταν ήμασταν νεότερες και να επενδύουμε στις σχέσεις με τους αγαπημένους μας.
Και φυσικά, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα κοινωνικά ηλικιακά στερεότυπα, το πρώτο βήμα είναι να δεχθούμε εμείς οι ίδιες κάποιες σημαντικές αλήθειες. Όπως είναι ότι η απελευθέρωση από τη σεξουαλική αντικειμενοποίηση δεν συμβολίζει τη φθίνουσα αξία μας, αλλά τη διαστρεβλωμένη αντίληψη της κουλτούρας μας για τη νιότη, ότι το ανδρικό βλέμμα δεν επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικές είμαστε, ότι το να μεγαλώνουμε είναι υγιές και φυσιολογικό παρά το ότι προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο η αξίας πολλών δισεκατομμυρίων βιομηχανία αντιγήρανσης, ότι το πρόσωπο και το σώμα αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε, αλλά ο εσωτερικός μας κόσμος μπορεί να παραμείνει νέος όσο το επιθυμούμε.
Και επιπλέον ότι χρειάζεται να μιλάμε για τις ανάγκες και τις εμπειρίες μας, γιατί έτσι θα ομαλυνθούν και οι υγιείς συμπεριφορές προς τη γυναικεία ηλικιακή διάκριση και θα μπει ένα τέλος στην περιθωριοποίηση και την απαξίωση. Και τότε δεν θα είμαστε πια αόρατες καθώς θα μεγαλώνουμε, θα είμαστε ελεύθερες…”
Mαρία Καλλιμασιά
Το editorial με τίτλο “Age Filter Free” υπογεγγραμμένο από την εκδότρια και διευθύντρια του περιοδικού BEAUTÉ Mαρία Καλλιμασιά, δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Oκτωβρίου-Νοεμβρίου 2024.
Φωτογραφίες, Sven Barucha.