Τα έργα του Γάλλου εικαστικού Robert Dallet κοσμούν τα διάσημα μαντίλια του οίκου Hermès
To 2016 έχει ανακηρυχθεί ήδη ως η χρονιά που στο επίκεντρο θα έχει το θέμα “Η Φύση σε Πλήρη Καλπασμό” και αυτό ακούγεται συναρπαστικό από μόνο του. “Μου αρέσουν πραγματικά τα αντικείμενα ή τα ξεχωριστά projects ή οι συλλογές που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου σαν βιβλία με πολλές ιστορίες,” δηλώνει με έκδηλο ενθουσιασμό ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου Hermès. Και πράγματι το “ξεδίπλωμα” των τελευταίων δημιουργιών με την υπογραφή του μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηριστούν το ίδιο μυστηριώδη και ενδιαφέροντα όσο ένα σαφάρι ανακάλυψης των αχανών εκτάσεων της Κένιας.
Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια γύρω στο 1985, όταν ο πατέρας του Dumas, Jean-Louis Dumas, ο οποίος βρισκόταν τότε στο τιμόνι του οίκου Hermès, ανακάλυψε για πρώτη φορά στο Παρίσι τα έργα του Robert Dallet, ενός Γάλλου καλλιτέχνη με ειδικότητα στην ζωγραφική άγριων ζώων και συγκεκριμένα αιλουροειδών. Τα σχέδιά του ήταν τόσο ζωντανά που ξεπηδούσαν από το χαρτί και ο Dumas εντυπωσιάστηκε αμέσως. Προσέφερε μια υποτροφία στον καλλιτέχνη και φρόντιζε να κοσμεί συχνά τα διάσημα μαντίλια Hermès που αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του οίκου και σύμβολο κομψότητας με τα σχέδιά του. Ωστόσο τα αγαπημένα “μοντέλα” του Dallet έτειναν όλο και περισσότερο προς την εξαφάνιση και ο καλλιτέχνης δεν παρέλειπε να το αναφέρει συχνά στον Dumas που δεν το ξέχασε. Όταν ο ζωγράφος απεβίωσε το 2006, ο Pierre-Alexis Dumas δεν μπορούσε παρά να σκεφτεί ότι όφειλε μια ιδιαίτερη μεταχείριση σε αυτή την τόσο ξεχωριστή κληρονομιά που είχε αφήσει ο Dallet στα αρχεία του οίκου. Ποιος ήταν όμως ο καλύτερος φόρος τιμής;
Η απάντηση δόθηκε λίγα χρόνια αργότερα το 2013, όταν ο Dumas προσκάλεσε τον επιχειρηματία και ένθερμο υποστηρικτή του περιβάλλοντος Thomas S. Kaplan σε ένα δείπνο. Ο Kaplan μεταξύ άλλων ήταν ιδρυτής της Panthera, ενός οργανισμού που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2006 και είχε ως στόχο την προστασία των αιλουροειδών σε όλο τον κόσμο. H Panthera αποτελεί σήμερα πρότυπο περιβαλλοντικής φιλανθρωπικής δράσης και δεν μπόρεσε να μην βάλει τον Dumas σε σκέψεις. Η σύνδεση στο μυαλό του έγινε αμέσως: “Σε αυτό το δείπνο συζητήσαμε για την Panthera,” θυμάται οKaplan. ” Ο Pierre-Alexis ακούμπησε πάνω στο τραπέζι αυτά τα σχέδια και τους πίνακες και εγώ φυσικά τα βρήκα συγκλονιστικά. Ο Dallet σίγουρα μπορεί να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες με την αντίστοιχη θεματολογία των άγριων ζώων”.
Κάπως έτσι φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2016, μήνα στον οποίο ξεκινά επίσημα η Πρωτοβουλία Robert Dallet για την Διατήρηση των Αιλουροειδών, 10 χρόνια ακριβώς μετά τον θάνατο του Dallet αλλά και την ίδρυση της Panthera. Οι δράσεις της Πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν ένα μεγάλο gala και μία αντίστοιχη δημοπρασία διοργανωμένη από τον οίκο Sotheby’s, μία περιοδεύουσα έκθεση των έργων του Dallet, που θα κάνει πρεμιέρα στο Μουσείο Bruce του Κονέκτικατ και βέβαια την δημιουργία ενός μαντιλιού Dallet —Panthera Pardus (“Λεοπάρδαλη”). “Θέλουμε τα έργα του Dallet να βρυχηθούν”, δηλώνει ο Kaplan αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχεί αν θα τα καταφέρουν – το ακούμε ήδη!