Όταν η “μόδα” απορρίπτει τον εαυτό της.
Η βιομηχανία της μόδας, είναι από τα πεδία όπου το “παράδοξο” αποτελεί σύνηθες φαινόμενο- και άρα για τους “έσω” δεν έχει το γόητρο του παραδόξου- και που θέλοντας και μη, εκτός από τα fashion trends καθεαυτά, δημιουργεί και τάσεις- ισχυρές μάλιστα- lifestyle. Βέβαια, τόσα χρόνια, ο ίδιος μηχανισμός της μόδας που στηριζόταν στη διαφορετικότητα, τον πειραματισμό και την πολυπολιτισμικότητα, ταυτόχρονα έθετε στενόμυαλα στερεότυπα σχετικά με τους ανθρώπους- καθρέφτες της προς τον καταναλωτή, δηλαδή τα μοντέλα της.
Η μόδα, έχει υπάρξει αρκετά σκληρή σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς που επέλεγε να προάγει στο παρελθόν και μάλιστα με ακραία αποτελέσματα, τόσα για τα ίδια τα μοντέλα, όσο και για τον καταναλωτή ο οποίος επηρεάζεται ασυνείδητα μεν, άμεσα δε όσον αφορά στην εικόνα που βλέπει στον καθρέφτη του (βλ, ανορεξία, βουλημία κτλ).
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η ίδια η μόδα αποφασίζει να σπάσει για ακόμη μια φορά το κατεστημένο, να αποδομήσει τον εαυτό της και να δημιουργήσει μια νέα- απείρως πιο όμορφη- τάση, αυτή της αποδοχής της διαφορετικότητας. Πράγματι, η τάση αυτή, μας αρέσει περισσότερο από όλες. Όλο και περισσότερες χώρες ψηφίζουν νόμους που καθιστούν παράνομη τη συνεργασία με μοντέλα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, ενώ όλο και περισσότεροι οίκοι επιλέγουν αντισυμβατικά μοντέλα για τις καμπάνιες τους.
Άνθρωποι με ιδιαιτερότητες που λίγα χρόνια πριν θα ήταν απλά στο περιθώριο, πλέον αποτελούν τα νέα “πρόσωπα” της εποχής, αντιπροσωπεύοντας μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, ο Rick Genest, ο άνθρωπος που αποφάσισε να γεμίσει όλο το σώμα και το πρόσωπό του με τατουάζ, κατέληξε από το περιθώριο, να πρωταγωνιστεί σε video clip της Lady Gaga ενώ είναι το πρόσωπο γνωστής εταιρείας καλλυντικών. Η Moffy, το πρώτο μοντέλο με στραβισμό, πρωταγωνιστεί σε καμπάνια μόδας, η 87χρονη Daphne Selfe που συνεχίζει ακάθετη το modeling φιγουράροντας στα μεγαλύτερα worldwide περιοδικά μόδας, ενώ η Chantelle Winnie με τις δυσχρωμίες του σώματός της, βρέθηκε από θύμα bullying να πρωταγωνιστεί σε καμπάνιες πασίγνωστων οίκων όπως Diesel και Desingual. Όλα τα περιοδικά είχαν φρενίτιδα με την υπέροχη διαφορετικότητά της, ενώ υπήρξε και ομιλήτρια στο TED Talk. Γυναίκες μοντέλα που εργάζονται ως άντρες μοντέλα και το αντίστροφο, άνθρωποι που “τσαλακώνουν” και τσαλαπατούν το αψεγάδιαστο πρόσωπο της μόδας, δημιουργούν τάση και πάνω από όλα μας αποδεικνύουν πως, το όρια του εαυτού μας , τα θέτουμε εμείς όπως η Madeline Stuart,το μοντέλο με σύνδρομο down.
Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι πως, από όλες τις τάσεις της μόδας, αυτή είναι που μας αρέσει περισσότερο!