H γνωστή interior designer Kelly Hoppen ανέλαβε να αποκαταστήσει ένα παραδοσιακό σπίτι και να το μεταμορφώσει σε ένα γοητευτικό ski chalet στην κοιλάδα Champagny-En- Vanoise, κοντά στο πολυτελές θέρετρο Courchevel στις γαλλικές Άλπεις. Αν και η εξωτερική όψη του κτίσματος παραπέμπει στην κλασική αισθητική των Άλπεων, περνώντας την πόρτα του, αυτό που συναντάς διαφέρει κατά πολύ από την τυπική παραδοσιακή διακόσμηση που συνηθίζεται στη συγκεκριμένη τοποθεσία.


Moντέρνες & ρετρό πινελιές
“Οι ιδιοκτήτες ήθελαν κάτι διαφορετικό”, λέει η Hoppen. Και η πρώτη επιλογή που το διαφοροποιεί είναι η χρήση ξύλου με έναν πολύ μοντέρνο τρόπο. το chalet 400 τ.μ. καλύπτεται πλέον με ένα ασημί γκρι ξύλο και απολαμβάνει τη θέα προς την Courchevel. Μάλιστα, την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπορείς να παρακολουθήσεις τα πυροτεχνήματα είτε μέσα από τη μπανιέρα είτε ξαπλωμένος στο κρεβάτι του υπνοδωματίου”, μας πληροφορεί η σχεδιάστρια. Καθώς περνάς την παλιά πόρτα εισόδου του, συναντάς μια μοντέρνα επένδυση από γκρι ξύλο, που έρχεται σε αντίθεση με τα ρετρό πλακάκια δαπέδου. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί με προσοχή, κινούμενη πάντα σε μία ουδέτερη χρωματική παλέτα.
Tα ίδια ρετρό πλακάκια δαπέδου συνεχίζονται στην κουζίνα και φωτίζονται από ένα παριζιάνικο vintage μπρούντζινο φωτιστικό. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μία vintage αφίσα των γαλλικών Άλπεων συμπληρώνουν τον χώρο της κουζίνας, για την οποία έχει επιλεγεί η διαχρονική ματ γκρι λάκα. H vintage συλλογή γυάλινων βάζων του Anthony Stern προσδίδει μια πολυτελή αίσθηση. Η κάβα και το κελάρι διαθέτουν ράφια από σχιστόλιθο που είναι ιδανικά για την προβολή φρούτων, λαχανικών και των πορσελάνινων σερβίτσιων.

Κομψότητα & ζεστασιά
Στην ευρύχωρη τραπεζαρία έχει τοποθετηθεί ένα ξύλινο τραπέζι που το περιβάλλουν 12 καρέκλες της Kelly Hoppen, ντυμένες με ριχτάρια από δέρμα προβάτου τον χειμώνα. Το σαλόνι οργανώνεται γύρω από το τζάκι με το μαύρο ξύλινο πλαίσιο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ξύλινη μπεζ επένδυση των τοίχων και του δαπέδου. Πλαισιωμένο από τεράστια γυάλινα παράθυρα, το καθιστικό προσφέρει εκπληκτική θέα στα βουνά και την πόλη. γύρω από το τζάκι, ένας “Cloud” καναπές του Timothy Oulton, το κρεμαστό φωτιστικό της Restoration Hardware και ακριβώς από κάτω ένα μαύρο ottoman τραπέζι.


Στην κύρια κρεβατοκάμαρα, το κεφαλάρι του κρεβατιού είναι επενδυμένο με τεχνητό δέρμα, ενώ ακριβώς πάνω από το κρεβάτι δεσπόζει το εντυπωσιακό φωτιστικό Serge Mouille. την ίδια φιλοσοφία διακόσμησης συναντάμε και στα υπνοδωμάτια των επισκεπτών. Τα κλινοσκεπάσματα είναι ιδιαίτερα επιμελημένα, τα σεντόνια φτιαγμένα από αιγυπτιακό βαμβάκι και οι κουβέρτες από κασμίρ.
Όλα αυτά, μαζί με τον ζεστό ισορροπημένο φωτισμό βοηθούν στη δημιουργία μιας αίσθησης αλπικής κομψότητας και ζεστασιάς. Το κύριο μπάνιο en-suite περιλαμβάνει μαύρη ντουζιέρα και μια υπέροχη μπανιέρα. το concept και εδώ ήταν οι μοντέρνες γραμμές, η απλότητα αλλά και κάποιες vintage πινελιές, κυρίως για να υπάρξει συνέχεια σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Στο χαμηλότερο επίπεδο του κτιρίου βρίσκονται η σάουνα, το χαμάμ και τα ντους, συνεισφέροντας στην ικανότητα του chalet να υποστηρίζει την ιδέα ενός χαλαρωτικού ορεινού καταφυγίου.
Φωτογραφίες, Mel Yates.
Το κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο MAISON & DECORATION Χειμώνας 2024.