Με ένα λεπτό σιγής προς τιμήν του Benoît Violier ξεκίνησε η τελετή για την απονομή των αστεριών Michelin. Η αφρόκρεμα της γαστρονομίας συγκεντρωμένη τη Δευτέρα στην πλατεία Vendôme, στο Παρίσι, δεν είχε καμία γιορτινή διάθεση μετά την αυτοκτονία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του διάσημου σεφ την παραμονή στο Crissier. Έπειτα από φημολογίες μηνών, η κόκκινη λίστα αποκαλύφθηκε για το 2016: 600 εστιατόρια συνολικά τιμώνται με αστέρι (έναντι 609 το 2015), εκ των οποίων τα 54 είναι καινούργια.
Όλο το Παρίσι μιλούσε γι αυτό εδώ και εβδομάδες. Όπως πέρσι δύο μόνο σεφ κατάφεραν να λάβουν την ανώτατη διάκριση: ο Christian Le Squer και ο Alain Ducasse, και οι δύο δημιουργούν στο 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η “επαρχία” μένει παραγκωνισμένη και φεύγει με άδεια χέρια. Σύμφωνα με τον Μίκαελ Ελλις, γενικό διευθυντή του Οδηγού Michelin είναι εντυπωσιακή η επιβολή των σεφ που εργάζονται στο Παρίσι για το 2016.
Ο Christian Le Squer είχε ξεκινήσει με μεγάλη διακριτικότητα αλλά με μεγάλο σθένος την κουζίνα του ξενοδοχείου George V το φθινόπωρο του 2014, μετά την αποχώρησή του από το Ledoyen. Ο έτερος σεφ, Alain Ducasse, είχε μεταμορφώσει τα τραπέζια του Plaza Athénée, που επαναλειτούργησε το φθινόπωρο του 2014, μετά από δέκα μήνες ανακαίνισης, με ορόσημο τη «φυσικότητα» μέσα από το τρίπτυχο ψαρικών, βιολογικών λαχανικών και δημητριακών Και οι δύο θα έχουν ένα και ενάμιση χρόνο για να πείσει τον κόκκινο οδηγό απονομή τριών macarons τους.
Πάντως και οι δύο χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο για να πείσουν τους αρμόδιους του Οδηγού Michelin για να τους τιμήσουν με τα τρία αστέρια του.