Το savoir vivre του κρασιού

2737

Ένα πετυχημένο δείπνο εξαρτάται από τους οικοδεσπότες: η επιλογή των καλεσμένων, του φαγητού και φυσικά των κρασιών που συνοδεύουν τα πιάτα.
Ας δούμε ποιοι είναι οι καλοί τρόποι που πρέπει να ακολουθήσουμε …
-Εάν καλούμε στο σπίτι, αναλαμβάνουμε συνήθως το ρόλο του οινοχόου. Σερβίρει πάντα ο οικοδεσπότης, αφού σερβιριστεί ο ίδιος.

-Η σειρά σερβιρίσματος είναι η εξής: πρώτα οι κυρίες κατά ηλικία και μετά οι κύριοι, τέλος αυτός που παρήγγειλε το κρασί.

-Εάν το κρασί σερβίρεται από σερβιτόρο, δεν σηκώνουμε το ποτήρι. Εάν όχι, τότε το κάνουμε ελαφρώς.

-Πίνουμε μικρές γουλιές, χωρίς να χτυπάμε 7 φορές στη γλώσσα μας το κρασί, όπως κάνουν οι επαγγελματίες δοκιμαστές.

-Τα λευκά και τα ροζέ έρχονται πάντα σε σαμπανιέρα. Τα κόκκινα κρασιά τα κρατά ο οινοχόος στο χέρι, εκτός των παλαιών , που τα φέρνει με ειδικό καλάθι.

-Προσοχή! Το κρασί πρέπει να αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία σταδιακώς. Συνεπώς δεν αφήνουμε φιάλες για πολύ χρόνο στο ψυγείο και κυρίως δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την κατάψυξη, ούτε τοποθετούμε τη φιάλη πάνω στο καλοριφέρ.
Ειδικά για τα κόκκινα, πρέπει να τα αφήνουμε να φτάσουν σταδιακώς στη θερμοκρασία δωματίου.

Έπεται συνέχεια…

Πηγή: Savoir vivre, του Χρήστου Ζαμπούνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ