Αρσενικοί φόβοι, θηλυκά αντίδοτα

1169

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ανελέητης στάσης μας απέναντι στους άντρες προσεγγίζουμε με τρυφερότητα τους μεγαλύτερους φόβους τους, αλλά και τα αντίδοτα που μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Η αλήθεια είναι ότι στις στήλες των γυναικείων περιοδικών έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις ψυχαναλύοντας, διυλίζοντας, κρίνοντας, επικρίνοντας, σαρκάζοντας (και ό,τι άλλο θέλετε προσθέτετε) την αντρική συμπεριφορά. Οι πιο τρυφερές από μας έχουμε συχνά επαναλάβει ότι ο άντρας ήταν μια πρώτη αποτυχημένη δοκιμή του Δημιουργού πριν καταλήξει στο τέλειο, δηλαδή σε μας. Γνωρίζω άντρες που θα προτιμούσαν να καταταγούν εθελοντές στον στρατό της Νιγηρίας παρά να τολμήσουν να φανταστούν τι συζητάμε εμείς γι’ αυτούς πάνω από έναν μυρωδάτο εσπρέσο. Να, λοιπόν, που με ένα γενναιόδωρο αφιέρωμα στον άντρα, ήρθε η στιγμή να βάλουμε λίγο στην άκρη την Anna Wintour –θρυλική bitch διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue– που κρύβουμε μέσα μας και να αποκαταστήσουμε κάπως τη σχέση με το love to hate άλλο μας μισό, χωρίς το οποίο –η αλήθεια και πάλι είναι– δεν μπορούμε να κάνουμε. Για να γίνει αυτό, πλησιάσαμε γνωστούς και φίλους και τους ρωτήσαμε τι είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο στις σχέσεις τους με μας. Στη συνέχεια, βάλαμε κάτω τους φόβους που μας εξομολογήθηκαν και προσπαθήσαμε να τους δούμε ψύχραιμα και αντικειμενικά, επισημαίνοντας και τα αντίδοτα που μπορούμε να τους προσφέρουμε εμείς. Ανοίξτε καλά μάτια και αυτιά και ακούστε τι είπαν:

Ο φόβος για τη δέσμευση

Οι περισσότεροι (ελεύθεροι βέβαια) ξεκίνησαν επαναλαμβάνοντας το κλισέ του φόβου για τη δέσμευση. Παρόλο που ο συγκεκριμένος φόβος δεν αποτελεί πια αποκλειστικά αντρικό προνόμιο, ωστόσο παραμένει στην κορυφή της αρσενικής λίστας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η δέσμευση αντικατοπτρίζει την έννοια της ευθύνης κι έτσι αυτό που φοβόμαστε στην πραγματικότητα είναι να μην αποτύχουμε στις ευθύνες που θα αναλάβουμε απέναντι στον άλλον, ειδικά όταν η δέσμευση προϋποθέτει το να προσπαθήσουμε να κάνουμε δικές μας και τις επιθυμίες του. Με λίγα λόγια θέλουμε να φανούμε αντάξιοί του, και επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, το βάζουμε προκαταβολικά στα πόδια. Επειδή όμως, ό,τι και να λέμε, η ανάγκη της συντροφικότητας είναι πολύ δυνατή, αυτό που μπορούμε εμείς οι γυναίκες να προσφέρουμε ως αντίδοτο στους φοβισμένους υποψήφιους συντρόφους μας είναι να ομολογήσουμε τους δικούς μας αντίστοιχους φόβους και να προτείνουμε αργά βήματα για τη σχέση, ώστε να προσαρμοστούν ήπια, χωρίς καταπίεση.

Ο φόβος για τις επιδόσεις στο σεξ

Άλλοι τόσοι, ελεύθεροι και δεσμευμένοι, μίλησαν για τον φόβο των επιδόσεων στο σεξ. Αγωνία –διαχρονική– για το μέγεθος, για τις στυτικές δυσλειτουργίες, για τη σύγκριση με τους πρώην μας, για τις ερωτικές δεξιότητές τους… Ακούγοντάς τους είναι ν’ απορείς που τα καταφέρνουν έστω και να ξαπλώσουν δίπλα μας! Ξέρουν πολύ καλά ότι το επόμενο πρωί της πρώτης φοράς οι επιδόσεις τους σε όλα τα παραπάνω θα γίνουν αντικείμενο αξονικής τομογραφίας, δηλαδή ανελέητης λεπτομερειακής κριτικής με τις κολλητές μας, ενώ τα πόδια τους παγώνουν από τον τρόμο όταν συνειδητοποιούν ότι εμείς, αντίθετα, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σχεδόν τίποτα στο κρεβάτι. Ακόμη και οι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους δεν έχουν παρά να φέρουν στη μνήμη τους τη Meg Ryan να υποκρίνεται τον τέλειο οργασμό, τρώγοντας στο εστιατόριο (η σούπερ διάσημη σκηνή από την ταινία του 1989 «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι») για να δουν την αυτοπεποίθησή τους να κουρελιάζεται. Το αντίδοτο; Ελάτε τώρα κορίτσια… Λίγη τρυφερότητα, μερικά μικρά, γλυκά ψεματάκια και η μηχανή θα ξαναπάρει μπροστά.

Ο φόβος για την υγεία

Ούτε εδώ πρωτοτυπούμε. Λες και δεν τους φτάνει η επίγνωση της άνεσης με την οποία αντιμετωπίζουμε δυσμηνόρροιες, τοκετούς και κολονοσκοπήσεις, έχουν και τη μαμά τους να τους στέλνει ειδικά μαγειρεμένες σούπες με το πρώτο αψού. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και μια άγρια γελοιογραφία, ικανή να τους καταρρακώσει το ηθικό στη στιγμή: από τη μια πλευρά απεικονίζεται μια γυναίκα χωρίς μαλλιά, φορτωμένη με την τσάντα της δουλειάς και τα ψώνια του σουπερμάρκετ, να τρέχει ξέπνοη, κρατώντας και δύο παιδιά από τα χέρια. Η λεζάντα γράφει «Γυναίκα με καρκίνο». Στη διπλανή εικόνα βλέπουμε έναν άντρα σε κακή κατάσταση, με θερμοφόρα στο κεφάλι κι ένα βουνό χαρτομάντιλα γύρω του, να βογκάει κουκουλωμένος. Η λεζάντα γράφει «Άντρας με γρίπη». Εδώ λοιπόν δεν μιλάμε για αντίδοτο, αλλά για μια ηρωική προσπάθεια από την πλευρά μας να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να τους νταντεύουμε με υπομονή κάθε φορά που αρχίζει να τους γαργαλάει ο λαιμός. Αν, μάλιστα, καταφέρουμε να τους πείσουμε να κάνουν τακτικές, προληπτικές εξετάσεις, τότε είμαστε αληθινές ηρωίδες!

Ο φόβος για την απόρριψη

Είναι ίσως ο πιο πανανθρώπινος και… άφυλος φόβος, μόνο που οι άντρες έχουν μάλλον λίγο μεγαλύτερη δυσκολία να τον διαχειριστούν. Για λόγους που περιλαμβάνουν από γενετικές καταβολές έως και προβληματικές ανατροφές, οι σύντροφοί μας είναι ακόμη πιο ευάλωτοι από μας στη σκέψη ότι μπορεί να μην είναι απόλυτα αποδεκτοί από μας – είτε επειδή δεν βγάζουν αρκετά χρήματα, είτε επειδή θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά πετυχημένοι, είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι καλοί μπαμπάδες ή για δεκάδες άλλους λόγους. Τα αντίδοτα που ισχύουν σ’ αυτή την περίπτωση είναι η κατανόηση και η ενθάρρυνση, δηλαδή αυτά ακριβώς που ζητάμε κι εμείς από εκείνους. Πείτε του ότι είστε περήφανη γι’ αυτόν και ότι θα τα αντιμετωπίσετε όλα μαζί, σαν μια δεμένη, ανίκητη ομάδα. Μπορεί να μην είναι πάντα η απόλυτη, διάφανη αλήθεια, αλλά λειτουργεί.

Ο φόβος για την ηλικία – και όχι μόνο

Οι ειδικοί λένε ότι οι άντρες, γενικά, δυσκολεύονται να εκφράσουν τους φόβους τους και ότι προτιμούν να κλειστούν στον εαυτό τους παρά να εκτεθούν, ακόμη και στη σύντροφό τους. Μην περιμένετε λοιπόν να αρχίσει την ασταμάτητη γκρίνια με την πρώτη ρυτίδα, καθώς αυτό δεν θα συμβεί. Μπορεί όμως να τον δείτε να απομακρύνεται ή να γίνεται οξύθυμος – και τότε σκεφτείτε μήπως, εκτός από όλα τα παραπάνω, ο αγαπημένος σας φοβάται ότι γερνάει, έστω και από τα 30. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τριπλό αντίδοτο: απενοχοποιήστε τον ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί καμιά αντιρυτιδική (έστω και κρυφά από τη μαμά του), ενθαρρύνετέ τον να μην παραμελεί τις επισκέψεις του στο γυμναστήριο και καθησυχάστε τον ότι στα μάτια σας παραμένει ελκυστικός και σέξι. Σε μεγάλη ανάγκη, στείλτε τον για μπότοξ. Ευκαιρία να πάτε κι εσείς μαζί, σωστά;

 

Εμμανουέλα Νικολαϊδου,

Τεύχος Μαϊου 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ