Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Nathan Spreng, δείχνει για πρώτη φορά ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με διεργασίες, όπως η ονειροπόληση και η αναπόληση, μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσουν την απόδοσή μας σε μερικές απαιτητικές νοητικές δραστηριότητες.
Τα ευρήματα της έρευνας προάγουν την κατανόησή μας σχετικά με το πώς λειτουργούν οι νευρώνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνθετη σκέψη, λένε οι επιστήμονες.
«Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται π.χ. με την ονειροπόληση, μειώνει την απόδοσή μας σε απαιτητικές διεργασίες», εξηγεί ο κ. Spreng και συνεχίζει: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποστηρίζει το αντίθετο. Δηλαδή ότι θέτοντας σε λειτουργία τα συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, τελικά βελτιώνουμε την απόδοσή μας».
Την ίδια ώρα, ο ψυχίατρος και ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard Dr J. Αllan Ηobson υποστήριξε σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Νature Review Νeuroscience ότι η κύρια λειτουργία του ύπνου RΕΜ (Rapid Εye Μovement sleep, δηλαδή ύπνος με ταχείες κινήσεις των οφθαλμών) κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπει ο άνθρωπος τα περισσότερα όνειρα, είναι καθαρά βιολογική και όχι ψυχολογική.
Πρόκειται δηλαδή για ένα «ζέσταμα» του εγκεφάλου, μια προετοιμασία για την επόμενη ημέρα για όσα θα δει, θα ακούσει και θα αισθανθεί, όταν θα είναι ξύπνιος. Μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας- βασιζόμενος τόσο σε δικές του έρευνες όσο και σε άλλων- πως το να ονειρεύεται κανείς είναι μια παράλληλη κατάσταση συνειδητού, η οποία απλώς καταπιέζεται όταν ξυπνά.