Εάν έχεις ήδη αρχίσει να παίρνεις αποφάσεις για το 2020, σε προειδοποιώ: Περισσότερες από τις μισές αποφάσεις που παίρνουμε για τον νέο χρόνο δεν τηρούνται ούτε για ένα μήνα. Ωστόσο, μπορείς να είσαι ανάμεσα στους λίγους που αποφασίζουν τι θα ήθελαν να κάνουν, το σχεδιάζουν και τελικά φτάνουν στον στόχο τους! Αυτό θα συμβεί αν μάθεις πώς να πάρεις και πώς να τηρήσεις τις αποφάσεις. Οι περισσότερες αποφάσεις δεν τηρούνται διότι είναι λάθος αποφάσεις. Και συνήθως είναι λάθος για τους εξής λόγους:
Δεν έχουν σχέση με το τι εσύ πραγματικά θέλεις αλλά με το τι περιμένουν άλλοι από εσένα. Η απόφαση να παντρευτείς επειδή η μητέρα σου θέλει εγγόνια δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε δική σου απόφαση.
Είναι πολύ ασαφείς. Δεν αποφασίζεις να είσαι ευτυχισμένος, για παράδειγμα. Τι σημαίνει ευτυχία; Πρέπει να είσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ 12 μήνες τον χρόνο ευτυχισμένη; Κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το τηρήσεις ούτε τρεις ημέρες.
Δεν υπάρχει σαφές πλάνο για το πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά που αποφασίζεις.Το θα ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι έχω σκεφτεί πρακτικά θέματα όπως το πού θα βρω τα χρήματα, το αν έχω διαθέσιμο χρόνο, και το τι θα γίνει με τη δουλειά μου ή με τις υποχρεώσεις μου… Μια
καλή απόφαση στηρίζεται σε ένα καλό πλάνο.
Κάθε καλό πλάνο πρέπει να είναι:
Συγκεκριμένο. Πρέπει η απόφαση να εκφράζεται με συγκεκριμένους όρους. Αν θέλεις να χάσεις βάρος, πρέπει να έχεις σαφείς στόχους. Πρέπει να πεις πόσο βάρος και σε πόσο χρονικό διάστημα θέλεις να το χάσεις.
Μετρήσιμο. Αυτό περιλαμβάνει δύο φάσεις. Τη φάση μέτρησης πριν αρχίσεις την εφαρμογή του
σχεδίου σου και τη φάση μέτρησης αφού αρχίσεις να το εφαρμόζεις. Αν, δηλαδή, θέλεις να σταματήσεις να πίνεις πολύ όταν βγαίνεις έξω, μέτρησε πόσα ποτά πίνεις τώρα, κατέγραψέ τα και μετά μπορείς να βάλεις ένα στόχο για συγκεκριμένη βαθμιαία μείωση και να καταγράφεις τον αριθμό των ποτών που καταναλώνεις σε ορισμένο χρονικό διάστημα όσο προχωράς το σχέδιό σου. Υπάρχουν πολύ καλές εφαρμογές στο ίντερνετ για καταγραφή συμπεριφοράς που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου. Η Behavior Observation Made Easy είναι μια από αυτές.
Εφικτό. Είναι όμορφο να έχουμε μεγάλους στόχους αλλά τα πολύ μεγάλα βήματα μερικές φορές προκαλούν αγανάκτηση και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας, αλλά και στη ζωή των αγαπημένων μας. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να αποταμιεύσεις χρήματα και αποφασίσεις να αποταμιεύεις το μισό σου μισθό, ίσως αυτό να υποβαθμίσει συνολικά την ποιότητα της ζωής σου. Μια σκληρή αποταμιευτική προσπάθεια ίσως να σημαίνει ότι δεν θα βγαίνεις με τους φίλους σου, ότι δεν θα πας διακοπές, ότι δεν θα απολαμβάνεις μικροχαρές της ζωής. Οπότε καλύτερα είναι να ξεκινήσεις με το ένα δέκατο του μισθού σου και, αν όλα πάνε καλά, να αποταμιεύεις αργότερα λίγο παραπάνω.
Σχετικό. Η απόφαση που θα πάρεις καλό είναι να σχετίζεται με την επιθυμία σου να βελτιώσεις τη ζωή σου. Αν το κάνεις από πικρία ή από αυτολύπηση ή επειδή είναι ένα πάθος της στιγμής, συνήθως δεν πετυχαίνει. Οι αποφάσεις που τηρούμε είναι αυτές που μας οδηγούν όχι στην αποφυγή μιας άσχημης κατάστασης αλλά στην επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής. Όταν κάνουμε πράγματα για να αποφύγουμε την καταστροφή, κουραζόμαστε γρήγορα διότι κάνουμε μόνο όσα χρειάζεται για να την «γλιτώσουμε». Όταν, αντίθετα, κάνουμε κάτι γιατί πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει σε κάτι πιο όμορφο, τότε δεν υπάρχουν όρια στην προσπάθεια.
Μακροπρόθεσμο. Όταν παίρνουμε μια απόφαση για μια αλλαγή στη ζωή μας δεν στοχεύουμε στον επόμενο μήνα αλλά στη επόμενη δεκαετία και πέρα. Αν αποφασίσεις, για παράδειγμα, να αλλάξεις τη διατροφή σου και να τρέφεσαι πιο υγιεινά δεν χρειάζεται να μεταβείς άμεσα από το να τρως μόνο σουβλάκια στο να τρως μόνο καρότα. Μπορείς αρχικά να αντικαταστήσεις κάποια γεύματα με σαλάτα και
μετά περισσότερα με πιο υγιεινές επιλογές, ώσπου να καταφέρεις τον στόχο σου όταν θα έρθει η ώρα. Εξάλλου όταν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε δεν βιαζόμαστε. Αν νιώθεις ότι βιάζεσαι να ολοκληρώσεις κάτι, ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που εσύ επιθυμείς.
Απόσπασμα από το άρθρο “New Resolutions” της Μαρίας Κοκκίνου που δημοσιεύθηκε στο BEAUTE Δεκεμβρίου