Υπάρχουν συστατικά που δεν αγαπάνε το…ζευγάρωμα. Μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και ευεργετικά για την επιδερμίδα, όταν λειτουργούν μόνα τους. Αν, όμως, τα παντρέψεις με κάποια άλλα δραστικά, ενεργά συστατικά δεν θα είναι για το καλό σου. Ο «γάμος» δεν θα δέσει! Πριν κάνεις οποιαδήποτε δραστική κίνηση ή απότομη αλλαγή στη ρουτίνα ομορφιάς σου, φρόντισε να ρωτήσεις πρώτα τον δερματολόγο σου.
Ρετινόλη και θεραπείες στο ιατρείο
Η ρετινόλη είναι το σταρ συστατικό της αντιγήρανσης εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά είναι δύστροπο και ευαίσθητο. Αν πρόκειται να κάνεις κάποια θεραπεία προσώπου στο ιατρείο καλό είναι να σταματήσεις την τοπική εφαρμογή της για μερικές μέρες πριν και μετά την επίσκεψη σου στον δερματολόγο. Η ρετινόλη κάνει ήπια απολέπιση και ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό, πράγμα που μπορεί να κάνει το δέρμα σου πολύ ευαίσθητο για θεραπείες, όπως είναι το laser και το χημικό peeling.

Ρετινόλη με AHAS & BHAS
Η ισχυρή ρετινόλη απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας. Παρόμοιο έργο επιτελούν τα οξέα φρούτων, τόσο τα υδατοδιαλυτά άλφα-υδροξυοξέα όσο και τα λιποδιαλυτά βήτα-υδροξυοξέα, τα οποία έχουν πιο έντονη απολεπιστική –κερατολυτική δράση. Ο συνδυασμός τους θα πέσει πολύ βαρύς στο δέρμα και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει υπερβολικό ερεθισμό, ερυθρότητα και ξηρότητα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα χρησιμοποιείς εναλλάξ. Το ένα βράδυ τη ρετινόλη και το επόμενο ένα οξύ σε συνδυασμό με την ενυδατική σου κρέμα. Αν η επιδερμίδα σου είναι πολύ λιπαρή, μπορείς να την καθαρίσεις χρησιμοποιώντας ένα cleanser με σαλικυλικό οξύ και, αφού το αφαιρέσεις, να εφαρμόσεις την κρέμα σου με ρετινόλη.
Ρετινόλη και υπεροξείδιο του βενζολίου
Αν έχεις πρόβλημα με την ακμή, θα γνωρίζεις ότι καθένα από αυτά τα συστατικά μπορεί να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που συνδυαστούν, η δράση του ενός θα απενεργοποιήσει τη δράση του άλλου. Ωστόσο, μπορείς να εφαρμόζεις το υπεροξείδιο το πρωί και να κρατήσεις την φωτοευαίσθητη ρετινόλη για το βράδυ.
Αντηλιακό και ύπνος
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει κόσμος που εφαρμόζει κρέμα με δείκτη προστασίας αντί για κρέμα νύχτας. Η δερματολόγος Dr. Levin τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείς δείκτη προστασίας τη νύχτα. Μάλιστα, η κίνηση αυτή μπορεί να σου προκαλέσει ξηρότητα ή να μπλοκάρει τους πόρους.
Ρετινόλη και βιταμίνη C
Η αντιοξειδωτική τους δράση είναι πασίγνωστη. Και παρόλο που τα συστατικά μπορούν να λειτουργούν συνεργατικά μέσα στην ίδια καλλυντική φόρμουλα, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν τα ίδια μόρια ανήκουν σε διαφορετικές συνθέσεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να εφαρμόσεις τη βιταμίνη C το πρωί και τη ρετινόλη το βράδυ. Πάντως, απόφυγε να τα συνδυάσεις.
Βιταμίνη C και AHAS
Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αντιοξειδωτική δράση τους, αλλά μαζί αποσταθεροποιούν το pH της επιδερμίδας εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οξύτητας. Τα προϊόντα με βιταμίνη C έχουν πολύ χαμηλό δείκτη οξύτητας. Όταν τα χρησιμοποιείς μαζί με το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ, ουσιαστικά μειώνεις τη δράση της βιταμίνης C. Σε αυτή την περίπτωση, η επιδερμίδα δεν κινδυνεύει με ερεθισμό. Ωστόσο, καταναλώνεις ένα ενδεχομένως ακριβό προϊόν χωρίς να αξιοποιείς τη δράση του.
Κεντρική φωτό: unsplash
Κείμενο: Πάτια Ιορδανίδου