Δεν είμαι σίγουρη αν σου έχω μιλήσει ποτέ για τη μεγάλη μου αδυναμία στους ορούς (τα λεγόμενα serum) και για την απόλυτη πίστη μου στη «μαγική» τους δράση και απόδοση υψηλών προδιαγραφών.
Το αγαπημένο μου προϊόν της κοσμητολογίας είναι πάντα πρώτο στη λίστα των πρωινών και των βραδινών τελετουργιών περιποίησής μου, χειμώνα και καλοκαίρι. Και δεν λείπει ποτέ από τη ρουτίνα ομορφιάς μου ό,τι και αν συμβεί. Ακόμα και όταν με έχει πάρει ο ύπνος στον καναπέ βλέποντας μια σειρά, ή όταν είμαι τόσο κουρασμένη που μετά βίας κρατάω τα βλέφαρά μου ανοιχτά, το μόνο προϊόν που θα εφαρμόσω θα είναι ένας ορός αντιγήρανσης. Την κρέμα νύχτας θα την κάνω skip, τον ορό ποτέ! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την κρέμα ημέρας την αποφεύγω, γιατί έχω μικτό δέρμα, αλλά όχι τον ορό, τον οποίο εφαρμόζω πριν από την αντηλιακή μου κρέμα.
Τους ξεχωρίζω τόσο για την σούπερ ενισχυμένη σύνθεση όσο και για την λεπτόρρευστη υφή τους. Παραδοσιακά, είναι εμπλουτισμένοι με ενεργά δραστικά συστατικά σε υψηλή συγκέντρωση και χαμηλό μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να εισχωρούν ευκολότερα και βαθύτερα στην επιδερμίδα. Τα συστατικά, που περιέχουν, ποικίλουν ανάλογα με τη στοχευμένη δράση και το αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν. Υαλουρονικό οξύ σε διαφορετικά μεγέθη και ceramides, για ενυδάτωση. Βιταμίνες C και Ε, ΑΗΑs, συνένζυμο Q10, νιασιναμίδη για λάμψη και φωτεινότητα. Αλόη, άρνικα, πανθενόλη, καλέντουλα για ανακούφιση και καταπράυνση του ευαίσθητου δέρματος. Αll time classic ρετινόλη και πεπτίδια για σύσφιξη και αντιγήρανση, ιδανικά για τις ώριμες γυναίκες. Σαλικυλικό οξύ που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακμής. Αντιοξειδωτικά για το μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη των υπολογιστών και των κινητών μας.
Οροί VS κρέμες
Στη σύνθεση μιας κρέμας ημέρας ή νύχτας δεν υπάρχουν μόνο ευεργετικά ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά που κλειδώνουν την υγρασία και προστατεύουν τον φραγμό της επιδερμίδας! Εκεί, βρίσκουμε ένα σωρό άλλους παράγοντες, όπως γαλακτωματοποιητές και αντηλιακά φίλτρα που δίνουν υφή στην κρέμα και προφυλάσσουν το δέρμα από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία αντίστοιχα. Αντίθετα, οι οροί δεν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, αφού περιέχουν μόνο δραστικά ενεργά συστατικά. Γι’ αυτό, συνήθως, κοστίζουν περισσότερο από μια κρέμα. Ωστόσο, για να είναι ολοκληρωμένη η ρουτίνα περιποίησής μας πρέπει να περιέχει και ορό και κρέμα!
Ποια είναι η διαφορά του essence από τον ορό;
Το essence, ή, αλλιώς, το καλλυντικό νερό είναι το τελευταίο βήμα του καθαρισμού και το πρώτο της περιποίησης. Επομένως, είναι ένα βήμα πριν από τον ορό. Επιπλέον, είναι πιο λεπτόρρευστο σε υφή και περιέχει αρκετούς ενυδατικούς και επανορθωτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα σημαντικούς για την καλή υγεία της επιδερμίδας, αλλά σε μικρότερη συγκέντρωση από έναν ορό.
Double serum
Η τελευταία μου εμμονή έχει να κάνει με τη χρήση, όχι ενός, αλλά δύο ορών με διαφορετική δράση. Τη νέα μου συνήθεια την εφαρμόζω το πρωί ξεκινώντας πάντα από την πιο λεπτόρρευστη και ολοκληρώνοντας με την πιο παχύρρευστη υφή. Μου αρέσει να συνδυάζω ενυδατικούς ορούς με πεπτίδια και βιταμίνη C!
To double serum είναι μια σχετικά νέα τάση της Korean Beauty που πηγαίνει το θέμα του layering σε άλλο επίπεδο. Σε αυτή τη νέα συνθήκη, υπάρχει η άποψη που λέει ότι ο συνδυασμός δύο παρόμοιων συνθέσεων, οι οποίες στοχεύουν σε διαφορετικά προβλήματα της επιδερμίδας διπλασιάζει τα οφέλη τους. Η διαδικασία έχει ενδιαφέρον, γιατί μου επιτρέπει να αντιμετωπίσω πιο στοχευμένα τις ανάγκες της επιδερμίδας μου, οι οποίες διαφέρουν από μέρα σε μέρα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, του στρες, της διατροφής.
Τα νέα serum της αγοράς
Κεντρική φωτό: unsplash/mathilde langevin
Κείμενο: Πάτια Ιορδανίδου