Η ατμοθεραπεία δεν είναι κάτι νέο στην ομορφιά. Πραγματοποιείται από τα παλιά χρόνια για βαθύ καθαρισμό προσώπου.Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που προσφέρει αυτή η παραδοσιακή τεχνική καθαρισμού την διατηρούν πάντα στην επικαιρότητα ενώ πλέον υπάρχουν ειδικές συσκευές αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το διαχρονικό μυστικό της ατμοθεραπείας και πως θα την εντάξεις στη beauty ρουτίνα σου.
Οι μαγικές ιδιότητες της ατμοθεραπείας
Για μια υγιή, καθαρή και όμορφη επιδερμίδα, η ατμοθεραπεία είναι από τα πιο ισχυρά όπλα. Μέσω της διαδικασίας ο ατμός διαπερνά τους πόρους του προσώπου προσφέροντας ενυδάτωση στα βαθύτερα στρώματα, ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και ευνοώντας την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων περιποίησης. Παράλληλα, η συστηματική εφαρμογή της μεθόδου προλαμβάνει την ακμή, μειώνει τα μαύρα στίγματα και βοηθά στην αποβολή της περιττής λιπαρότητας και των ρύπων που συσσωρεύονται στους πόρους.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα πως η ατμοθεραπεία για 5 έως 10 λεπτά το μέγιστο, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, είναι ιδανική για τη διατήρηση μιας λαμπερής επιδερμίδας. Κατά την διαδικασία, η θερμότητα αυξάνει τη μικροκυκλοφορία. Πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μπορούν να ταξιδέψουν στους ιστούς, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπλέον, ο ατμός προσθέτει άμεση ενυδάτωση και ενισχύει το φυσικό φραγμό του δέρματος. Κάνοντας ένα search θα βρεις στην αγορά πολλές συσκευές ατμοθεραπείας οι οποίες ονομάζονται και “σάουνες προσώπου”. Επένδυσε σε μια ποιοτική συσκευή ώστε να διασφαλίσεις την ασφάλεια της επιδερμίδας σου και την επιτυχία της μεθόδου.
Έτσι θα κάνεις ατμοθεραπεία σωστά
Το πρώτο βήμα πριν αλλά και μετά από την ατμοθεραπεία είναι να καθαρίσεις καλά την επιδερμίδα. Ο καθαρισμός πριν τη διαδικασία εξασφαλίζει ότι τα υπολείμματα ρύπων δεν θα εισέλθουν στο ανοιχτό επιδερμικό στρώμα. Από την άλλη, ο καθαρισμός αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της ατμοθεραπείας, απομακρύνει τα υπολείμματα ιδρώτα. Αν παραμείνουν στην επιδερμίδα, ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και κατ’ επέκταση μολύνσεων.
Γι’ αυτό χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό για να αποφύγεις τους ερεθισμούς και έπειτα δοκίμασε ένα καθαριστικό με ελαιώδη βάση για να “μαγνητίσεις” το σμήγμα και τα ίχνη μακιγιάζ. Όσον αφορά την απόσταση που πρέπει να έχει το πρόσωπό σου από τη συσκευή ατμοθεραπείας, θα πρέπει να είναι περίπου 20 με 25 εκατοστά μακριά από το ακροφύσιο. Εάν προτιμάς την παραδοσιακή μέθοδο, κράτησε την ίδια απόσταση πάνω από ένα μπολ ή κατσαρόλα με ζεστό νερό το οποίο θα πρέπει να είναι στους 105 βαθμούς φαρενάιτ και κάλυψε το κεφάλι με μια πετσέτα για να περιορίσεις τον ατμό ακριβώς στο πρόσωπο.
Αν έχεις ακνεϊκή ή ξηρή, θαμπή επιδερμίδα η ατμοθεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής για εσένα. Ωστόσο, αν ταλαιπωρείσαι από ροδόχρου ακμή, σπασμένα αγγεία, ή αν είσαι επιρρεπής σε ερυθρότητα καλό θα ήταν να την αποφύγεις. Η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιδεινώνοντας αυτές τις δερματικές καταστάσεις.
Απογείωσε τα αποτελέσματα
Αμέσως μετά την ατμοθεραπεία, είναι σημαντικό να αναλάβεις άμεσα δράση και να “κλειδώσεις” την υγρασία. Αν αφήσεις για περισσότερο από ένα λεπτό την επιδερμίδα σου χωρίς ενυδάτωση, σύντομα θα αφυδατωθεί. Μια sheet mask που θα έχεις τοποθετήσει στο ψυγείο ώστε να είναι κρύα, είναι η ιδανική λύση. Το κρύο βοηθά στο να κλείσουν γρήγορα οι πόροι και έτσι να σφραγίσεις την ενυδάτωση. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις και ice roller σε συνδυασμός με έναν ορό προσώπου πλούσιο σε υαλουρονικό οξύ και ceramides. Η επιδερμίδα σου θα είναι πανέτοιμη για καλύτερη απορρόφηση των ενεργών συστατικών.
Extra tip: Κατά τη διάρκεια της ατμοθεραπείας χρησιμοποίησε έναν ορό ή μάσκα για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα.
Kεντρική φωτογραφία, Simply her / Pinterest.
Κείμενο της make up artist Κωνσταντίνας Κόκκαλη.