Όταν η Nicky Dobree (με έδρα το Λονδίνο) προσκλήθηκε να σχεδιάσει το σπίτι ενός πελάτη στην Ιταλία, σε ένα ιδιόκτητο κτήμα, είχε την τιμή να γίνει η πρώτη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων που έμπαινε στην οικία και δεν ήταν μέλος της οικογένειας. Η πέτρινη βίλα στην Τοσκάνη, αποτελεί ορόσημο στην καριέρα της Λονδρέζας interior designer. Μια διακριτική, αστική κομψότητα με neutral τόνους και έθνικ αναφορές που υπηρετούν την υπέροχη ζωή.
Έμφαση στις λεπτομέρειες
“Όταν αγοράζεις ένα τέτοιο σπίτι, αγοράζεις μαζί και το όνειρο ενός τέλειου σκηνικού και ενός ιδανικού τρόπου ζωής”, λέει η designer που έκανε το πάθος της επάγγελμα, γιατί όπως δηλώνει μόνο χάρη στο πάθος “μπορείς να επιτύχεις σε ό,τι κι αν κάνεις”. Όνειρο κάθε σχεδιαστή εσωτερικών χώρων είναι να μπορεί να συνεργάζεται με άριστους τεχνίτες. “Σε αυτό το κτίσμα δουλέψανε οι καλύτεροι από τους καλύτερους και αντιμετωπίστηκαν από όλους μας σαν οικογένεια”, εξηγεί η Nicky.
Η ομάδα των παραδοσιακών τεχνιτών έχτισε μια δικτυωτή πλινθοδομή που θυμίζει παιχνίδι ισορροπίας με τραπουλόχαρτα, η οποία επιτρέπει στο φως του ήλιου να περνάει μέσα από τους τοίχους και να εισβάλλει στον εσωτερικό χώρο. Tα τοξωτά παράθυρα και οι τοξωτές πόρτες στην πρόσοψη παραπέμπουν στις κυματιστές καμπύλες του γειτονικού λόφου και χαρίζουν άπλετο φως. Στην πέτρινη βίλα στη Τοσκάνη, έχει τοποθετηθεί σε όλα τα δάπεδα τραβερτίνο μάρμαρο. Μια “κρεμώδης” βάση που δημιουργεί οπτική συνέχεια ξεκινώντας από τα υπνοδωμάτια και την κουζίνα και φτάνοντας μέχρι τα μπάνια και το καθιστικό.
Η υιοθέτηση ενός παιχνιδιού μεταξύ λευκού και μαύρου έχει δώσει μια χαρακτηριστική κατεύθυνση σε κάθε λεπτομέρεια της διακόσμησης. Aκόμη και τα εξώφυλλα των βιβλίων ακολουθούν το συγκεκριμένο concept ή οι μαύρες συρταριέρες που δημιουργούν αντίστιξη με τον πέτρινο τοίχο, κάτι σαν μια δυνατή γροθιά στους neutral τόνους.
Αστική πολυπλοκότητα
Δεν υπάρχει τίποτα ρουστίκ στη διακόσμηση αυτής της αγροικίας, εκτός από κάποιες vintage συρταριέρες προσεκτικά διαλεγμένες. Aντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι μία αστική πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα, το σκαλιστό κρεβάτι Ralph Lauren με ουρανό στην κύρια κρεβατοκάμαρα θα μπορούσε να βρίσκεται στο φημισμένο ξενοδοχείο Blakes, στο South Kensington. τα μπαούλα του Ralph Lauren δίπλα στο κρεβάτι αφηγούνται την ιστορία των ταξιδιών του ιδιοκτήτη. Στην τραπεζαρία, ένα μακρύ ορθογώνιο μαύρο τραπέζι με μαύρες δερμάτινες καρέκλες και ορύχαλκο, του Christian Liaigre –του γάλλου designer που σχεδίασε τα σπίτια του Karl Lagerfeld και του Calvin Klein– παραπέμπουν στα 5άστερα ξενοδοχεία του Λονδίνου.
Η κουζίνα με δρύινα ράφια και νησίδα αποτελεί το κέντρο του σπιτιού, ενώ μια ιδιαίτερη αντίκα συρταριέρα από ξύλο τριανταφυλλιάς δίνει άλλη αίγλη στον χώρο. Η Nicky είχε την τύχη να έχει περάσει τα παιδικά της χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, από τη γαλλία μέχρι το Βιετνάμ, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της. “Μετακομίζαμε συχνά και έπρεπε κάθε φορά να επαναδημιουργούμε το νέο μας σπίτι. Ήταν κάτι που λάτρευα”. Έτσι, έχει την άνεση να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει νέα αντικείμενα στα ταξίδια της. Λατρεύει τις αντίκες, γι’ αυτό και επισκέπτεται συχνά την αγορά Clignancourt στο Παρίσι.
Έπιπλα σε νοτιοαφρικάνικο στιλ & δροσερά υφάσματα
Έφτασε μέχρι τη νότια αφρική και επέλεξε αντικείμενα που το καθένα έχει να διηγηθεί μια ιστορία: Αφρικανικά έπιπλα σκαλισμένα στο χέρι, σκαμπό από σκληρό ξύλο, χαλιά σιζάλ, υφαντά και καλάθια, όλα σε νοτιοαφρικανικό στιλ. Το καθιστικό αποπνέει μια διακριτική, διαχρονική κομψότητα που επενδύει στην άνεση. Oι καναπέδες και οι πολυθρόνες που σχεδίασε η Nicky Dobree είναι ντυμένες με δροσερά λινά σε ουδέτερα χρώματα. Συμπληρώνονται, από ανοιχτόχρωμα, κεντημένα μαξιλάρια. Τα διάφανα κρυστάλλινα κηροπήγια και οι κεραμικές κανάτες στο χρώμα της κρέμας, που είναι πάντα γεμάτες με κλαδιά ελιάς, προσθέτουν μια ανάλαφρη διάθεση και μια φρεσκάδα στον χώρο.
Στην πέτρινη βίλα στην Τοσκάνη, παλαιωμένα δρύινα δοκάρια στην οροφή, πάγκοι κουζίνας από ξύλο βελανιδιάς και εκτεθειμένοι τοίχοι από τούβλα λειτουργούν ως μία αναφορά στο παρελθόν. Aλλά και ως μια υπενθύμιση για την ανάγκη να επιβραδύνουμε τον ρυθμό ζωής μας. Μια βεράντα με χαγιάτι γίνεται ιδανική γωνιά για υπαίθρια δείπνα. Ακριβώς δίπλα στην πισίνα, που απολαμβάνει τη θέα προς τον ελαιώνα και τις πλαγιές του λόφου. “Έχω το προνόμιο να κάνω αυτό που μου αρέσει”, λέει η Nicky. “Και επιπλέον είμαι τυχερή που μπορώ να κάνω τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Οι χώροι στους οποίους ζούμε αλλάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε”.
Το κείμενο της Κατερίνας Ασημακοπούλου δημοσιεύεται στο περιοδικό Maison & Decoration Άνοιξη 2024
Φωτογραφίες, Philip Vile