Ταλαντούχος designer και γλύπτης με εικαστική φλέβα και βαθύ σεβασμό για τα φυσικά υλικά, ο αργεντινός Fernando Mastrangelo και διαχειρίζεται για τις δημιουργίες του δύσκολα υλικά, όπως θρυμματισµένο γυαλί, αλάτι και άµµο.
Τα λιτά αλλά περίτεχνα αντικείμενα αντικείμενα και έπιπλα που δημιουργεί, από τα βοηθητικά τραπέζια έως τα επιτοίχια γλυπτά, τα φωτιστικά δαπέδου και τους εξαιρετικούς καθρέφτες του, είναι σμιλεμένα στο χέρι στο Νεογιορκέζικο στούντιο-γκαλερί Mastrangelo. Γεννημένος το 1978 στην Ουρουγουάη, ο Fernando σπούδασε στην Αμερική και εργάστηκε τα πρώτα χρόνια δίπλα στον εικαστικό Matthew Barney. Αυτή η συνεργασία στάθηκε καθοριστική για το πρώιμο καλλιτεχνικό ύφος των έργων του.



Κατακτώντας τον κόσμο
Το ντεµπούτο του Fernando Mastrangelo έγινε µε µεγάλη επιτυχία όταν σε µια ατοµική έκθεση κατάφερε να πουλήσει µια εγκατάσταση σε µέγεθος δωµατίου για µια εξέχουσα ιδιωτική συλλογή. ∆εν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βιοµηχανική αναπαραγωγή, καθώς εστιάζει αποκλειστικά σε έπιπλα-γλυπτά µοναδικά ή περιορισµένης έκδοσης.
Έργα του Fernando Mastrangelo βρίσκονται σε µόνιµες συλλογές, µεταξύ των οποίων και του Μουσείου του Μπρούκλιν, καθώς και του Μουσείου Κούπερ Χιούιτ. Έχει συνεργαστεί για τη δηµιουργία µοναδικών αντικειµένων µε τη Stella McCartney, τον οίκο Dior, τη Rebecca Taylor και την φίρμα πολυτελείας Audemars Piguet. Έχει επίσης συµπεριληφθεί τουλάχιστον δύο φορές στη λίστα των America’s Design Hot List, αλλά είναι παθιασµένος µε την υποστήριξη και την ανάδειξη νέων σχεδιαστών.

Οραματιζόμενος το μέλλον
Το 2019, η εγκατάστασή του «Tiny House» στην Times Square είχε ως θέµα την εξερεύνηση του µέλλοντος της ζωής. Ένα µέλλον πραγµατικό, σε ένα υποδειγµατικό οίκηµα κατασκευασµένο από φυσικά ανακυκλωµένα υλικά, βαθιά εµπνευσµένο από τη φύση και την κλιµατική αλλαγή. Μια κατασκευή που αναβαθµίζει τη σύγχρονη σχεδίαση των κατοικιών µε τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει συνέχεια στον κύκλο της ζωής των υλικών που έχουν απορριφθεί µετά την αρχική τους χρήση.


Απόδραση στο όνειρο
Τα έπιπλα Escape του Fernando Mastrangelo αξιοποιώντας τις χρωματικές διαβαθμίσεις μας ταξιδεύουν σε ονειρικά τοπία. Η συλλογή απαρτίζεται από ένα τραπεζάκι σαλονιού, έναν πάγκο, σκαμπό τύπου τυμπάνου, καθρέφτες, ένα γραφείο και μια βιβλιοθήκη. Οι ανομοιόμορφες ραβδώσεις σχηματίζονται για να θυμίζουν αφηρημένες σκηνές νερού, λόφων και ουρανού στις επίπεδες και καμπύλες επιφάνειες των επίπλων. Κάθε κομμάτι είναι σαν ένας τρισδιάστατος πίνακας – οι απλές, γεωμετρικές μορφές είναι απρόσκοπτες διαβαθμίσεις τόνων και υφών. Silica, χειροποίητη άμμος και σκόνη γυαλιού συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το εντυπωσιακό εφέ.

Αντανακλώντας το Ντουμπάι
Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Fernando Mastrangelo, η The Capital Collection, είναι μια σειρά από καθρέφτες που ενσωματώνουν στοιχεία γλυπτικής και μέσα από τους οποίους ο σχεδιαστής αφηγείται την ιστορία του Ντουμπάι. Πρόκειται για ένα τρίο από καθρέφτες χυτευμένο από χειροποίητη άμμο σε οργανικά σχήματα εμπνευσμένο από μια αρχιτεκτονική όαση που αναδύεται από την έρημο. Ο καθρέφτης Sahara τιμά τα βασικά φυσικά στοιχεία του Ντουμπάι – τον ήλιο και την άμμο, ο Marina είναι μια ερμηνεία των υδάτινων οδών που αποτελούν το Ντουμπάι, ενώ ο καθρέφτης Aurora αποτυπώνει τον αφηρημένο σεβασμό για τα ηλιοβασιλέματα του Ντουμπάι.
Το άρθρο βασίζεται στο κείμενο του Στέλιου Πενταρβάνη που δημοσιεύεται στο περιοδικό MAISON & DECORATION Άνοιξη 2025.