Το καινούργιο μονοπάτι της Byredo το οποίο αναμένεται να ανακαλύψουμε στα τέλη Νοεμβρίου, είναι γεμάτο με ασημένια και χρυσά κοσμήματα. Η νέα συλλογή υψηλής κοσμηματοποιίας ονομάζεται Virasaat, που σημαίνει στα Χίντι “κληρονομιά” και συνδέεται άμεσα με την Ινδική καταγωγή του ιδρυτή της Byredo, Ben Gorham. “Για πολλά χρόνια, είχα εμμονή με τη μνήμη”, δήλωσε ο Gorham. “Αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στον τρόπο που δημιουργώ. Όταν σκεφτόμουν το κόσμημα, σκεφτόμουν περισσότερο τη σχέση μου με αυτό. Τις αναμνήσεις και την πολιτιστική μου σύνδεση με τέτοια κομμάτια.”


“Ήσυχη” ιδιαιτερότητα
Αποδίδοντας αυτή την σύνδεση σε μεγάλο βαθμό στην μητέρα του αλλά και στη γιαγιά του από την Ινδία, σημειώνει την σημασία της κληροδοτησης κοσμημάτων από γενιά σε γενιά στην ινδική κουλτούρα. Και με αυτό το σκεπτικό προχώρησε στην δημιουργία της σειράς κοσμημάτων αλλά και συλλογής ξεκινώντας με κομμάτια χρυσού 18 καρατίων και ασήμι στερλίνας. Οι τιμές κυμαίνονται από $350 για ένα ασημένιο δαχτυλίδι έως $27.000 για ένα χρυσό κολιέ.
Η συλλογή απαρτίζεται από περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια κατασκευασμένα στην Ιταλία. Εκτός από την υψηλή ποιότητα στο κομμάτι της κατασκευής, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και να χειροκροτήσουμε τον ιδιαίτερο και εμπνευσμένο σχεδιασμό των κοσμημάτων. Ο Gorham φαίνεται να έδωσε βάση στην “ήσυχη” ιδιαιτερότητα. Τα νέα κοσμήματα της Byredo έχουν μοτίβο στρογγυλεμένων μαργαριταριών που εμπλέκονται με ράβδους.


Κοσμήματα που αντέχουν στον χρόνο
Και στο χρυσό αλλά ιδιαίτερα στο ασημένιο κόσμημα ο σχεδιασμός είναι φρέσκος, ξεχωριστός αλλά και ισορροπημένος. Η πρόθεση της Byredo φαίνεται να είναι η δημιουργία προϊόντων που μπορούν πραγματικά να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. “Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν κοσμήματα —ίσως μερικές φορές λόγω των τιμών— διαιωνίζει την ιδέα ότι θα τα έχουν για πολύ καιρό”, είπε ο Gorham. “Το σκεφτόμουν αυτό όταν σχεδίαζα τη συλλογή”.

Hip hop στοιχεία
“Με ενδιέφερε πολύ να δημιουργήσω μια αλυσίδα. Με γοήτευσε το πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω με την ιδέα της επανάληψης και μετά πως θα αφαιρέσω στοιχεία για να δω αν στέκονται μόνα τους”, ανέλυσε ο Gorham. “Ξεκίνησα λάθος, αλλά το θέμα ήταν να σχεδιάσω μια αλυσίδα ως αφετηρία”. Η “λάθος αρχή” όπως την αποκαλεί ο ίδιος δεν φαίνεται να ήταν και τόσο λάθος τελικά. Μας παραπέμπει σε ένα άλλο κομμάτι της ζωής του Gorham, την hip-hop κουλτούρα, όπου η αλυσίδα είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας.
Στο μείγμα εμπνεύσεων προστέθηκε η δυτική ανατροφή του Gorham, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. “Στη δεκαετία του ’90, το hip-hop ήταν μεγάλη μου επιρροή. Και εξακολουθεί ακόμη να αποτυπώνει αυτή την απίστευτη γοητεία στα κοσμήματα”, είπε ο Gorham. “Προσπάθησα να φτιάξω κάτι που να απηχεί το συναίσθημα της κουλτούρας και της παράδοσης. Ταυτόχρονα το ώθησα να γίνει κάτι που ήταν άκρως εκφραστικό, κάπως μη απολογητικό και που για μένα αντιπροσωπεύει την κουλτούρα του hip-hop”.

Δεν είναι η πρώτη φορά
Η Byredo είχε ασχοληθεί με το κόσμημα και στο παρελθόν. Το 2020, ξεκίνησε μια σειρά σε συνεργασία με τη Charlotte Chesnais. Ο Gorham ανέφερε ότι η εταιρεία μαθαίνει πολλά μέσα από τέτοιες συνεργασίες. “H συνεργασία μου με την Charlotte, ήταν καθοριστική για να ανοίξει το μυαλό μου στο τι μπορεί να γίνει με μέταλλα και πολύτιμα υλικά”, συνέχισε ο Gorham, προσθέτοντας ότι αυτό το νέο λανσάρισμα κοσμημάτων είναι πιο προσωπικό. Η ενασχόληση με πολύτιμους λίθους είναι πιθανόν στον ορίζοντα.
Το αποκλειστικό prelaunch της συλλογής υψηλής κοσμηματοποιίας “Virasaat” θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στην μπουτίκ της Byredo στο Παρίσι στη Rue Saint-Honoré. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα της μάρκας από τις 25 Ιανουαρίου.
Φωτογραφίες, Byredo.
Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.