Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν σε δώδεκα μήνες και το Παρίσι προετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση της ερχόμενης χρονιάς. Η έκθεση “La mode en Mouvement” / “Η Μόδα σε κίνηση” εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο περίφημο Παριζιάνικο μουσείο Pallais Galliera. Και επικεντρώνεται στην επίδραση της άθλησης στην μόδα από τον 18ο αιώνα που επινοήθηκαν τα σύγχρονα σπορ έως σήμερα. Γοητευτική εξερεύνηση στο ταξίδι της απελευθέρωσης του σώματος από τα βαριά ρούχα που περιόριζαν την κίνηση, η έκθεση καταγράφει και καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα σπορ στην ριζοσπαστική ενδυματολογική αλλαγή.
Η έκθεση είναι μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Παρίσι 2024 υπό την γενική επιμέλεια της διευθύντριας του Palais Galliera, Miren Arzalluz και την επιστημονική επιμέλεια της Marie-Laure Gutton. “Θέλαμε να προχωρήσουμε πέρα από την σύνδεση της μόδας και του αθλητισμού. Να σκεφτούμε τα ρούχα σε σχέση με το σώμα και τις κινήσεις του” δήλωσε στο WWD η Marie-Laure Gutton.
Έκθεση τριών φάσεων
Η έκθεση ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση, θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2024, η δεύτερη φάση από 20 Απριλίου 2024 έως 5 Ιανουαρίου 2025 και η τρίτη φάση από 8 Φεβρουαρίου έως 7 Σεπτεμβρίου 2025. Μεταξύ των τριών φάσεων θα μεσολαβεί διάστημα πέντε εβδομάδων ώστε να διασφαλιστεί η συντήρηση των εύθραυστων ενδυμάτων. Η πρώτη φάση με τον τίτλο “Les Couleurs de la Mode” (Τα Χρώματα της Μόδας) είναι μια έκθεση-αρχείο αφιερωμένη στα αυτόχρωμα, την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία που μας ταξιδεύουν στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920.
Εν συνεχεία, η έκθεση “Fashion and Sport, From One Podium to the Other” που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Arts Decoratifs, με αθλητικά ρούχα από την αρχαιότητα ως το μοντέρνο activewear, έχει ως σημείο αναφοράς το τένις, το πατινάζ, το ποδόσφαιρο και το skateboard. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται δάνεια από το Εθνικό Αθλητικό Μουσείο της Νίκαιας, την Βιβλιοθήκη Forney του Παρισιού, το αρχείο του οίκου Chanel, του Emile Hermes, της Sonia Rykiel και του Yohji Yamamoto.
Η επανάσταση μέσα από την κίνηση
Μέσα από τα 200 και πλέον εκθέματα το κοινό ανακαλύπτει την άμεση επίδραση της ενασχόλησης με τα υπαίθρια σπορ που αρχικά υιοθετήθηκε από τους Βρετανούς ευγενείς στην εξέλιξη των ρούχων. Η ανάγκη για διευκόλυνση της κίνησης στην ιππασία, την ποδηλασία ή το κυνήγι έφεραν την σταδιακή κατάργηση του κορσέ και των ατελείωτων στρώσεων υφασμάτων που δυσκόλευαν ακόμα και το βάδισμα των γυναικών.
Φτάνοντας στον 20ο αίωνα εμβληματικοί δημιουργοί όπως η Gabrielle Chanel χρησιμοποιούν νέα, πιο ελαφριά υλικά και κονταίνουν την γυναικεία φούστα. Οι γυναίκες απελευθερώνονται σωματικά και κοινωνικά. Αποκτούν φωνή και δικαίωμα της γνώμης τους και της ανεμπόδιστης κίνησης τους. Στα ‘50s και τα ‘60s εισάγεται το ready-to-wear, οι μίνι φούστες και τα μπικίνι. Το σώμα είναι πλέον εντελώς απαλλαγμένο από περιοριστικά ρούχα και νοοτροπίες.
Αθλητισμός και μόδα
Μετά τα 80s η φυσική άσκηση γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν την γυμναστική στην καθημερινή τους ρουτίνα. Η μόδα ακολουθεί την τάση με τις στυλιζαρισμένες σιλουέτες του Mugler και τα αθλητικά σύνολα με στρας της Sonia Rykiel. Την δεκαετία του 1990 ο οίκος Chanel παρουσιάζει ένα σύνολο με λαμπερές παγιέτες συνδυάζοντας για πρώτη φορά τον αθλητισμό με την υψηλή μόδα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα trainers με τα εμβληματικά All Star και το πρώτο παπούτσι μπάσκετ που κατασκευάστηκε το 1923.
Κείμενο, Πηνελόπη Παπανικολάου.