Sustainable Style Manual: Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη

Sustainability Style Manual: Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη

Sustainability, ανακύκλωση και πράσινη μόδα. Τρεις λέξεις που βλέπουμε παντού πλέον. Η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την απόκτηση “οικολογικής συνείδησης” στην μόδα έχει γίνει καραμέλα. Ακούγονται πολλά. “Μα εγώ δεν αγοράζω από fast fashion συνέχεια, μόνο όταν έχει εκπτώσεις”. Ή το άλλο παραμύθι, “η second hand μόδα είναι πιο χρονοβόρα, μόνο κουρέλια βρίσκω σε thrift stores”. Μήπως ήρθε η ώρα της πραγματικής αφύπνισης και να αφήσεις τις δικαιολογίες στην άκρη; Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις εύκολα και απλά ώστε να αλλάξεις τις συνήθειες σου μέσα από ένα Sustainable Style Manual.

Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαίνονται. Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι η βιώσιμη προσέγγιση παντού αλλά κυρίως στην μόδα είναι τρόπος ζωής. Μια μικρή δέσμευση που όμως δεν σε σταματά από το χτίσιμο μιας στυλάτης και ενδιαφέρουσας γκαρνταρόμπας. Όταν παίρνεις την απόφαση να αλλάξεις τις συνήθειες σου στα ρούχα έρχεσαι αντιμέτωπη με την ερώτηση “Θέλω η γκαρνταρόμπα μου να έχει χαρακτήρα και λειτουργικότητα ή να αγοράζω trendy ρούχα που στο επόμενο πλύσιμο θα έχουν χαλάσει;” Αν τείνεις προς το πρώτο, σου έχουμε μερικά βήματα για να σου κάνουμε την ζωή πιο εύκολη. Aς μην ξεχνάμε ότι ο βασικός μας στόχος είναι να βρούμε λειτουργικά κομμάτια. Δηλαδή ρούχα με μεγάλη διάρκεια ζωής που ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στο style της καθεμίας.

Sustainable Style Manual: Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη

Τα πρώτα βήματα

Όπως σε όλα, έτσι και στο Sustainable Style Manual, πάντα προτείνω ένα βασικό και σημαντικό step για αρχή. Eιλικρίνεια με τον εαυτό σου. Τι ρούχα σου τραβάνε την προσοχή, και ποια παλέτα χρωμάτων σου ταιριάζει; Τι είδους ρούχα φοράς στην καθημερινότητα σου και ποια βρίσκεις λειτουργικά; Σίγουρα το να ξέρεις τι θέλεις είναι απίστευτα σημαντικό. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πιο καλά τον ρόλο της μόδας στην ζωής σου.

Όποιος και αν είναι αυτός ο ρόλος, σίγουρα μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πράσινης μόδας. Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα τι θέλεις σκέψου ότι για να χτίσεις βιώσιμη ντουλάπα δεν κάνεις recreate τις γκαρνταρόμπες των αγαπημένων influencer και τάσεων. Αλλά reinvent εσένα και το δικό σου στυλ. Είναι θέμα δημιουργικότητας και προσωπικότητας.

Εξωτερική βοήθεια

Αφού έχεις βρει τι σου ταιριάζει, ήρθε η ώρα να ψάξεις που θα βρεις τα κατάλληλα κομμάτια για το δικό σου στυλ. Για την επίτευξη μιας ενδιαφέρουσας και βιώσιμης ντουλάπας, αναζήτησε second hand μαγαζιά, resell εφαρμογές και φυσικά κάνε μια εξερεύνηση στην ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς. Αν αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο στα μάτια σου, ψάξε εταιρίες με ρούχα που χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά, ή μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν με αγάπη ιδιαίτερα κομμάτια που να ταιριάζουν σε εσένα.

Σε περίπτωση που και αυτή η επιλογή σου φαίνεται ακριβή θυμήσου ότι ο βασικός στόχος είναι η επένδυση σε κομμάτια που θα έχεις για χρόνια. Σημαντικό είναι να κατανοήσεις ότι αυτή η αλλαγή στην σχέση σου με τα ρούχα και στο να δημιουργήσεις μια πιο sustainable ντουλάπα, δεν θα γίνει σε ένα βράδυ. Take it slow.

Το ίδιο το ρούχο χρειάζεται… αγάπη

Η διάρκεια ζωής ενός ρούχου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην φροντίδα που δέχεται. Αφού έχεις πάρει την απόφαση να κάνεις μια γενναία στροφή προς τη βιωσιμότητα, είναι σημαντικό να προσέχεις τα ρούχα που έχεις ήδη στην ντουλάπα σου. Μελέτησε προσεκτικά την ετικέτα φροντίδας σε κάθε κομμάτι και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες.

Αν κάποιο ρούχο σου έχει χαλάσει μην διαστάσεις να το επιδιορθώσεις σε μόδιστρους ή ακόμα και μόνη σου βλέποντας tutorial που υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο. Αν βρίσκεσαι σε περίοδο που ψάχνεις καινούργια κομμάτια, τότε επίλεξε ρούχα είτε από ανακυκλωμένα υλικά, ή από υλικά που δεν χαλάνε εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να ευχαριστηθείς το κάθε ρούχο για πολύ καιρό, αλλά και να οριοθετήσεις το στυλ σου.

Πάντα υπάρχει χώρος για δημιουργικότητα

Στην προσπάθεια να αντιληφθείς κάθε λεπτομέρεια του Sustainable Style Manual δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τη διάθεσή σου για πειραματισμό. Μη διστάσεις να βρεις μόδιστρους που μπορούν να σου φορμάρουν παλαιότερα κομμάτια δίνοντας τους φρέσκο χαρακτήρα και νέα λειτουργία.

Σε αυτό το σημείο της στροφής προς την ιδανική βιώσιμη ντουλάπα, θα αναπτύξεις πιο στενή σχέση με το κάθε ρούχο αλλά και με την μόδα γενικότερα. Αν νιώθεις έτσι, μια πολύ δημιουργική αλλά και βιώσιμη συνήθεια στην οποία σίγουρα θα εθιστείς είναι να σχεδιάζεις αλλά και να φτιάχνεις δικά σου ρούχα. Έτσι θα δεις το πάθος για την μόδα να φουντώνει και ταυτόχρονα θα δημιουργήσεις κομμάτια που φωνάζουν το όνομα σου.

Η μόδα είναι κύκλος

Αμφιβάλλω για το ότι κάποια στιγμή θα θέλεις να αποχωριστείς ρούχα που με τόσο κόπο απόκτησες. Θα υπάρξουν σίγουρα φορές όμως που θα νιώσεις ότι ένα ρούχο έχει τελειώσει για σένα. Και αυτό δεν είναι κακό. Δώσε τα ρούχα που δεν σε ενδιαφέρουν πια σε φίλες σου ή πούλησε τα σε εφαρμογές αγοραπωλησίας.

Αν παρόλα αυτά τα ρούχα δεν “πουλάνε” στις εφαρμογές, μπορείς να τα δωρίσεις σε άτομα που έχουν ανάγκη. Το σημαντικό είναι να μην αγοράζεις με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα τα πουλήσεις. Αλλά πάντα υπάρχει και αυτή η πιθανότητα. Ο κόσμος της μόδας είναι κατά βάση συλλογικός, η αλλαγή όμως γίνεται ατομικά. Οπότε μην το σκέφτεσαι, κάνε το πρώτο βήμα.


Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.

@respeccte

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ