Μία ανάσα πριν το τέλος του 2022 η Dame Vivienne Westwood αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας τεράστιο κενό στη βιομηχανία της μόδας. Με την καριέρα της να μετρά σχεδόν παραπάνω από μισό αιώνα δημιουργίας, η μητέρα της πάνκ υποκουλτούρας, διαμόρφωσε την ταυτότητα της διεθνούς και της βρετανικής μόδας. Δημιούργησε το στιλ όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα.
Τόσο μεγάλη είναι η κληρονομιά της σχεδιάστριας, η οποία άλλαξε τα δεδομένα, πήγε κόντρα στους καθωσπρεπισμούς και πάντρεψε τη μόδα με τη μουσική. Η british fashion σκηνή αλλά και ολόκληρος ο κόσμος της μόδας έχασε μία εκκολαπτόμενη προσωπικότητα και μία σχεδιάστρια με κότσια. Ποια ήταν όμως η ζωή της αγαπημένης Punk Dame;
Από δασκάλα σε αυτοδίδαχτη fashion designer
Η Vivienne Isabel Swire όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 8 Απριλίου το 1941 στο χωριό Tintwistle, Derbyshire της Μεγάλης Βρετανίας. Οι γονείς της ήταν άνθρωποι της εργατικής τάξης. Αυτοδίδακτη σχεδιάστρια, δίχως να κατέχει κάποια εκπαίδευση στη μόδα, η Vivienne έμαθε να σχεδιάζει πειραματιζόμενη πάνω σε πατρόν και μεταχειρισμένα ρούχα που έβρισκε σε διάφορες αγορές του Λονδίνου.
Το 1961 απροσδόκητα σε ένα χορό γνωρίζει τον πρώτο της σύζυγο Derek Westwood και τον παντρεύεται ένα χρόνο αργότερα, φορώντας φυσικά μία δική της δημιουργία. Εκείνη την περίοδο η Vivienne εργαζόταν ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο ενώ παράλληλα δημιούργησε τη δική της σειρά από κοσμήματα τα οποία και πουλούσε στην αγορά Portobello Road στο Λονδίνο.
Γνωρίζοντας τον Malcolm McLaren
To 1967 η Vivienne γνωρίζει και παντρεύεται το μάνατζερ συγκροτημάτων Malcolm McLaren και μαζί αποκτούν ένα γιό τον Joseph Corre. Οι δυό τους ανοίγουν τέσσερα χρόνια αργότερα μία μπουτίκ ρούχων, με την επωνυμία Let It Rock στην περιοχή King’s Road στο Λονδίνο. Πουλούσανε vintage κοστούμια δεκαετίας του 50’ και δημιουργούσανε αναρχικά ρούχα, t-shirt με πολιτικά μηνύματα και teddy boy παντελόνια. Η εκτόξευση ήρθε λίγο αργότερα όταν ανέλαβαν να φτιάξουν τα κοστούμια του πανκ συγκροτήματος Sex Pistols.
Ο τίτλος της Βρετανίδας Punk Queen
Τα προκλητικά και για ορισμένους αμφιλεγόμενα σχέδια της Vivienne ανέδειξαν την πάνκ μόδα και την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό. Χωρίς αμφιβολία της ανήκε ο τίτλος της punk queen και δεν απολογήθηκε ποτέ για τις επαναστατικές τις ιδέες. Ήθελε απλώς να κάνει τη μόδα καλύτερη. To 2016 όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη της για Βρετανικό περιοδικό i-D, πως αισθάνεται για τον εαυτό της ως “icon’” η ίδια περήφανα δήλωσε “Δεν με ενδιαφέρει να είμαι icon, θέλω απλά να σώσω τον κόσμο και να έχω μία ζωή. Είναι ένα από τα σλόγκαν μου “Αφήστε την επόμενη γενιά να αποκτήσει μία ζωή’’.
Ρούχα που άλλαξαν τη βιομηχανία της μόδας
Η πρωτοποριακή εξέλιξη συνεχίστηκε με την ίδια να σχεδιάζει όλο και περισσότερα avant – garde κομμάτια. Κρινολίνα, έντονα κοψίματα στα ρούχα και ξαφνικά το γυμνό δέρμα γίνεται μία fashion statement επιλογή. Το πρώτο επίσημο fashion show της Westwood έγινε το 1981. Συγκεκριμένα την κολεξιόν της “Pirates” εμπνευσμένη από τους δανδήδες του 18ου αιώνα. Ως αυθεντική επαναστάτρια, η Vivienne πάντα προσπαθούσε να σοκάρει μέσα από τις δημιουργίες της.
Όπως δήλωσε και η ίδια για τις κολεξιόν της “Άλλαξε την εμφάνιση των ανθρώπων”. To 87’ σχεδιάζει τον θρυλικό κορσέ “Άγαλμα της Ελευθερίας” και δημιουργεί η ίδια την τάση να φοριούνται τα εσώρουχα ως κανονικά ρούχα. Δεν υπήρχε χώρος για κομφορμισμούς στα σχέδια της Vivienne μονάχα η αίσθηση της ελευθερίας ή πιο σωστά της απελευθέρωσης. Δεν θα ξεχάσουμε την δήλωση της ότι “το γούστο είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Νομίζω ότι είναι πιο σπάνιο από την ευφυία. Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι γούστο”.
Μία σχεδιάστρια με όραμα και η στροφή στην κλιματική κρίση
Μέσα σε λίγα χρόνια το σχεδιαστικό έργο της Vivienne μετατράπηκε σε μία επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων. Το ένα κατάστημα άρχισε να διαδέχεται το άλλο. Κατά τη δεκαετία του 2000 στρέφει το ενδιαφέρον της στην κλιματική αλλαγή και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Λάνσαρε ολόκληρες κολεξιόν γύρω από αυτό. Στην εκδήλωση boF VOICES το 2021 η Westwood δίνει μία αφοπλιστική ομιλία τονίζοντας ότι “οι κυβερνήσεις θα συντρίψουν ολόκληρη την ανθρωπότητα αντί να υποταχθούν στο λαϊκό αίτημα για ειρήνη. Αύριο είναι αργά. SOS”.
Κάτι παραπάνω από σχεδιάστρια, η Vivienne Westwood δημιούργησε το 92’ παντρεύτηκε τον τελευταίο της σύζυγο και πρώην μαθητή της Andreas Kronthaler και μαζί συνέχισαν μέχρι και τις τελευταίες της στιγμές να κυνηγούν το όνειρο της. Εμείς θα τη θυμόμαστε ως τη γυναίκα που ταρακούνησε ένα ολόκληρο σύστημα μόδας βάζοντας απλά την ανυπότακτη ελευθερία της πάνω από όλα.
Κείμενο Αναστασία Αλμύρα.