Η πολυβραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας αλλά και των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στην πόλη του φωτός, έχει με το Παρίσι μια σχέση καρμική. Η ίδια νοιώθει 100% Ελληνίδα, αλλά φέρει και έναν αέρα παριζιάνικης κομψότητας. Στην περίπτωσή της, δεν ξέρεις αν ήταν εκείνη που επέλεξε το Παρίσι ή αν ήταν η μαγική αυτή πόλη που την ξεχώρισε και την κάλεσε κοντά της. Η Ντίνα Νικολάου μάς ξεναγεί αποκλειστικά στο δικό της Παρίσι, στο οποίο ζει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.
Δυναμική προσωπικότητα, συγγραφέας με πολλά πρωτότυπα βιβλία στο ενεργητικό της, στα ελληνικά, αλλά και στα γαλλικά, εκδόσεις μοναδικές από τον σημαντικό γαλλικό οίκο Hachette, με επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές και στις δύο χώρες, η Ντίνα Νικιολάου είναι μια αεικίνητη δημιουργός γεύσεων που βάζει τη σφραγίδα της σε ό,τι κάνει. Μαζί με την αδελφή της Μαρία διευθύνουν στο Παρίσι το βραβευμένο και ξεχωριστό εστιατόριο Evi Evane, αποκλειστικά ελληνικής γαστρονομίας, που το 2025 συμπληρώνει είκοσι χρόνια λειτουργίας, καθώς και πέντε delicatessen, με αποκλειστικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, που έρχονται από την Ελλάδα.

“Η Γαλλία είναι η δεύτερη πατρίδα μου”
“Είμαι στη Γαλλία από 21 ετών. Δεν είναι για μένα μια χώρα που έτυχε να περάσω ή έμεινα μερικά χρόνια. Είναι η δεύτερή μου χώρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορώ να τη συγκρίνω με την ελληνικότητά μου ή με την αγάπη που έχω για την Ελλάδα. Η Γαλλία μάς έχει υιοθετήσει επαγγελματικά με τη Μαρία, την αδελφή μου, εδώ και πολλά χρόνια, σε μια εποχή που πήγαμε να ανατρέψουμε τι σημαίνει ελληνική κουζίνα για τους Παριζιάνους. Στο Παρίσι συνάντησα τον άντρα μου, παντρεύτηκα, έκανα τα παιδιά μου, εκεί έμαθα να λειτουργώ επαγγελματικά”, λέει η Ντίνα Νικολάου
Δώδεκα χρονών πάτησα το πόδι μου πρώτη φορά, όταν ήρθα να επισκεφθώ τον θείο μου, πολύ αγαπημένο πρόσωπο, που ξεκίνησε από το χωριό μας την Κυρτώνη Φθιώτιδας και έχει κάνει μεγάλη εταιρεία pret-à-porte στο Παρίσι. Τον είχα ως παράδειγμα. Είχε έρθει στο Παρίσι, τα έκανε όλα μόνος του και πέτυχε. Ήταν αυτοδημιούργητος. Αν και ήμουν παιδί, ένιωσα ότι το Παρίσι ήταν η πόλη μου, σαν να ήμουν πάντα εκεί.
Κάτι μαγικό έγινε. Αργότερα ήρθα για να κάνω μεταπτυχιακά στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ. Είχα τέτοιο πάθος με τη Γαλλία, που έμαθα τη γλώσσα τους πολύ γρήγορα. Ό,τι αγγλικά γνώριζα σαν να διαγράφηκαν από τη μνήμη μου. Το Παρίσι ήρθε και κόλλησε πάνω μου σαν δεύτερο δέρμα. Ήταν έρωτας με την πρώτη επίσκεψη.

“Το Παρίσι είναι για μένα σταθμός που άλλαξε τα πάντα στη ζωή μου”
“Την επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μαγειρική τη χρωστάω στο Παρίσι. Έπαθα έρωτα με τη γαλλική γαστρονομία. Άνθιζαν τότε τα γαλλικά bistro και οι brasserie. Ήταν μαγευτικά. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού. Έπεσα με τα μούτρα.
Θέλησα να τους δείξω τι σημαίνει ελληνική κουζίνα, δίνοντας έμφαση στις τοπικές κουζίνες, που έχουν εξαιρετικά μεγάλο πλούτο. Γι’ αυτό και έχω βγάλει ένα βιβλίο για την Κρήτη, το “Crete -La cuisine Authentique”, ένα ακόμα για τη Σύρο μαζί με τη γαστρονομία του Πηλίου, καθώς ήθελα να δείξω την ορεινή κουζίνα και την κουζίνα της θάλασσας. Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησα στη Γαλλία ήταν το “Grece cuisine familial et traditionnelle”, που ήταν η δική μου ελληνική κουζίνα, αυτή με την οποία μεγάλωσα” αποκαλύπτει η Ντίνα Νικολάου.
“Πάντα στόχευα στην εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη Γαλλία. Δεν γίνεται να κάνεις ελληνική κουζίνα, χωρίς ελληνικά προϊόντα. Ήταν ουσιαστική δουλειά και δεν είχα βοήθεια από κανέναν. Τώρα έχουν αρχίσει όλοι να μιλάνε για τον γαστρονομικό τουρισμό. Θεωρώ ότι το πιο καλό που έχω κάνει στην Ελλάδα είναι ότι έχω ενδυναμώσει πολύ τις εξαγωγές των ελληνικών, παραδοσιακών προϊόντων διατροφής στη Γαλλία. Mε ενδιαφέρει το ελληνικό προϊόν να έχει τη θέση του στο εξωτερικό και η ελληνική κουζίνα να στέκεται με αξιοπρέπεια” δηλώνει η σεφ.

“Tο εστιατόριο μου εμπεριέχει μια φιλοσοφία γύρω από την ελληνική μαγειρική”
“Το Evi Evane, το εστιατόριο μου, εμπεριέχει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την ελληνική μαγειρική και τα ελληνικά προϊόντα. Ταυτίζεται με την Ελλάδα” τονίζει η Ντίνα Νικολάου. “Για μας είναι οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί, εγώ, η αδελφή μου, ο άντρας της και οι κόρες της, που μπήκαν στην επιχείρηση. Ανοίξαμε πρώτα το εστιατόριο και ύστερα τα πέντε delicatessen, που βρίσκουν μεγάλη αποδοχή από τους Γάλλους. Για μένα είναι δικαίωση. Η πιο δύσκολη αγορά του κόσμου είναι η Γαλλία” προσθέτει η σεφ.
“Οι Γάλλοι έχουν άλλη αίσθηση με το φαγητό. Είναι εκπαιδευμένοι στο να τρώνε σωστά. Εμείς τους μάθαμε να παίρνουν από τα delicatessen μας φαγητό για όλη την ημέρα. Ξεκινούν το πρωί επιλέγοντας από 18 διαφορετικές πίτες, αλμυρές και γλυκές, που έχουμε. Επίσης είναι πολύ χορτοφάγοι. Τους αρέσει να συνδυάζουν την πρωτεΐνη με λαχανικά ή με μια σαλάτα. Ακόμα τους αρέσει ό,τι είναι μακριά από τη δική τους γαστρονομική κουλτούρα. Προσέχουν πολύ τη διατροφή τους. Ξέρουν να τρώνε και αν τους κερδίσεις, μετά δεν τους χάνεις”.

Η επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στην Ελληνική και Γαλλική τηλεόραση
“Μου αρέσει η τηλεόραση, είναι λαϊκό μέσον. Έχει μια δύναμη αδιαπραγμάτευτη. Είναι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο. Κάνω τηλεόραση 22 χρόνια σε Ελλάδα και Γαλλία. Θυμάμαι μια σειρά εκπομπών μου στον ΣΚΑΪ “Ένα τραπέζι Ελλάδα”, μια travel food εκπομπή, όπου είχα ταξιδέψει σε 92 διαφορετικούς προορισμούς! Επίσης έχω κάνει εκπομπή στην γαλλική τηλεόραση με τίτλο “Μa cuisine Greque”. Το “Open Kitchen” είναι η καθημερινή μου εκπομπή στις 16:50, στο Open, όπου παρουσιάζω απλά νόστιμα πιάτα και γαστρονομικές προτάσεις” αναφέρει η Ντίνα Νικολάου.
Κεντρική φωτογραφία, Υohann Borel.
Το απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Ντίνα Νικολάου στη Δέσποινα Σαββοπούλου δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Δεκεμβρίου 2024.