H εταιρεία Paul Smith είναι 54 ετών και δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κούρασης. O Sir Paul Smith όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει αµέτρητα βραβεία και διακρίσεις, έχει γράψει βιβλία, έχει συνεργαστεί µε αρκετούς µεγάλους καλλιτέχνες και µε πολλά επώνυμα brands. Ένας σχεδιαστής άξιος να έχει τον τίτλο του Sir. Το “Classic with a twist” είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας το Smith στον σχεδιασµό. “Η φράση αυτή έχει υπερχρησιµοποιηθεί, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσω αυτό που κάνω: εξαιρετική ποιότητα, καλές αναλογίες, καλοφτιαγµένα πράγµατα και πάντα µε µια δόση χιούµορ”, εξηγεί o Paul Smith.
“Θέλω οι συλλογές μου να είναι μοντέρνες, αλλά ταυτόχρονα διαχρονικές”
H σειρά επίπλων “Everyday Life”, που περιλαµβάνει καναπέ, πολυθρόνα, πουφ, τραπεζάκι σαλονιού και δερµάτινη banquette, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε συνεργασία µε την Boffi/De Padova. Η ποιότητα είναι αντίστοιχη µε ό,τι θα περίµενε κανείς από ένα κοστούµι Paul Smith. Οι συλλογές περιλαµβάνουν ριχτάρια και αξεσουάρ, όλα µε prints που φέρουν την υπογραφή του: Ζιγκ-ζαγκ ραφές, πέτρινες επιφάνειες χαραγµένες µε τις χαρακτηριστικές ρίγες του και δέρµα.
“Θέλω οι συλλογές µου να είναι µοντέρνες. Tαυτόχρονα όμως, θέλω να είναι διαχρονικές και άνετες”, προσθέτει ο Smith για τα υλικά που χρησιµοποιεί, όπως τα ανακυκλωµένα φτερά και οι ίνες των σπόρων καπόκ στις επενδύσεις. “Όταν καθίσεις στη άκρη ενός καναπέ Paul Smith, απλώς δεν θέλεις να σηκωθείς. Οι συλλογές για το σπίτι µε αντιπροσωπεύουν απολύτως. Είναι εντελώς εγώ. Πάντα βασίζοµαι στην εµπειρία χρόνων παρατήρησης σχετικά µε την αναλογία και την κλίµακα που έµαθα στη ραπτική. Το ίδιο ισχύει και για τη µείξη ακατέργαστων και λείων επιφανειών, φωτεινών και σκοτεινών χρωµάτων”. Σηµαντικότατο ρόλο παίζει και η εργονοµία, “για να ταιριάζει και στο δικό µου ψηλό σώµα”, δηλώνει χαµογελώντας.
“Ο πατέρας μου, μου έμαθε την τέχνη της ευελιξίας στη δουλειά”
Γεννηµένος στο Nottingham το 1946, ο Paul Smith, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη µόδα όταν ο πατέρας του τον έστειλε να δουλέψει σε µια γειτονική αποθήκη ρούχων. “Ο πατέρας µου µου έµαθε την τέχνη της ευελιξίας στη δουλειά”, λέει και πράγµατι συχνά τον βλέπουµε να µιλάει στους πελάτες των καταστηµάτων του, να δίνει προσωπικές συµβουλές και βεβαίως να κάνει πωλήσεις. “Αρχικά ήθελα να γίνω ποδηλάτης. Μετά από διάφορα σοβαρά ατυχήµατα και πολλά σπασµένα κόκαλα αποφάσισα να ασχοληθώ µε τη µόδα.
Ανακάλυψα την pub Bell Inn, όπου σύχναζαν οι φοιτητές του γειτονικού πανεπιστηµίου Τέχνης. Γρήγορα γνώρισα το έργο του Warhol, και του Kandinsky καθώς και τη µουσική των Rolling Stones και του Miles Davis. Εµπνέοµαι από τα πάντα. Λατρεύω τη δουλειά του Matisse, τους πίνακες των καταπληκτικών λουλουδιών του Fantin-Latour και την εντυπωσιακή πυκνότητα των πλούσιων χρωµάτων του Rothko. Στη συλλογή µου έχω έργα των Degas, Picasso, Hockney και Warhol και ένα µικρό άγαλµα του Henry Moore.
Ως προσωπική καλλιτεχνική έκφραση, ασχολούµαι µε τη φωτογραφία. Από έντεκα χρονών, την εποχή που ο πατέρας µου –εραιτέχνης φωτογράφος– µου αγόρασε µια φωτογραφική µηχανή. Μου έδειξε πώς να φωτογραφίζω και πώς να εµφανίζω τα φιλµ. Την εποχή του Bell Inn, γνώρισα τη σύντροφό µου Pauline Denyer. Μου τόνωσε την αυτοπεποίθηση και το 1970 άνοιξα το πρώτο κατάστηµα µόδας στο Nottingham, µε ρούχα γνωστών σχεδιαστών. Στην πορεία προστέθηκαν οι πρώτες συλλογές ανδρικών ενδυµάτων που σχεδίασα”.
“Κάποια στιγμή είδα γυναίκες να αγοράζουν ανδρικά ρούχα και εξεπλάγην”
Το 1977 ο Paul Smith αγοράζει µια εγκαταλειµµένη αποθήκη στο Covent Garden παίρνοντας τραπεζικό δάνειο £15.000. Η αποθήκη µεταµορφώνεται στο πρώτο του κατάστηµα στο Λονδίνο και στα µέσα της δεκαετίας του 1980 ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας φτάνει τα £2 εκατ. Το 1994 λανσάρει την πρώτη συλλογή γυναικείων ρούχων του. “Μέχρι τότε οι γυναίκες δανείζονταν από τους άντρες τους κοµµάτια Paul Smith. Κάποια στιγµή είδα γυναίκες να αγοράζουν ρούχα µου (ανδρικά) και εξεπλάγην” αναφέρει ο Βρετανός σχεδιαστής.
“Ανακαλύψαµε ότι το 15% των πωλήσεών µας γινόταν από γυναίκες. Αγόραζαν πουκάµισα, πουλόβερ και σακάκια, όχι µόνο στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Για τις γυναικείες συλλογές µου ζητούσα τη γνώµη όλων των γυναικών που γνώριζα, ακόµα και της καθαρίστριας. Στην αρχή σχεδίαζα µόνο γυναικεία κοστούµια, σήµερα οι συλλογές είναι ολοκληρωµένες. Γι’ αυτές τις συλλογές χρησιµοποιώ µαλακότερα υφάσµατα και δίνω µεγαλύτερη έµφαση στις γραµµές του σώµατος. ∆εν προσπαθώ να δηµιουργήσω ανατρεπτικά ρούχα, αλλά ενδύµατα που οι γυναίκες χαίρονται να φορούν”.
“Το γραφείο μου μοιάζει με παιδικό σταθμό”
Ο προσωπικός χώρος του Paul Smith στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στο Covent Garden είναι σαν ένα µουσείο. Είναι γεμάτο με αντικείµενα, βιβλία, περιοδικά, παιχνίδια και έργα τέχνης, που όλα αυτά µαζί ενέπνευσαν τις δηµιουργίες του τα τελευταία 54 χρόνια. Γιαπωνέζικα περιοδικά µόδας, πλαστικές πάπιες, vintage γραβάτες, κλασικοί pop δίσκοι και ένα σωρό περίεργα αντικείµενα απέσπασαν την προσοχή του στη διάρκεια του χρόνου και στα πολλαπλά ταξίδια του. “Το γραφείο µου µοιάζει µε παιδικό σταθµό. Με εµπνέει όµως αφάνταστα γιατί ταιριάζει µε τον τρόπο που σκέφτοµαι”, εξηγεί ο σχεδιαστής.
Το µυαλό του είναι φανερά ευρηµατικό. Με έξυπνες ιδέες και πολύ χιούµορ, σχεδιάζει όχι μόνο γυναικεία και ανδρικά ρούχα, αλλά και βιτρίνες καταστηµάτων, εσωτερικούς χώρους, διαφηµιστικές καµπάνιες και καθετί που µπορεί να γίνει πεδίο έκφρασης. “Με ρωτούν συχνά τι µε παρακινεί στη δουλειά µου. Τι µε κάνει αυτό που είµαι. Δυσκολεύοµαι να απαντήσω, γιατί σπανίως αναλύω τις σκέψεις µου. Άλλωστε, δεν έχω τον χρόνο για τέτοιου είδους πολυτέλειες”.
Κάνω παράλληλα πολλά διαφορετικά πράγµατα. Νοµίζω ότι το πρόβληµα ή το πλεονέκτηµα µε εµένα είναι ότι µε ενδιαφέρουν όλα, τα πάντα, οι ιδέες, τα αντικείµενα, οι συζητήσεις. Γι’ αυτό και το γραφείο µου είναι έτσι όπως είναι, µια ανάµειξη δηλαδή διαφόρων ασυνήθιστων αντικειµένων. Γιατί θέλω να ξέρω πώς δουλεύει το καθένα, πώς σκεφτόταν το µυαλό του ανθρώπου που το σχεδίασε. Νοµίζω ότι στη δουλειά µου µε βοηθάει πολύ το ότι είµαι έτσι. Γιατί δεν είµαι µόνο σχεδιαστής, αλλά και διευθυντής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Paul Smith.”
Το απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Paul Smith στην Νταϊάνα Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο περιοδικό Maison & Décoration Καλοκαίρι 2024.