Τη μέλισσα, “σύμβολο υγείας, αλληλεγγύης και ενότητας”, επέλεξε ως το νέο της γούρι για το 2024 η διακεκριμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αρχαιολόγος Πολίνα Σαπουνά-Έλλις, ιδρύτρια της Pollina Ellis. Η πορεία της στην αρχαιολογία έχει σαφώς επηρεάσει τα σχέδιά της και αυτό είναι φανερό στα κοσμήματά της. Η Πολίνα Έλλις εμπνεύστηκε το γούρι από το χρυσό μινωικό κόσμημα “Μέλισσα των Μαλίων” (1800-1700 π.Χ.). Από την ένωση και την αντιθετική συμμετρία δύο μελισσών προκύπτει η απόλυτη αρμονία.
H μέλισσα ως πηγή δημιουργίας
“Η μέλισσα εκφράζει όλα αυτά που ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω και να ευχηθώ για το 2024”, λέει η Πολίνα Σαπουνά-Έλλις στο Beauté. “Όλες μαζί οι μέλισσες σε συνεργασία, δημιουργούν ένα θαύμα και είναι πηγή ζωής. Μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα η “ισχύς εν τη ενώσει” που προβάλλω σε όλες τις συλλογές μου. Η ευχή μου είναι να συνδεθούμε ουσιαστικά. Να συνεργαστούμε για έναν κοινό σκοπό: Να σώσουμε τη φύση μας, το δάσος, το νερό, τον αέρα.
Η καταστροφή που γίνεται εδώ και χρόνια και ειδικά αυτό το καλοκαίρι, με ώθησε να θέλω να εξυμνήσω αυτό το θαυμάσιο πλάσμα που δίνει ζωή. Από την αρχαία ελληνική μυθολογία, με θεμελιώδη ρίζα της τον μινωικό πολιτισμό, η μέλισσα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό ιερό σύμβολο. Σύμφωνα με έναν κρητικό μύθο, ήταν τροφός του νεαρού Δία και συνδεόταν με τη γονιμότητα και την αφθονία.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξαφάνιση της μέλισσας θα σημάνει και την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Με αφορμή την περιβαλλοντική κρίση από την οποία απειλούνται και οι μέλισσες είναι σημαντικό να διδαχθούμε από τον μαγικό τρόπο που αυτές επιβιώνουν. Μέσα από την τέλεια δομημένη κοινότητά τους δημιουργούν ένα πολυσχιδές “θαύμα” και παράδειγμα συμβίωσης.”
H επιρροή των σπουδών αρχαιολογίας στα κοσμήματα της Polina Elis
“Κατ’ αρχάς η αρχαιολογία σε μαθαίνει τη συνεργασία. Nα είσαι κοντά στα ουσιαστικά, το χώμα, την ιστορία. Ειδικά η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τέχνη αποτυπώνονται σε όλη μου τη δουλειά. Η αρμονία και η ειρήνη του μινωικού πολιτισμού, οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές της τέχνης στα γεωμετρικά χρόνια, η δωρικότητα καθώς και η συμμετρία, ειδικά στα κλασικά χρόνια, είναι στοιχεία που διαπερνούν όλη μου την εικαστική φιλοσοφία. Τα σχέδιά μου μινώταυρος, tethrippon, antithesis, enosis, syndesis, καθώς και η μέλισσα φέτος εξυμνούν πάντα την αρμονία που προκύπτει από την ένωση.”
Oι σύγχρονες τάσεις στο κόσμημα
“Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ τάσεις και μόδα. Εγώ λειτουργώ ως καλλιτέχνις με την ψυχή μου. Το μόνο που πιστεύω ότι έχει αλλάξει είναι ότι ο κόσμος παλιά είχε τη γνώση και την ποιότητα να επιλέγει τέχνη. Kαι ένα ωραίο κόσμημα είναι τέχνη. Τώρα πια, στην εποχή που όλα τρέχουν με απίστευτες ταχύτητες και ο υπερκαταναλωτισμός επισκιάζει τα πάντα, οι άνθρωποι ίσως επιλέγουν πιο επιπόλαια. Υπάρχει και στο κόσμημα μια τάση να βγαίνουν κομμάτια από φτηνά υλικά για να φοριούνται εποχιακά.”
“To 2024 θα εξελίξω και έναν άλλον τομέα που άρχισα να αναπτύσσω από πέρυσι. Σχετίζεται με την κατασκευή μαρμάρινων χρηστικών έργων τέχνης αλλά και άλλα, που θα αποκαλύψω όταν βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Πιστεύω θα δείτε κάτι πολύ ωραίο από την Polina Ellis.”
Για το γούρι Melissa 2024 η Πολίνα Έλλις έχει δημιουργήσει κοσμήματα τόσο σε ασήμι όσο και σε χρυσό. Καθώς και χρηστικά αντικείμενα τέχνης από μάρμαρο.
Τα γούρια διατίθενται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο e-shop polinaellis.com καθώς και σε επιλεγμένους συνεργάτες.
Η συνέντευξη που παραχώρησε η Πολίνα-Σαπουνά Έλις στη Δέσποινα Σαββοπούλου δημοσιεύεται στο Beauté Δεκεμβρίου 2023.