Η Ελλάδα συνεχίζει να διαπρέπει στη διεθνή σκηνή της διασκέδασης, καθώς δύο από τα πιο αναγνωρισμένα αθηναϊκά bars, το Baba au Rum και το Line Athens, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα “World’s 50 Best Bars” για το 2024. H λίστα με τα καλύτερα bars του κόσμου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής τελετής απονομής των βραβείων στη Μαδρίτη της Ισπανίας έχοντας ως χορηγό το Perrier.
Στην 16η έκδοσή τους, τα βραβεία, ένωσαν και πάλι την παγκόσμια κοινότητα των μπαρ για να αναγνωρίσουν τις προσωπικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κοκτέιλ σκηνής. Αυτή η παγκόσμια διάκριση, είναι μια επιβεβαίωση της δημιουργικότητας, της δεξιοτεχνίας και της καινοτομίας που διαπνέει τον χώρο των αθηναϊκών μπαρ, με τα συγκεκριμένα δύο μαγαζιά να ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές γεύσεις, το ψαγμένο στιλ και την εμπειρία που προσφέρουν.
Baba au Rum: Σημείο αναφοράς στην αθηναϊκή σκηνή
Από τα πιο εμβληματικά μπαρ της Αθήνας, το Baba au Rum, κατάφερε με την ατμόσφαιρα, τη φιλοσοφία και την ποιότητα των ποτών του να βρεθεί στην ελίτ των καλύτερων μπαρ στον κόσμο για το 2024 κατακτώντας την 17η θέση. Από την ίδρυσή του, το μπαρ, έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία μοναδικών κοκτέιλ με βασικό στοιχείο το ρούμι, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη της μιξολογίας με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα από όλο τον κόσμο. Η φιλοσοφία του εμπνέεται από τον πολυδιάστατο κόσμο του ρουμιού, προσφέροντας εκλεπτυσμένες γευστικές επιλογές που αναδεικνύουν την ποικιλία και την ιστορία του δημοφιλούς αποστάγματος.
Οι πελάτες του Baba au Rum δεν απολαμβάνουν απλώς κοκτέιλ. Ταξιδεύουν σε έναν κόσμο αρωμάτων και γεύσεων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που ενσωματώνονται με μοναδικό τρόπο στα ποτά. Οι bartenders, χρησιμοποιούν φυσικά υλικά και εξωτικά συστατικά, δημιουργώντας πρωτοποριακές συνταγές που αντανακλούν τις τάσεις της σύγχρονης μιξολογίας.
Εκτός από τα μοναδικά κοκτέιλ, το Baba au Rum, έχει αναπτύξει μια ξεχωριστή κουλτούρα γύρω από το ρούμι, διοργανώνοντας τακτικά γευσιγνωσίες και θεματικές βραδιές που εστιάζουν στις γευστικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες του ποτού. Παράλληλα, οι επισκέπτες, απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα και τη φιλόξενη διάθεση του χώρου, ο οποίος είναι διαμορφωμένος με ρετρό αισθητική που παραπέμπει σε παλιότερες δεκαετίες. Η μοναδική του ταυτότητα, έχει καταστήσει το Baba au Rum όχι μόνο ως κορυφαίο σημείο συνάντησης για λάτρεις των κοκτέιλ αλλά και μια πλατφόρμα ανάδειξης νέων τάσεων στην καλλιτεχνική σκηνή του μπαρ, παραμένοντας διαχρονική επιλογή που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Line Athens: Πρωτοποριακή μιξολογία με έμφαση στα φυσικά υλικά
Αν και πρόκειται για καινούρια προσθήκη στη λίστα με τα αθηναϊκά bars, το Line Athens, ήδη κατάφερε να ξεχωρίσει και να μπει στη λίστα με τα κορυφαία μπαρ παγκοσμίως. Το Line το οποίο κατέκτησε στην 6η θέση στη λίστα του “World’s 50 Best Bars”, είναι γνωστό για την καινοτόμα προσέγγισή του στη μιξολογία και τον έντονο προσανατολισμό του προς τη χρήση φυσικών, τοπικών και φρέσκων υλικών. Αντλώντας έμπνευση από τη φιλοσοφία της “φάρμας στο ποτήρι”, οι δημιουργοί του Line, ακολουθούν μια μοναδική προσέγγιση στη δημιουργία των κοκτέιλ τους, που συνδυάζει οικολογική συνείδηση, βιωσιμότητα και υψηλή αισθητική.
Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το μπαρ να ξεχωρίζει είναι η εστίαση στη διαδικασία της ζύμωσης, της απόσταξης και της ωρίμανσης των υλικών που χρησιμοποιεί. Κάθε κοκτέιλ είναι αποτέλεσμα προσεκτικής επιλογής από πρώτες ύλες που προέρχονται από τοπικές φάρμες και μικρούς παραγωγούς, με το κάθε ποτό να αποτελεί μια αυθεντική αθηναϊκή εμπειρία. Το Line, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύει τοπικούς παραγωγούς και προσφέρει στους πελάτες του μια νέα διάσταση στη γεύση και την εμπειρία των κοκτέιλ.
Η διακόσμηση του χώρου, αντανακλά την πρωτοποριακή προσέγγιση του, με μια μινιμαλιστική, βιομηχανική αισθητική που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του μπαρ. Το Line δεν είναι απλά ένα μέρος για να πιεις ένα κοκτέιλ· είναι ένας χώρος όπου η τέχνη της μιξολογίας μετατρέπεται σε επιστήμη και δημιουργία. Δεν αποτελεί μόνο μια εμπειρία γεύσης αλλά και μια πολιτιστική πρόταση για το μέλλον της βιώσιμης κατανάλωσης.
Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.
Κεντρική φωτογραφία, Baba au Rum & Line Athens.