Η Πρωτοχρονιά είναι μια περίοδος αισιοδοξίας όπου οι περισσότεροι ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι η στιγμή που συνήθως παύουμε να επιθυμούμε ένα καλύτερο… παρελθόν και εστιάζουμε στον χρόνο που έρχεται. Ας αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο τρόπο το αισιόδοξο κλίμα των ημερών.
Επιθυμία για βελτίωση
Όταν αποφασίζουμε να βελτιωθούμε νομίζουμε ότι δουλεύουμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα που έχουμε. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία για βελτίωση δεν είναι η λύση, αλλά το ίδιο το πρόβλημα.
Κάθε φορά που αποφασίζουμε να χάσουμε λίγα κιλά παραπάνω ή να πάμε στο γυμναστήριο πιο συχνά εκείνο που πραγματικά λέμε στον εαυτό μας είναι ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Δεν είμαστε αρκετά λεπτοί, δεν είμαστε αρκετά καταρτισμένοι, δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι, δεν είμαστε αρκετά νέοι, δεν είμαστε αρκετά καλοντυμένοι… Η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.
Θύματα της αυτοκριτικής
Όλοι μας, κάνουμε κριτική στον εαυτό μας και ιδιαίτερα στις εξής περιστάσεις:
• Όταν συγκρινόμαστε με κάποιον άλλο. Φυσικά πάντα συγκρίνουμε μια μόνο ιδιότητά μας, με την αντίστοιχη του άλλου. Ποτέ δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να συγκρίνουμε όλη μας τη ζωή με όλη τη ζωή του άλλου.
• Κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις αποτυχίες μας. Η ζωή όμως δεν είναι μια κάθετη ευθεία πορεία. Χωρίς τις αποτυχίες μας δεν θα είχαμε φτάσει στις επιτυχίες μας διότι πολύ απλά μερικές φορές πετυχαίνουμε και τις υπόλοιπες μαθαίνουμε πώς να πετύχουμε στο μέλλον.
• Πιστεύουμε ότι πρέπει να μας αποδέχονται όλοι. Η καλύτερη στάση απέναντι στα πράγματα είναι το να μη ρωτάμε κανένα αν του αρέσουμε. Αντί να φερόμαστε σαν να λέμε: «Σας αρέσω; Πείτε τε μου;» καλύτερα είναι να αρχίσουμε να περιφέρουμε τον εαυτό μας σαν να λέμε: «Μου αρέσω. Δείτε τε με».
• Δεν έχουμε εκπληρώσει τα όνειρά μας. Ό,τι και να έχει συμβεί, το να ευχόμαστε να αλλάξει το παρελθόν μας είναι παράλογο. Όμως το παρόν είναι το παρελθόν του μέλλοντος. Καλύτερα να αρχίσουμε να δουλεύουμε από τώρα για ένα καλύτερο μέλλον. Εξάλλου δεν έχουμε κι άλλη επιλογή.

Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας
• Ας μην τον περιορίζουμε κι ας μην τον τιμωρούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φερόμαστε ανεξέλεγκτα και χωρίς πρόγραμμα. Απλώς μπορούμε να σκεφτόμαστε τι θέλουμε και όχι τι δεν θέλουμε. Για παράδειγμα, αντί να πω στον εαυτό μου να τρώει λιγότερο junk food μπορώ να του πω να τρώει περισσότερες σαλάτες και να το προγραμματίσω κατάλληλα.
• Επενδύστε σε ένα καλό ξεκίνημα της ημέρας. Ακόμη και αν χρειαστεί να ξυπνήσετε λίγο πιο νωρίς, θα πρέπει το πρωινό σας να αντανακλά μια όμορφη ημέρα. Φάτε κάτι υγιεινό, κάντε λίγα λεπτά ασκήσεις χαλάρωσης ή διαλογισμό, κάντε ένα αναζωογονητικό ντους, διαβάστε κάτι θετικό, ντυθείτε με κέφι, βάλτε λίγο άρωμα και όλα θα πάνε καλά.
• Γεμίστε το σπίτι με υγιεινά τρόφιμα. Αγοράστε φρούτα και φρέσκα λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, άπαχο τυρί, γιαούρτια, μέλι και γεμίστε το ψυγείο και την κουζίνα σας. Είναι πιο εύκολο να τα καταναλώσετε όταν υπάρχουν ήδη στο σπίτι.
• Βρείτε χρόνο για το χόμπι σας. Είτε σας αρέσει η ζωγραφική είτε η πεζοπορία πρέπει να τα εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Κάθε μέρα κάνουμε πράγματα τα οποία δεν είναι πραγματικά απαραίτητα. Αν σκεφτούμε πόσο απαραίτητο είναι για την ψυχική και σωματική μας υγεία ένα χόμπι, σίγουρα θα μπορέσουμε να βρούμε χρόνο να το κάνουμε.
Φροντίστε, βοηθήστε, χαμογελάστε
• Φροντίστε τον χώρο σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τον καθαρίζετε περισσότερο αλλά να τον αδειάσετε από πολλά αντικείμενα και έπιπλα έτσι ώστε να συμμαζεύεται και να καθαρίζεται γρηγορότερα. Καλύτερα ένα άδειο τραπέζι με ένα βάζο φρέσκα λουλούδια παρά ένα τραπέζι γεμάτο φωτογραφίες και διακοσμητικά.
• Βοηθήστε τους άλλους. Το να είμαστε εγωιστές δεν είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας. Πολλές μελέτες σχετικά με την ευτυχία επιβεβαιώνουν ότι όσοι προσφέρουν έστω και δυο ώρες την εβδομάδα στους συνανθρώπους τους αισθάνονται πολύ πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν το κάνουν.
• Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν αν δεν χαμογελάτε. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι όταν είμαστε ευτυχισμένοι χαμογελάμε. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Όταν χαμογελάμε συχνά, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.
Απόσπασμα από το άρθρο “Be Happy” της Μαρίας Κοκκίνου που δημοσιεύεται στο BEAUTE Ιανουαρίου.