Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και θεωρούμε ότι το καλό φαγητό είναι το ακριβό. Συνήθως συμβαίνει, αλλά ήρθε η ώρα να σας αποδείξουμε ότι με έναν καλό προγραμματισμό η τσέπη μας δεν αδειάζει τόσο και παράλληλα μπορούμε να φάμε υγιεινά!
Προγραμματίζοντας τα γεύματά σας, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά που είναι εντός εποχής και κόβοντας κάποιες άλλες συνήθειες που είναι λίγο πιο δαπανηρές, θα καταφέρετε και να παραμείνετε υγιής και να κάνετε οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα απλά μπορείτε:
*Αγοράστε λαχανικά και φρούτα. Αν μάλιστα μπορείτε γεμίστε και την κατάψυξή σας με μερικά από αυτά. Τα φασολάκια, ο αρακάς είναι για παράδειγμα δύο τροφές που μπορούν να μείνουν για πολύ διάστημα στην κατάψυξη και αποτελούν έξυπνη λύση κάθε φορά που θέλετε κάτι γρήγορο.
*Επιπλέον, φροντίστε να έχετε πάντα τα βασικά. Φέτα, τυρί, αλλαντικά και γιαούρτι είναι φθηνές και υγιεινές επιλογές. Όσον αφορά στα λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι και μαρούλι, αλλά και στα φρούτα, όπως μήλο, αχλάδια και μπανάνες, αυτά είναι ιδιαίτερα φθηνά και πολύ θρεπτικά.
*Αγοράστε εποχικά γιατί θα σας βγει πιο φθηνά. Αν μάλιστα αντί του super market, προτιμείστε να πάτε στην λαϊκή και θα δείτε πόσο πιο οικονομικές αγορές θα κάνετε.
Φρούτα
Μήλα: Αύγουστος -Νοέμβριος
Βερίκοκα: Μάιος -Ιούλιος
Κεράσια: Απρίλιος -Ιούλιος
Γκρέιπφρουτ: Ιανουάριος -Απρίλιος /Δεκέμβριος
Σταφύλια: Ιούλιος -Νοέμβριος
Πεπόνια: Ιούνιος -Οκτώβριος
Ροδάκινα: Μάιος -Οκτώβριος
Φράουλες: Μάρτιος -Νοέμβριος
Καρπούζια: Μάιος -Σεπτέμβριος
Λαχανικά
Αγκινάρα: Μάρτιος -Ιούνιος /Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος
Σπαράγγια: Φλεβάρης -Ιούνιος
Αγγούρια: Ιούνιος -Νοέμβριος
Πιπεριές: -Μάιος -Σεπτέμβριος
Μειώστε με υγιεινά τρικ τις ποσότητες κατανάλωσης: Υπάρχουν τρόφιμα που παρέχουν ευκολότερα αίσθημα κορεσμού. Φροντίστε για παράδειγμα η σαλάτα να καταλαμβάνει το μισό σας πιάτο (καθώς περιέχει φυτικές ίνες, που χορταίνουν). Ενδεχομένως, με αυτόν τον τρόπο να μειώσετε τα ποσά που ξοδεύετε για άλλες κατηγορίες τροφίμων.
Αξιοποιήστε όλα τα τρόφιμα: Μην πετάτε αυτά που μένουν, στα σκουπίδια. Χρησιμοποιήστε λαχανικά και κοτόπουλο της προηγουμένης μέρας, σε σούπες, σαλάτες ή ζυμαρικά.
«Κόψτε» την πείνα σας με έξυπνα και οικονομικά σνακ: Αντί να επιλέξετε κάποιο πρόχειρο και έτοιμο σνακ, υψηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως κρακεράκια, πατατάκια, κρουασάν, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας μικρά, φθηνά σνακ. Ανακατέψετε σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα με άλλους ξηρούς καρπούς, φάτε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή ένα φρούτο.
Προγραμματίστε το διαιτολόγιο σας: Αν φερ΄ ειπείν καταναλώνετε γάλα τακτικά, προσδιορίστε πόσο πίνετε ημερησίως, για να μην πετάτε το υπόλοιπο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα φρέσκα προϊόντα.
Χρησιμοποιήστε την κατάψυξη: Πιάτα όπως κρέας και πίτες, μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για 2 – 3 εβδομάδες, να ζεσταθούν και να αποτελέσουν ξανά πλήρες και γευστικότατο γεύμα.
Μην ψωνίζετε «στα τυφλά»: Που θα πει, κάνετε έρευνα αγοράς. Συνδυάστε τρόφιμα της προτίμησής σας, στη δέουσα ποσότητα, με την καλύτερη δυνατή τιμή.
Αποφύγετε τις τροφές – «παγίδες»: Πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως μπισκότα, έτοιμα κέικ, πατατάκια και αναψυκτικά, δεν είναι πάντα φθηνές.
Σκεφθείτε μακροπρόθεσμα: Η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει έμμεσα και μακροπρόθεσμα το πορτοφόλι μας. Υγιεινές επιλογές συμβάλλουν στην καλή υγεία, αλλά και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι μικρές και μεγάλες αρρώστιες χτυπούν σπανιότερα την πόρτα…