Ειδικά το καλοκαίρι, το κρύο τσάι είναι η δεύτερη πηγή ενυδάτωσης μετά από – τι άλλο; – το νερό. Κι όμως, το κρύο τσάι δεν είναι απλά ένα γευστικό και δροσιστικό ρόφημα, αλλά μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Φυσικά, μιλάμε για τσάι που το ετοιμάζουμε εμείς κι όχι του εμπορίου που περιέχει πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.
01 Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Το κρύο τσάι που στερείται γλυκαντικών ουσιών εκτός από το προφανές (έχει μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη) έχει κι ελάχιστες θερμίδες. Ένα ποτήρι περίπου 236 ml κρύου μαύρου τσαγιού με ζάχαρη περιέχει 89 θερμίδες και 22 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ η ίδια ποσότητα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης περιέχει μόλις 2 θερμίδες, λιγότερο από ένα γραμμάριο υδατάνθρακες και φυσικά μηδενική περιεκτικότητα σακχάρων. Σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, η μετάβαση στο κρύο τσάι χωρίς γλυκαντικά βοηθά στο να παραμείνετε κάτω από το όριο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ζάχαρης, που είναι στα 24 γραμμάρια για τις γυναίκες και στα 36 γραμμάρια για τους άντρες. Φυσικά, έτσι αποτρέπεται κι η πρόσληψη περιττού βάρους που συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
02 Πλούσια πηγή μαγγανίου. Η κατανάλωση κρύου τσαγιού αυξάνει την πρόσληψη μαγγανίου από τον οργανισμό. Ένα ποτήρι κρύο τσάι (τα 236 ml) περιέχει 520 μικρογραμμάρια μαγγανίου, δηλαδή το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για γυναίκες και το 23% για άνδρες. Το μαγγάνιο βοηθά στην υγιή επούλωση πληγών, διατηρεί δυνατά τα οστά κι ενισχύει το μεταβολισμό. Επίσης, το μαγγάνιο ενεργοποιεί το υπεροξείδιο της δισμουτάσης, ένα ένζυμο που προλαμβάνει την αλλοίωση των ιστών.
03 Πλούσιο σε φθοριούχα και φλαβονοειδή. Το κρύο τσάι βοηθά στην αυξημένη πρόσληψη φθοριούχων από τον οργανισμό και περιέχει ωφέλιμα φλαβονοειδή. Ένα ποτήρι κρύο τσάι περιέχει περίπου 0,5 mg φθοριούχων, ενώ αυτή η περιεκτικότητα ενισχύεται όταν το τσάι παρασκευάζεται με φθοριωμένο νερό. Το σώμα χρησιμοποιεί το φθόριο για την καλή κατάσταση των οστών, ενώ επίσης αποτρέπεται η φθορά των δοντιών. Το μαύρο, το λευκό και το πράσινο τσάι περιέχει επίσης φλαβονοειδή, που καταπολεμούν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες.
Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής
Βράστε το τσάι της επιλογής σας και προσθέστε μετά πάγο, αντί να το διατηρήσετε για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι αποφεύγετε την ανάπτυξη παθογενών βακτηρίων που ευθύνονται για δηλητηριάσεις. Προσθέστε φέτες λεμόνι ή lime για γεύση, ενώ αν προσθέσετε και βατόμουρα ή μύρτιλλα δίνετε μία γλυκιά γεύση χωρίς να φοβάστε για περιττή πρόσληψη σακχάρων, όπως θα γινόταν με ζάχαρη.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου