Κάνουν ήδη θραύση στο εξωτερικό
Όταν μιλάμε για το stress, ξέρουμε πως πολλοί ειδικοί (συγκεκριμένα σε spas και ινστιτούτα) αναζητούν συνεχώς νέες μεθόδους για να ικανοποιήσουν τους πελάτες που επιθυμούν αποτοξίνωση από το άγχος. Τρεις νέες θεραπείες έρχονται να μας εγείρουν σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον, καθώς στο εξωτερικό είναι ήδη αντικείμενο συζήτησης – κι ενθουσιασμού!
01 Γιαπωνέζικη σάουνα όπως… ηλιοθεραπεία! Η γιαπωνέζικη σάουνα βασίζεται μεν στη βασική ιδέα της ζέστης της κλασσικής σάουνας, με τη διαφορά πως αυτή πηγάζει από υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία επιτρέπει στο σώμα να ανανεωθεί σε βάθος κι έτσι η… αποτοξίνωση συναντά τη χαλάρωση! Η διαδικασία γίνεται σ’ έναν κυλινδρικό θάλαμο, από τον οποίο μένει έξω μόνο το κεφάλι, όπου στη διάρκεια της ωριαίας συνεδρίας το σώμα περνά μία διαδικασία αποβολής των τοξινών, ακριβώς όπως γίνεται με την έντονη γυμναστική. Στο τέλος υπάρχει μία αίσθηση ανάλαφρη, αφού έχουν καεί έως κι εξακόσιες θερμίδες. Αυτό φυσικά έχει αποτέλεσμα και τη συναισθηματική χαλάρωση, αφού το άγχος (αναπόφευκτα) «χτυπάει» στο σώμα. Η τεχνική είναι διαθέσιμη σε spas της Γαλλίας, με τη συνεδρία να κοστίζει περίπου 35 ευρώ.
02 Διαλογιστείτε… επιπλέοντας! Ο διαλογισμός είναι ήδη διάσημος, καθώς μέσω αυτού αντιμετωπίζουμε το άγχος, την κατάθλιψη και τους εθισμούς, ενώ επίσης αναζητούμε νέες αισθήσεις. Τι γίνεται σε αυτήν τη συνεδρία που είναι ήδη διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1950; Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει σε μία κλειστή δεξαμενή που θυμίζει κουκούλι, η οποία είναι γεμάτη νερό που περιέχει άλας μαγνησίου. Έτσι ο επισκέπτης επικεντρώνεται στη θεραπεία και στις αισθήσεις που αυτή προκαλεί. Ό,τι τον απασχολούσε πριν τη θεραπεία σε λίγες ώρες θα είναι παρελθόν. Σκεφτείτε απλά πόσο ήρεμα νιώθετε όταν στη θάλασσα επιπλέετε για λίγες στιγμές! Η θεραπεία άρχισε να αποκτά φίλους και στη Γαλλία με την τιμή της συνεδρία να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 ευρώ.
03 Janzu, το «ποτάμι της ηρεμίας». Αυτό θα πει «janzu» στα γιαπωνέζικα και «γεννήθηκε» τη δεκαετία του 1990 στην Ινδία. Η τεχνική αργότερα εξελίχθηκε από το Μεξικανό Juan Villatoro και βασίζεται σε τεχνικές διαλογισμού των σαμάνων. Θυμίζοντας χορό στο νερό, η θεραπεία πραγματοποιείται από πρακτικό, ο οποίος με απαλές κινήσεις, διατάσεις και μικρή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ενεργοποιεί την εσωτερική ενέργεια. Κατά τη θεραπεία, βυθίζεται και το κεφάλι για περίπου τρία δευτερόλεπτα. Με το νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασία 34°C, ο επισκέπτης νιώθει να «καθαρίζει» από το άγχος, ενώ η θεραπεία είναι αποτελεσματική και σε ό,τι αφορά ημικρανίες, μυϊκούς πόνους, προβλήματα ύπνου ή ακόμη και τη φοβία για το νερό. Επίσης η θεραπεία συνίσταται και σ’ έγκυες γυναίκες, ειδικά όταν αυτές χρειάζονται μυϊκή χαλάρωση. Για την ώρα η θεραπεία είναι διαθέσιμη στο εξωτερικό κατόπιν συνεννόησης με πρακτικούς που εφαρμόζουν το janzu.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω το janzu!
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου