Self Care: Καλύτερη ποιότητα ζωής

1642

Αν κάποιος σε ρωτούσε αν προσέχεις αρκετά τον εαυτό σου, πιθανότατα να του απαντούσες : “Μα φυσικά”. Αν όμως σου έλεγε, “Με ποιους τρόπους ;” τότε η απάντηση θα γινόταν λίγο πιο πολύπλοκη καθώς θα έπρεπε να εκφράσεις την προσωπική σου αντίληψη για το self care και τη σχέση σου με την έννοια της αυτο-φροντίδας. Μια έννοια που ακούγεται πολύ, χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη σε όλους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συγχέουν την αυτο-φροντίδα με την χαλαρότητα και την καλοπέραση. Κι αυτό τους βγάζει εκτός θέματος.

Σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εστιάζονται σοβαρά στη βελτίωση του εαυτού τους , η προσπάθεια εκπλήρωσης των πιο ουσιαστικών αναγκών γίνεται τρόπος ζωής. Από την αυτογνωσία μέχρι έναν πιο υγιή τρόπο διαβίωσης η διατροφής , από την εκπλήρωση των ιδανικών τους μέχρι την πληρότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, όλα είναι πια μέρος της καθημερινής μας μέριμνας. Πολλές πρακτικές κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και ξυπνούν την διάθεση μας ώστε να ψάχνουν και να εφαρμόζουν νέους τρόπους ευεξίας και μακροζωίας. Η βελτίωση είναι δυνατή. Αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και η διαδικασία να το πετύχουμε αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Προσεγγίζοντας θετικά την ζωή

Η εκτίμηση πως οι επιλογές μας επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, ενισχύει την προσωπική ευθύνη και μας βοηθάει να διατηρούμε μία καλή σχέση με τον εαυτό μας. Η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η πνευματική ανάπτυξη, μειώνουν την αρνητικότητα και δημιουργούν τις συνθήκες για μία παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Στην εποχή της τεχνολογίας και της απόστασης, οι άνθρωποι έζησαν την απομόνωση, τον ανταγωνισμό και την αποξένωση με αποτέλσμα να απομακρυνθούν από τις ανθρώπινες ανάγκες τους. Αυτό τους οδήγησε να αναζητήσουν τρόπους επανασύνδεσης με την βούληση τους. Να καθορίσουν όρια που μπορούν να εγγυηθούν καλύτερα αποτελέσματα αυτοβοήθειας και αυτοσυντήρησης. Παρατηρούμε πως πολλοί αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να γίνουν χορτοφάγοι, να διαλογίζονται καθημερινά, να μην συντηρούν τοξικές σχέσεις. Έμαθαν να συγχωρούν και να εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Τάσεις που δείχνουν την ανάγκη τους να αναπτύξουν περισσότερες δυνατότητες ευτυχίας και όχι απλά να είναι καλά. Οι ικανότητες των ανθρώπων είναι πολλές όταν η ψυχική και η σωματική τους κατάσταση είναι καλή και αυτή είναι μία εξέλιξη που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς .

Η σημασία της ισορροπίας

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν τεχνικές ευεξίας. Πίστευαν πως το σώμα, η ψυχή και ο νους πρέπει να είναι σε ισορροπία για να μην διαταράσσεται η υγεία. Επικεντρωνόντουσαν στην βελτίωση των φυσικών και διατροφικών συνθηκών που τους επέτρεπε να ζουν σε αρμονία με τους εξωτερικούς παράγοντες. Η ελληνική φιλοσοφία ήταν πολύ κοντά στις σύγχρονες ιδέες ενδυνάμωσης, οδηγώντας τους ανθρώπους στην αυτάρκεια και στην αυτονομία. Να έχουν δηλαδή τον έλεγχο του εαυτού τους και των περιστάσεων. Εδώ να σημειώσουμε πως μπορεί η ζωή τότε να ήταν πιο απλή και ήρεμη, αλλά οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο εκτεθειμένοι στην φύση και αντιμετώπιζαν πιο συχνά επιδημικές ασθένειες.

Η νοοτροπία της ευεξίας

Ο καθένας από εμάς αποφασίζει πιο μονοπάτι θα ακολουθήσει και τι αποτελέσματα θα έχει η δράση του. Μπορούμε να παρέμβουμε με πολλά μέσα, που μπορούν να κάνουν την καθημερινή μας ζωή καλύτερη και εμάς πιο ενεργούς μέσα σε αυτή. Αρκεί να εισάγουμε πιο σωστές αξίες μέσα μας και να είμαστε όσο το δυνατό λιγότερο βλαβεροί για τον εαυτό μας. Αν θέλουμε να μειώσουμε το καθημερνό άγχος και χάος, πρέπει η ζωή μας να έχει σκοπό και νόημα. Αν έχουμε πάντα φως και δύναμη γινόμαστε ανθεκτικοί απέναντι στις δυσκολίες της και έχουμε πολλαπλάσια παραγωγική δυναμικότητα.

Συμβουλές αυτο-φροντίδας

Σημαντικό ρόλο στην διάδοση της αυτο-φροντίδας ως νοοτροπία έχουν παίξει και οι επώνυμοι αυτού του πλανήτη, που συνδέουν την προσωπική φροντίδα με την  πνευματικότητα και την εσωτερική με την εξωτερική ομορφιά. Ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολο είναι το πρόγραμμα τους, αφιερώνουν καθημερινά χρόνο για τον εαυτό τους, επαναλαμβάνοντας καθημερινά πρακτικές που τους κρατάνε δυνατούς, λαμπερούς, αισιόδοξους και επιτυχημένους. Μερικές από τις συνήθειες τους είναι:

  • Περισσότερος και πιο ποιοτικός ύπνος για τουλάχιστον επτά ώρες.
  • Κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και laptops αυξάνουν την ένταση, το stress και το άγχος. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους πριν πάει κανείς για ύπνο.
  • Πρωινός διαλογισμός λίγων λεπτών για την ισορροπία του μυαλού και την καταπολέμηση του άγχους.
  • Η ημέρα ξεκινά καλύτερα απολαμβάνοντας κάτι που μας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι καφές, ένα αναζωογονητικό stretching, η μια σύντομη ρουτίνα ομορφιάς.
  • Καθημερινή προπόνηση, τουλάχιστον 30 λεπτών, κρατάει το σώμα ενεργό.
  • Σύντομα διαλείμματα από την πίεση της καθημερινότητας. Είναι σημαντικό να μάθει κανείς να αφιερώνει καθημερινά έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό του.
  • Διάβασμα επιλεγμένων βιβλίων. Η γνώση βοηθάει τον άνθρωπο να παραμένει δεκτικός στις αλλαγές.
  • Βόλτα με κατοικίδια.Η επαφή με τα αγαπημένα μας ζωάκια, χαρίζει στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης και μας βοηθάει να εκδηλώνουμε συναισθήματα αγάπης και φροντίδας.
  • Κατανάλωση άφθονου νερού, φρούτων και λαχανικών, τονώνουν τον οργανισμό και βοηθούν την διατήρηση του σωματικού βάρους.
  • Επαφή με φίλους. Η πιο και γλυκιά και θεραπευτική αλληλεπίδραση.

Τέλος, για τον καθένα από εμάς η αυτο-φροντίδα μπορεί να οριστεί διαφορετικά, αρκεί να επιλέγει να κάνει συχνά τα πράγματα που τον ευχαριστούν. Και όπως συνηθίζω να λέω: ” Οι σωστές προτεραιότητες είναι αυτές που μας κρατούν ζωντανούς και χαρούμενους μέσα στην ημέρα”.

Photo: Jon Flobrant via Unsplash

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου _flyforyou.gr , [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ