Η μητρότητα ξεκινά με την έναρξη της εγκυμοσύνης. Ο ερχομός του παιδιού όμως, δεν φέρνει μόνο χαρά και συγκίνηση, αλλά και αλλαγές στη ζωή σου. Μια από αυτές αφορά τη σεξουαλική ζωή.
Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το μωράκι έχει προτεραιότητα. Μην ξεχνάς όμως, ότι το παιδί ήρθε επειδή εσύ και ο σύντροφός σου ενωθήκατε. Είναι δημιούργημα της σχέσης σας, η οποία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για να είσαστε όλοι αγαπημένοι και ισορροπημένοι. Ακόμα και σε μια καλή εγκυμοσύνη η γυναίκα πολλές φορές αποτρέπει τον άντρα από το να την πλησιάσει σεξουαλικά διότι αγχώνεται ότι η επαφή μπορεί να βλάψει το μωρό της. Υπάρχουν βέβαια και οι δύσκολες εγκυμοσύνες στις οποίες ο γιατρός απαγορεύει στο ζευγάρι τη σεξουαλική επαφή για την προστασία του μωρού. Είναι όμως αναγκαίο σε μία ομαλή εγκυμοσύνη να υπάρχει αποχή από το σεξ;
Ο Νίκος Σαρτζετάκης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, μας απαντά:
«Σε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές και προβλήματα, η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται καθώς προσφέρει όμορφα συναισθήματα και αγάπη. Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα συμβουλεύσει κατά περίπτωση κάθε έγκυο αν χρειάζεται να σταματήσει τη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της. Συνήθως η σεξουαλική επιθυμία του ζευγαριού μειώνεται λόγω του άγχους για την υγεία του εμβρύου, αλλά και από συμπτώματα που ενδέχεται να την ταλαιπωρούν ή να τους τρομάζουν (ναυτία, έμετοι, αίμα από τον κόλπο κ.λπ.)»
Μετά τον τοκετό μπαίνεις για τα καλά στον νέο σου ρόλο και όλα γυρνάνε γύρω από το βρέφος που σε έχει απόλυτη ανάγκη. Για ένα διάστημα περίπου 40 ημερών είσαι προορισμένη από τη φύση να αφοσιωθείς στο παιδί σου και να μην έχεις τόση επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Είναι λογικό να σου συμβεί αυτό, καθώς η νέα σου καθημερινότητα και οι καινούργιες ευθύνες και υποχρεώσεις σε επηρεάζουν τόσο σωματικά (έντονη κούραση, θηλασμός) όσο και ψυχολογικά (αλλαγές στο σώμα, στην εικόνα και στη σχέση με τον σύντροφό σου). Με τον καιρό η μητρότητα καθορίζει τη συμπεριφορά σου. Βάζεις στην άκρη τον προηγούμενο ανέμελο εαυτό σου και γίνεσαι μητέρα. Η συμπεριφορά που γίνεται βίωμα (να βάζεις το παιδί πάνω απ’ όλα) σε κατακλύζει, με αποτέλεσμα να βάζεις όλους τους άλλους στην άκρη. Έτσι, και ο σύντροφός σου σε βλέπει αλλιώς. Δεν έχει απέναντί του την ερωτική σύντροφο του παρελθόντος αλλά μια γυναίκα που θα δώσει χρόνο πρώτα στο παιδί και μετά σε εκείνον. Ο άντρας δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση σου με το παιδί όπως την καταλαβαίνεις εσύ. Αγαπά το παιδί του, θέλει να είναι ασφαλές και υγιές, αλλά του λείπει η γυναίκα-σύντροφος.
Δεν είσαι μόνο μαμά
Αλλάζοντας εικόνα στα μάτια του συντρόφου σου λόγω του νέου σου ρόλου και δίνοντας περισσότερη προσοχή στο παιδί σου, η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι όπως πριν. Η συχνότητα μειώνεται αλλά και η επιθυμία. Με τον καιρό, και όταν το πρόγραμμα του παιδιού έχει μπει σε μία σειρά κι έχεις αρχίσει να ξεκουράζεσαι, έρχεται η ώρα να θυμηθείς σιγά σιγά το κομμάτι της ερωτικής γυναίκας που παραγκώνισες αναγκαστικά. Μπορεί να μη νιώσεις αμέσως ποθητή όπως αισθανόσουν, ειδικά αν το σώμα σου έχει αλλάξει και δεν έχει την εικόνα που γνώριζες και ένιωθες όμορφα με αυτήν. Αν δεις όμως ότι ο σύντροφός σου σε επιθυμεί και κατανοεί τις αλλαγές, έχεις ήδη το έδαφος έτοιμο για να ενωθείτε όπως παλιά. Η πρώτη σας σεξουαλική επαφή μετά τη γέννηση του μωρού μπορεί να μην είναι όπως πριν. Ο χρόνος και η επανένωση όμως, θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον τρόπο να απολαμβάνετε το σεξ.
Είσαι και γυναίκα!
Όλες οι μαμάδες θα σου πουν «μαμά θα είσαι για πάντα!» Είναι αναμφισβήτητα ένας ρόλος ζωής. Αυτό όμως παραμένει ένα κομμάτι της ζωής σου, όχι όλη σου η ζωή! Η σχέση με τον σύντροφό σου και η σεξουαλική σας ζωή είναι εξίσου σημαντικές. Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τα δεδομένα και πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα της μητέρας 24 ώρες το 24ωρο. Μεγάλο μέρος ευθύνης έχει όμως και ο άντρας, όταν στο μυαλό του κατηγοριοποιεί τη γυναίκα του ως μητέρα και αποτραβιέται από αυτήν ξεχνώντας ότι είναι η γυναίκα που κάποτε ερωτεύτηκε και ποθούσε ερωτικά. Είναι έργο και των δύο να επανακτήσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να συζητήσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την επαφή τους (στύση, πρόωρη εκσπερμάτιση, πόνος στη γυναίκα κατά την επαφή). Το σεξ δημιουργεί οικειότητα, προσφέρει συναισθήματα και τρυφερότητα και δένει δύο ανθρώπους που αγαπιούνται, ακόμα περισσότερο. Βοηθά στην ευεξία, είναι αγχολυτικό και ισορροπεί τη σχέση του ζευγαριού.
Ναι! Είσαι μητέρα, αλλά είσαι και γυναίκα!
Ίριδα Κρέμερ , Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τεύχος Δεκεμβρίου 2015