Υπάρχουν επτά πολύ καλοί λόγοι
«Η ανθρώπινη φυλή έχει ένα πραγματικά αποτελεσματικό όπλο, και αυτό είναι το γέλιο.», έλεγε ο συγγραφέας Mark Twain. Και μέχρι τώρα σίγουρα κανείς μας δε θα μπορούσε να φανταστεί πόση αλήθεια κρύβει μέσα της αυτή η φράση, πρωτίστως για τον ίδιο μας τον εαυτό. Δείτε τι λέει η επιστήμη για την αίσθηση του χιούμορ και πως το γέλιο κάνει τη ζωή ακόμη καλύτερη σωματικά και ψυχολογικά!
01 Μειώνει την ανάγκη για φάρμακα. Γιατί να πάρεις αναλγητικά όταν μπορείς να γελάσεις; Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το πείραμα επιστημόνων στο οποίο συμμετείχαν 78 ασθενείς υπό ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μία ομάδα από αυτούς είδε κωμικές ταινίες της επιλογής τους, μία άλλη δεν είδε καμία ταινία κι η τρίτη ομάδα είδε κωμικές ταινίες που δεν είχαν ξαναδεί. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Πως όσοι είδαν την κωμωδία της επιλογής τους παρουσίασαν λιγότερη ανάγκη για κάποιο παυσίπονο κατά τη νοσηλεία τους σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Πονάτε; Βάλτε καλύτερα μία ταινία στο DVD player!
02 Αποδιώχνει τις αρνητικές σκέψεις. Το χιούμορ βοηθάει σε περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε το νου μας να απομακρυνθεί από δυσάρεστες σκέψεις. Μελετητές έδειξαν σε εθελοντές μία σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν είτε σκηνές βίας είτε στιγμιότυπα από ατυχήματα. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε ομάδες: η πρώτη ομάδα είδε, μετά τις δυσάρεστες εικόνες, φωτογραφίες με τρυφερά στιγμιότυπα, όπως έναν πατέρα να κρατά το μωρό του αγκαλιά, ενώ η δεύτερη ομάδα είδε αστείες φωτογραφίες. Στο τέλος του πειράματος, η διάθεση των εθελοντών της δεύτερης ομάδας είχαν πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με την ομάδα που είδε τις τρυφερές φωτογραφίες. Έτσι αποδεικνύεται πως το χιούμορ (κι άρα το γέλιο, με τη σειρά του) μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, όταν αυτή είναι προβληματισμένη,
03 Είναι ελκυστικό κι ερωτικό. Ως γνωστόν, οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες που τις κάνουν να γελούν. Άρα, αγόρια, επιστρατεύστε την κωμική σας πλευρά για να σας λατρέψει – με μέτρο, βέβαια, αστείο σας θέλει, μην το παρατραβήξετε!
04 Προσφέρει δύναμη κι αντοχή. O Thomas Sydenham, ένας Άγγλος γιατρός του 17ου αιώνα, έγραφε: «Η άφιξη ενός κλόουν σ’ ένα χωριό ωφελεί περισσότερο τους κατοίκους απ’ ό,τι μία εικοσαετία με φαρμακευτική αγωγή». Με το γέλιο, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, ακριβώς όπως γίνεται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, με αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο πόνο. Επειδή, όμως, δεν είναι μετρήσιμη η… ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα γέλιου, η λύση είναι μία: όσο περισσότερο γελάτε, τόσο το καλύτερο!
05 Θεραπεύει. Σίγουρα δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως όποιος γελάει δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να νοσήσει. Αυτό, όμως, που επιβεβαιώνουν οι έρευνες, είναι πως το γέλιο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά. Δύο Ιάπωνες ιατροί θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση του χιούμορ σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Έτσι, τους ζήτησαν να παρατηρήσουν κάποια κωμικά σκίτσα, αφού πρώτα πήραν από κάθε συμμετέχοντα δείγμα αίματος. Ενενήντα λεπτά μετά, πήραν δεύτερο δείγμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση των επιπέδων μίας πρωτεΐνης η οποία ευθύνεται για την ασθένεια.
06 Συμβάλλει στην αντιμετώπιση αλλεργιών. Ο Ιάπωνας αλλεργιολόγος Hajime Kimata μελέτησε παιδιά που έπασχαν από μία μορφή δερματοπάθειας, εξαιτίας της οποίας ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα με έντονη ανάγκη να ξυθούν. Αφού έβαλε τα παιδιά να παρακολουθήσουν μερικές κωμωδίες, παρατήρησε πως μία ορμόνη που επηρεάζει τη δερματοπάθεια μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν πιο σπάνια μέσα στη νύχτα.
07 Έχει άμεση σχέση με την αλήθεια. Σας λέει κάτι η έκφραση «ειπώθηκε μεταξύ σοβαρού κι αστείου»; Πόσες φορές ένα αστείο που ακούσατε δεν έκρυβε μία πραγματικότητα την οποία ίσως εσείς ή οι γύρω σας αγνοούσατε – ή κάνατε πως αγνοούσατε; Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από ένα γέλιο που προκαλείται από μία αναμφισβήτητη γνησιότητας κατάσταση. Και φυσικά δεν υπάρχει κάτι πιο αληθινό από ένα αυθεντικό γέλιο.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θέλετε να γελάσετε μέχρι δακρύων, αλλά συγκρατείστε…. σκεφτείτε το καλά και μετά απλά αφεθείτε!
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου